У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дипломна робота

На тему:

Інформаційна система по дослідженню кон’юнктури товарного ринку

 

Анотація

Дипломної роботи на тему «Інформаційна система по дослідженню кон’юнктури товарного ринку»

Викладена суть створення та використання інформаційної системи по дослідженню кон’юнктури товарного ринку, рух товарів на ринку, аналіз економічних задач, проведено обгрунтування теми, показана її актуальність, проведена характеристика предметної області з урахуванням особливостей предмету дослідження, тобто спільного підприємства «Темекс». Зроблений аналіз існуючих варіантів рішення економічних задач по дослідженню товарного ринку. Проведено дослідження в області створення системи аналізу товарного ринку, викладено суть одного з варіантів автоматизованого розв’язання задачі по створенню системи по збору інформації та статистичному і аналітичному аналізу економічних задач по дослідженню товарного ринку.

Описана постановка задачі, дана її характеристика. Задача вирішується вперше. Вказані інформаційні сукупності, які використовуються при вирішенні задачі і отримуються в результаті її вирішення, зміст яких проілюстровано таблицями.

Висвітлені питання організації інформаційного забезпечення. Описана організація машинної та позамашинної інформаційної бази. Приведена схема технологічного процесу вирішення задачі.

Програмно-технічний комплекс «Інформаційна система по дослідженню кон’юнктури товарного ринку» використовується в комерційному підрозділі СП «Темекс».

Впровадження даної розробки повинно забезпечити швидкий пошук необхідних відомостей про звернення від клієнтів та постачальників, видача цих відомостей і статистичних звітів в зручній формі та компактному вигляді, суттєво зменшити трудомісткість виконання розрахунків і одночасно підвищити їх достовірність і якість.

Реферат

на тему «Інформаційна система по дослідженню кон’юнктури товарного ринку» - Київ: Кафедра інформаційних систем в економіці, 1998 рік. Обсяг: 163 сторінок; 19 таблиць; 8 ілюстрацій; 7 формул; 24 додатки.

Отримані результати - розроблено програмне забезпечення інформаційної системи по дослідженню кон’юнктури товарного ринку, створена більш досконала технологія автоматизованої обробки і зберігання інформації.

Дана розробка може бути використана для роботи в комерційному відділі. Вона дозволить значно полегшити роботу по обліку та аналізу дослідження товарного ринку, попиту та пропозицій на товар.

Зміст характеризують наступні ключові слова: інформаційна система, економічний об’єкт, користувач, кон’юнктура товарного ринку, АРМ, продаж товару, облік продажу товару, статистичні та аналітичні звіти, предметна область, база даних, системи класифікації та кодування, програмне забезпечення, технічне забезпечення.

Об’єктом дослідження є інформаційні потоки, які характеризують облік, аналіз економічних задач по дослідженню кон’юнктури товарного ринку на підприємстві «Темекс».

Метою роботи є розробка інформаційної системи, призначеної для дослідження кон’юнктури товарного ринку, які виконують спеціалісти комерційного відділу даного підприємства, створення необхідного програмного забезпечення, розробка структури інформаційного забезпечення, необхідної для функціонування інформаційної системи.

Ступінь впровадження: відпрацьовані проектні рішення по автоматизації функцій діловодства на контрольному прикладі за допомогою ПЕОМ.

Ефективність: поліпшені якісні показники: скорочений час вирішення задачі, підвищена вирогідність показників та інше.

Область застосування: дана розробка може бути використана для роботи комерційного відділу. Вона дозволить значно полегшити роботу по обліку аналізу дослідження товарного ринку, попиту та пропозицій на товар.

Основні конструктивні та техніко-експлуатаційні характеристики:

для використання розробленого варіанту ІС по дослідженню кон’юнктури товарного ринку необхідна наявність обчислювальної мережі з мережевою операційною системою Windows та СУБД ACCESS. Робота системи проілюстрована на контрольному прикладі.

