У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дипломна робота

Аналіз та оцінка системи мотивації персоналу на прикладі Полтавського ВБР

Анотація

В роботі проведено дослідження форм і методів мотивації працівників. Приведені мотивуючі чинники, принципи впливу на мотивацію людей, методи поліпшення параметрів роботи, причини пасивності робітників. Окреслені мотиваційні аспекти діяльності керівників. Подано загальну характеристику Полтавського ВБР і аналіз основних техніко-економічних показників. Проведено аналіз наявної мотиваційної системи в ВБР, ефективності її використання. Проведено кореляційно-регресійний аналіз і виявлено резерви підвищення ефективності мотиваційної системи. Запропоновано заходи з покращення ефективності мотиваційної системи підприємства.

Зміст

Вступ

Проведення в Україні економічної реформи та особливості перехідного періоду, що випливають звідси, зумовлюють поглиблене вивчення проблем головної продуктивної сили суспільства – людини. Оскільки вона одночасно є виробником і споживачем матеріальних благ та послуг, стрижень реформ має бути спрямований на задоволення потреб людини та ефективного використання її в усіх сферах суспільного життя з врахуванням змін, які відбуваються в системі “людина – праця”. Процеси у сфері праці мають особливе значення в нинішній кризовій ситуації, оскільки саме трудова діяльність людини є обов’язковою і необхідною умовою життя суспільства.

Оцінити ситуацію, специфіку і глибину змін, які відбуваються в сфері праці, необхідно для визначення можливих шляхів виходу з кризи. Вихід України з глибокої системної кризи суспільства можливий лише на шляху системного аналізу складної ситуації, причин, що призвели до цього, та пошуку надійних варіантів порятунку держави. Немає сумніву в тому, що за всієї корисності іноземної допомоги, покладатися лише на неї нерозумно. Рятівні засоби слід шукати у себе вдома, і першим таким засобом є підняття економіки на грунті посилення дієвості складових механізмів мотивації і стимулювання праці.

Взятий нашою країною курс на демократизацію суспільного життя і підвищення самостійності трудових колективів актуалізує дослідження механізмів поведінки людей, формування мотивів до продуктивної праці. Щоб забезпечити мотивацію, треба знати інтереси людей, визначити структуру потреб та інших елементів мотиваційного процесу.

Поняття мотивації тісно зв'язано з проблемою керування персоналом. Нові економічні відношення, породжені перехідним періодом, висувають і нові вимоги до персоналу. Це не тільки добір, навчання і розташування кадрів, але і формування нової свідомості, менталітету, а отже, і методів мотивації.

У теперішній час, при переході до ринкових відносин, основним мотивуючим чинником працівників є бажання мати гарантовану заробітну плату. При цьому ні інтенсивність, ні якість праці в розрахунок не беруться, переважає бажання мати спокійну роботу з невеликим, але гарантованим заробітком, ніж інтенсивну роботу з високою оплатою.

Водночас, на ринку праці з'являються працівники, що володіють достатнім професіоналізмом і новою трудовою свідомістю, тобто люди з гарною моральною основою і розумінням праці. Однак шансів найти гарну роботу в них мало через віковий бар'єр (до і більш 50 років) або відсутності рекомендацій (в основному в молодих фахівців).

Таким чином, і потреби, і мотивація більшості працівників набувають надалі вивченні і систематизації. Слідуючи з усього, що сказано вище, можна зробити висновок, що не знаючи відповідь на такі питання як - що таке мотивація? Як заохотити працівників працювати більш продуктивно? Які методи мотивації існують і використовуються в сучасній практиці фірм? – неможливо більш-менш вдало працювати на будь-якому ринку, з будь-якою фірмою. Саме тому кожний керівник повинен знати все це.

Метою даного дипломного проекту є комплексний аналіз стану мотиваційної діяльності у Полтавському відділенні бурових робіт, і, враховуючи загальну соціально-економічну ситуацію в Україні, відображення стану правового забезпечення підприємницької діяльності, а також внутрішньої ситуації на підприємстві, окреслення системи заходів, спрямованих на покращення техніко-економічних показників діяльності підприємства на основі підвищення продуктивності праці, яке відбулося внаслідок якісного покращення мотиваційної системи на цьому підприємстві.

1 Загальна характеристика Полтавського ВБР

1.1 Особливості діяльності підприємства та виконуваних робіт

Історія Полтавського УБР починається з 1973р., коли у складі Шебелинського УБР було організовано Полтавське районне управління бурових робіт. За 2 роки обсяги робіт на родовищі газопромислового управління зросли настільки, що з 1 січня 1975р. на базі згаданої організації засновано Полтавське управління бурових робіт. На сьогодні, внаслідок реорганізації, що відбулася в лютому 1999 року, підприємство є Полтавським відділенням бурових робіт, Бурового Управління "Укрбургаз", ДК "Укргазвидобування", Національної Акціонерної Компанії "Нафтогаз України".

Полтавське відділення бурових робіт проводить пошуково-розвідувальне та експлуатаційне буріння в Полтавському нафтопромисловому районі в центральній частині Дніпровсько-Донецької западини.

В адміністративному відношенні площі ведення робіт розташовані в Полтавській області в Опішнянському, Гадяцькому, Карлівському, Котелевському, Полтавському, Семенцівському, Машівському та Лохвицькому районах.

Центром Полтавського нафтогазового району є місто Полтава. Тут знаходяться Нафтогазовидобувне управління «Полтаванафтогаз», Полтавське відділення буровими роботами, Полтавське тампонажне управління (ТУ) м. Полтава, Гоголівська центральна база виробничого обслуговування(ЦБВО) с.м.т. Гоголеве Полтавської обл., Полтавська воєнізована частина по попередженню і ліквідації відкритих нафтових і газових фонтанів м. Полтава, Полтавське управління геофізичних робіт (УГР) м. Полтава, Гоголівське управління технічного транспорту(УТТ) с.м.т. Гоголеве Полтавської обл., Полтавське управління «Нафтосервіс комплект» м. Полтава, Відділ робітничого постачання «Полтаванафтогаз» м. Полтава, «Полтавагазпром» м. Полтава, база виробничо–технічного обслуговування і комплектації обладнання (ПВБР) м. Полтава. «Полтавагазпром» є замовником для Полтавського ВБР, якому ВБР передає закінчені будівництвом свердловини.

Буріння глибоких свердловин здійснюється сучасним високоефективним обладнанням. ВБР має у своєму розпорядженні 7 бурових установок нового класу, оснащених механізмами, які автоматично виконують найбільш трудомісткі процеси при бурінні. Зокрема, спуск та підйом бурильного інструменту і труб, автоматична подача доліт в забій.

Стабільність у виконанні виробничих показників забезпечується високою професійною майстерністю вежобудівників, буровиків, виробничою дисципліною і впровадженням передової технології


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19