У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розробка продуктово-ринкової стратегії підприємства

курсова робота з маркетингу

ЗМІСТ

Вступ

Маркетинговою діяльністю на підприємствах, у фірмах, як правило, займаються підрозділи, які здійснюють продаж, рекламу, дослідження, обслуговування споживачів і клієнтів, а також управляючі, що відповідають за певні територіальні ринки і товарні групи, віце-президент, який здійснює загальне керівництво маркетингом. Вони виконують певні обов'язки, що стосуються маркетингової діяльності – планування, ціноутворення, розподіл, просування товару на ринку, комунікації ринку, реклама тощо.

Часто людину, що керує маркетинговою діяльністю, уявляють як таку, метою якої є лише стимулювання попиту на продукцію фірми. Насправді ж коло її завдань значно ширше. Слід забезпечити такі рівень, час пред'явлення і характер попиту, за яких можливо досягти цілей, що постають перед підприємством, фірмою.

Основною метою курсової роботи є розробка продуктово-ринкової стратегії ВАТ "Луцький підшипниковий завод" на ринку підшипників.

Об'єктом нашого дослідження є ВАТ "Луцький підшипниковий завод": Україна, Волинська обл., 43017, м. Луцьк, вул. Боженка, 34.

Предметом нашого дослідження є маркетингова діяльність підприємства.

Завданнями курсової роботи є:

систематизація, розширення та закріплення теоретичних знань із маркетингу, застосування їх при вирішенні конкретних економічних проблем; розвиток навичок самостійної роботи та опанування методикою маркетингових досліджень при вирішенні питань, визначених в курсовій роботі.

Розділ 1. Короткий опис діяльності підприємства

Відкрите акціонерне товариство Луцький підшипниковий завод (далі “ЛПЗ") було зареєстровано 23 червня 1994 року, знаходиться в корпорації СКФ (Ґетеборг, Швеція). У власності корпорації СКФ знаходиться 94,5 % акцій, а 5,5 % акцій зосереджено у акціонерів підприємства.

В 1994 році організація орендарів орендного підприємства "Луцький підшипниковий завод" прийняла рішення про його реорганізацію у відкрите акціонерне товариство, яке і було створене згідно наказу ФДМУ №40-АТ від 23 червня 1994 року.

В 1995 році була розроблена та схвалена на зборах акціонерів довгострокова програма розвитку товариства, яка передбачала подальше розширення номенклатури підшипників, що виробляються, дослідження та пошук нових ринків збуту, зниження витрат, поліпшення якості продукції, поступове вивільнення підприємства від невластивих йому функцій.

В жовтні 1995 року була оголошена додаткова емісія акцій, в результаті якої в складі акціонерів з'явився, як портфельний інвестор, банк "Піктет" (Женева, Швейцарія), що став на той період власником 7,14 % акцій.

На початку 1996 року, в ході конкурсного відбору, ВАТ "ЛПЗ" було відібрано EC TASIS CLINVEST Consortium Postprivatization Support для надання Товариству післяприватизаційної підтримки. В ході своєї роботи експерти EC TASIS в цілому підтвердили основні стратегічні напрямки роботи підприємства, допомогли уточнити та удосконалити план реструктуризації виробництва.

На початку 1997 року було продано частину зайвого обладнання, що дало можливість вкласти кошти в модернізацію виробництва, протягом року освоїти 14 нових типів підшипників, майже на 40 % наростити обсяги продажу підшипників.

В результаті цих дій, обсяги виробництва продукції в 1997 році збільшилось на 26,2 % в порівнянні з 1996 роком, а обсяги реалізації продукції – на 37,6 %.

З метою вивільнення заводу від невластивих йому функцій в лютому 1997 року було створено чотири дочірніх підприємства на базі цехів: товарів народного споживання, ремонтно-будівельного, механізації та автоматизації, а також соціального комплексу (гуртожитки, комбінат напівфабрикати теплиця, сільське підсобне господарство, торговий центр, автостоянка).

За 1996-1997 рр. чисельність працівників Товариства було зменшено на 1122 чол. або 27,1 %, тому числі 485 було переведено в дочірні підприємства, 531 чол. скорочено.

В червні 1997 року німецька фірма "TUV CERT", що є однією з світових фірм, яким дано право проводити сертифікацію систем забезпечення якістю на відповідність їх вимогам міжнародних стандартів серії ІСО 9000, видала сертифікат на систему забезпечення якості Товариства.

В цьому ж році заводом, за підтримки ФДМУ, було оперативно погоджено в Кабінеті Міністрів України зміни до плану приватизації підприємства. Пакет акцій (28,34), що належав державі, був запропонований для продажу на некомерційному конкурсі.

У вересні 1997 року конкурс був оголошений, його переможцем стала корпорація АВ SKF(Ґетеборг, Швеція), яка запропонувала найкращі умови.

В 1998 році підприємство продовжувало нарощувати обсяги виробництва та реалізації продукції, не збавляючи темпів подальшої реструктуризації, модернізації технологічного обладнання комп'ютеризації виробничих та управлінських процесів, зменшення питомої ваги бартерних операцій.

Враховуючи необхідність досягнення прибутковості підприємства в лютому 1999 року загальні збори акціонерів прийняли рішення про прискорене проведення реструктуризації підприємства, надання їй кардинального характеру, Кардинальність реструктуризації полягала в тому, що вирішено було практично перебудувати підприємство, зменшивши його територію на 40 %, виробничі площі на 50 %, кількість одиниць обладнання на 570 одиниць, чисельність працюючих більше, ніж на 40 відсотків.

Масштабність такої реструктуризації потребувала вкладення значних коштів і, відповідно, тимчасового зниження темпів виробництва продукції і її реалізації.

В 1999 році на базі чотирьох дочірніх підприємств було створено 6 закритих акціонерних товариств, працівникам яких майно було продане за символічну ціну, а на базі транспортного цеху було створено товариство з обмеженою відповідальністю.

В 2000 році була майже завершена підготовка 20 тис. м2 виробничих площ під монтаж виробничі каналів (модулів), придбана та розпочався монтаж третьої ковальської автоматичної лінії, змонтовані й працюють на тимчасових площах три виробничі канали для шліфування кілець, монтується додатково обладнання в автоматно-токарному цеху та складальній дільниці, продовжується комп'ютери-зація управлінських і виробничих процесів, на заводі використовується 109 персональних комп'ютерів, більшість яких об'єднані в комп'ютерну мережу.

Продовжується освоєння нових типів підшипників, на 1.01.01 р. їх кількість складає 68 типів, або на 11,5 % більше, ніж в минулому році. Крім цього з 2000 року на заводі за сприяння СКФ розпочато два нових види діяльності. Це виробництво компонентів


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12