Зміст

Перелік умовних позначень, символів, одиниць виміру та термінів ............................. 6

Вступ.................................................................................................................................. 7

Розділ1. Характеристика й аналіз об’єкта дослідження ............................................... 10

Розділ 2. Дослідження варіантів і обгрунтування рішень по створенню інформаційної системи .................................................................................................................................

2.1. Аналіз існуючих теоретико-практичних розробок в галузі створення інформаційних систем .................................................................................................... 20

2.2. Обгрунтування запропонованих рішень ...................................................... 29

Розділ 3. Побудова інформаційної системи .......................................................................

3.1. Структура інформаційної системи ............................................................... 35

Характеристика економічних задач і функцій, що реалізуються в ІС ........ 44

3.3. Вихідна інформація ...................................................................................... 49

Вхідна інформація.......................................................................................... 52

3.5. Алгоритм розв’язання задачі .............................................................................

3.5.1. Інформація, яку використовують ................................................... 54

3.5.2. Результати розв’язання ................................................................... 55

3.5.3. Математичний опис ........................................................................ 56

3.5.4. Алгоритм рішення ........................................................................... 58

3.6. Організація інформаційного забезпечення .......................................................

Загальна характеристика інформаційного забезпечення ............... 73

3.6.2. Опис організації збору і передачі первинної інформації

на обробку ....................................................................................... 79

3.6.3. Побудова системи класифікації та кодування................................ 80

3.6.4. Проектування форм первинних документів,

машинограм та відеокадрів ....................................................................... 84

3.6.5. Структура інформаційних масивів ................................................. 86

3.7. Організаційне забезпечення ......................................................................... 98

3.8. Технічне забезпечення і програмне забезпечення ............................................

3.8.1. Технічне забезпечення .................................................................. 102

Програмне забезпечення ....................................................................... Загальна характеристика програмного забезпечення ..... 107

3.8.2.2. Схема взаємодії програм ................................................. 119

3.8.2.3. Тексти програм ................................................................ 121

3.9. Контрольний приклад ................................................................................. 135

Висновок ............... ....................................................................................................... 137

Список літератури ........................................................................................................ 139

Додатки ......................................................................................................................... 140

Перелік умовних позначень, символів, одиниць виміру та термінів.

ІС - інформаційна система;

ІПС - інформаційно-пошукова система;

АРМ - автоматизоване робоче місце;

БД - база даних;

СУБД - система управління базами даних;

ЗМІ - засоби масової інформації;

ППП - пакети прикладних програм;

ПЕОМ - персональна електронно-обчислювальна машина;

НДІ - нормативно-довідкова інформація;

ІЗ - інформаційне забезпечення;

ІБ - інформаційна база;

ОТ - обчислювальна техніка;

ЛОМ - локальна обчислювальна мережа;

ПЗ - програмне забезпечення;

ОС - операційна система.

Вступ

В умовах корінної перебудови управління народним господарством в нашій країні відбувається вдосконалювання господарського механізму і в торгівлі.

Розвиток демократизації управління, ввід в дію Закону про соціалістичне підприємство (об’єднання), розширення товарно-грошових відносин в економіці, активізація соціальної політики предвизначають перенос центру ваги в торгівлі на її низові ланки (торги, об’єднання, госрозрахункові торгові підприємства), що повинно підвищити їх зацікавленність та відповідальність за більш повне задоволення попиту населення у різномонітних товарах, корінне покращення якості та культури торгового обслуговування, всемірний розвиток прогресивних форм та методів торгівлі на основі широкого використання досягнень науково-технічного прогресу. Саме в цьому полягає поворот торгової галузі в русло соціальної направленності її діяльності.

Одночасно здійснюється перехід на посилення економічних методів управління в торгівлі, коли результати господарської діяльності її організацій та підприємств будуть визначатися рішенням таких важливіших задач, як збільшення оптового товарообігу та покращення його структури на


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26