У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

на тему:

Регулювання реклами лікарських засобів

Певне обмеження реклами лікарських засобів, ви-значення її змісту для окремих категорій споживачів мають місце практично в усіх країнах.

ВООЗ у 1985 р. було переглянуто стратегію щодо лі-карських засобів, яка включала поряд з іншими аспек-тами встановлення етичних критеріїв просування лі-карських засобів на ринок. Останні були ухвалені в 1988 р. Сорок першою сесією Всесвітньої асамблеї охо-рони здоров'я.

Головною метою етичних критеріїв просування лікар-ських засобів на ринок є здійснення підтримки та спри-яння поліпшенню медико-санітарної допомоги шляхом раціонального використання ліків. Етичні критерії про-сування лікарських засобів на ринок покликані заклас-ти підвалини правильного підходу до рекламування ме-дикаментів, який будується на принципах чесності і до-бросовісності. Вони стосуються ліків, які відпускаються за рецептом і без рецепта лікаря; можуть бути застосо-вані до засобів народної медицини, використовуватись фармацевтичною промисловістю (фірмами-виробника-ми та оптовими фірмами), інформаційно-рекламними установами, працівниками охорони здоров'я, пов'язани-ми з призначенням, відпуском, поставкою і розподілом лікарських засобів, навчальними закладами, професій-ними асоціаціями, групами пацієнтів і споживачів, засо-бами спеціальної і загальної інформації.

Відповідно до етичних критеріїв просування лікар-ських засобів визначення та ілюстрації в рекламі, при-значеній для працівників охорони здоров'я, повинні пов-ністю відповідати науковим даним про медико-біологічні властивості конкретних ліків. Рекламні матеріали, поряд з іншими даними, мають містити таку інформацію:

¦ назва активного компонента (компонентів) з вико-ристанням міжнародних непатентованих назв або ухваленої загальноприйнятої назви лікарського засобу, фірмова назва;

¦ вміст активного компонента (компонентів) у дозі або порядок прийому;

¦ назва інших компонентів, про які відомо, що вони можуть викликати несприятливу побічну дію;

¦ затверджені терапевтичні показання;

¦ дозування або порядок прийому;

¦ побічні ефекти та основна несприятлива дія ліків;

¦ засоби застереження, протипоказання та попередження;

¦ найважливіші взаємодії між лікарськими засо-бами;

¦ назва та адреса виробника або підприємства оптової торгівлі;

¦ посилання на наукову літературу про даний пре-парат.

Коли рекламний матеріал не має на меті просування ліків на ринок (у випадку реклами-нагадування), він повинен містити, як мінімум, фірмову назву, міжнарод-ну непатентовану назву або затверджене загально-прийняте найменування, назву кожного активного ком-понента, а також назву та адресу фірми-виробника або оптової фірми з метою отримання додаткової інформації.

Реклама для широких верств населення повинна до-помагати людям приймати розумні рішення стосовно ви-користання лікарських засобів, які є в продажу без ре-цепта лікаря. Не можна рекламувати препарати, що від-пускаються за рецептом лікаря або застосовуються про-ти тих тяжких станів, які може лікувати тільки кваліфі-кований лікар. У деяких країнах затверджені переліки таких хвороб і станів. З метою боротьби з наркоманією і медикаментозною залежністю не слід широко рекламу-вати наркотичні та психотропні лікарські засоби.

Рекламні повідомлення для населення повинні міс-тити таку інформацію:

¦ назва (назви) активного компонента (компонен-тів) з використанням міжнародних непатентованих найменувань або ухваленої загальноприйня-тої назви лікарського засобу;

¦ фірмове найменування;

¦ основні показання до використання;

¦ основні засоби застереження, протипоказання та попередження;

¦ назва та адреса виробника або підприємства оп-тової торгівлі.

Споживачам необхідно давати точну і правдиву інформацію про ціну.

Згідно з етичними критеріями ВООЗ просування лі-карських засобів на ринок медичні представники по-винні мати необхідну медичну освіту і бути певним чи-ном підготовленими. Вони повинні володіти достатніми медичними та технічними знаннями та відзначатись добросовісністю при наданні інформації про продукцію, а також точно і відповідально виконувати рекламну ді-яльність. Наймачі несуть відповідальність за основну професійну підготовку та підвищення кваліфікації своїх представників.

Медичні представники повинні надавати особам, що призначають лікарські засоби, та фармацевтам повну і об'єктивну інформацію щодо кожного засобу. Медичні представники не повинні спонукати осіб, які признача-ють ліки, та провізорів (фармацевтів). У свою чергу останні не повинні намагатися отримувати заохочу-вальні стимули. Щоб запобігти надмірній рекламі, основ-на частина винагороди медичних представників не по-винна бути безпосередньо пов'язана з обсягом продажу ліків, якому вони сприяли.

У різних країнах існує різна практика розповсюд-ження серед населення безкоштовних зразків ліків, що відпускаються без рецепта. У деяких країнах така прак-тика дозволена, в інших — ні. У будь-якій країні, де існує подібна практика, вона повинна бути максималь-но обмеженою.

Продовження вивчення лікарських засобів після їх виходу на ринок має велике значення для забезпечен-ня їх раціонального використання. Пропонується, щоб відповідні органи охорони здоров'я завжди були ін-формовані про будь-які клінічні дослідження затверд-жених лікарських засобів і щоб відповідні комітети з наукових та етичних питань підтверджували обгрунто-ваність наукових досліджень. Корисним може бути міжнаціональне та регіональне співробітництво в таких дослідженнях.

Вивчення та контроль лікарських засобів після їх збуту не повинні перетворюватись на завуальовану фор-му їх рекламування.

Обгрунтована інформація про ризик, пов'язаний з лікарськими засобами, повинна повідомлятись відповід-ним національним органам охорони здоров'я як пріоритетна і в найкоротші строки розповсюджуватись на між-народному рівні

Оскільки точна інформація забезпечує раціональне використання ліків, упаковки та етикетки повинні містити інформацію, що відповідає даним, які затверд-жені органом контролю за лікарськими засобами певної країни Кожне формулювання та ілюстрація на упаков-ці та етикетці мають відповідати принципам етичних критеріїв

У тому випадку, коли вимагається, щоб лікарський засіб супроводжувався листівкою-вкладишем або ін-струкцією щодо використання, фірми-виробники або підприємства оптової торгівлі повинні забезпечити ві-дображення тільки тієї інформації, яка була ухвалена органом контролю за лікарськими засобами певної країни Якщо листівки-вкладиші або інструкції щодо застосування використовуються в рекламних цілях, во-ни повинні відповідати етичним критеріям

В Україні реклама лікарських засобів регламенту-ється законами України "Про лікарські засоби" та "Про рекламу", окремими підзаконними актами та По-ложеннями Міністерства охорони здоров'я України

Інформаційний зміст реклами для медичних закла-дів і лікарів, незалежно від її форми, повинен базува-тися на науково обгрунтованих


Сторінки: 1 2