У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Міжнародний менеджмент, інтернаціоналізація та транс націоналізація фірм.

Вступ......................................................................................................... | 3

Розділ 1. Природа міжнародного менеджменту................................... | 5

1.1. Міжнародна бізнесова діяльність........................................ | 5

1.2. Оцінка міжнародного середовища...................................... | 7

1.3. Адаптація до культурних відмінностей та управління...... | 13

1.4. Орієнтація міжнародного менеджменту на майбутнє....... | 16

Розділ 2. Управління міжнародною діяльністю фірм.......................... | 19

2.1. Основні етапи інтернаціоналізації бізнесу ........................ | 19

2.2. Особливості міжнародної діяльності фірм в сучасних умовах.................................................................................... | 21

Розділ 3. Дослідження рівня інтернаціоналізації фірм........................ | 25

Висновок................................................................................................... | 42

Література................................................................................................ | 43

Зміст

Вступ

Упродовж двадцятого століття менеджмент сформувався на науковій основі як самостійна галузь людських знань, узагаль-нивши світову практику і мистецтво управління. Дослідження проблем менеджменту значно розширили уявлення про управ-ління, сприяли формуванню його наукового апарату: цілі, прин-ципи, функції, задачі та методи їх реалізації. Розробки науко-вого менеджменту виявилися корисними не тільки для еконо-міки і бізнесу, але й для інших сфер людської діяльності [1].

Менеджмент став невід'ємною частиною усіх видів органі-зованої людської діяльності, його принципи, підходи і меха-нізми нині активно використовуються в організаціях науки, освіти, охорони здоров'я, в релігії, мистецтві, політиці і між-народній діяльності. Менеджмент став набуттям переважної більшості країн світу і поширився на міжнародну діяльність.

В сучасних умовах господарювання при ринкових відносинах кожна фірма на певному етапі своєї бізнесової діяльності починає розуміти що треба розширювати сферу своєї діяльності не тільки на ринку своєї країни, але й поширюватися на міжнародні ринки. Це передбачає подолання певних труднощів з вивченням та адаптацією до середовища міжнародного ринку.

В сучасній міжнародній діяльності фірм менеджери повинні:

розуміти основні труднощі при організації зовнішньоекономічної діяльності, вміти їх подолати;

вміти розробляти стратегічні і тактичні міри підвищення конкурентноздатних позицій продукції і фірми, проникнення і освоєння ринків зарубіжних країн;

знати як створити та організувати функціональний відділ зовнішньоекономічних зв’язків та організувати його роботу;

вивчати діяльність органів державного регулювання та сприяння розвитку зовнішньоекономічних зв’язків України;

тощо [7].

Однією з найважливіших умов росту закордонної виробничої діяльності з'явилася тенденція до транснационалізації господарського життя, що в умовах науково-технічної революції визначило зростаючу потребу в спеціалізації і кооперуванні виробництва.

Розвиток зовнішньоекономічної діяльності вимагає усу-нення чималих недоліків в організації підприємництва і ме-неджменту.

Всі ці проблеми та оптимальні форми інтернаціоналізації бізнесу розглянемо в ході курсової роботи.

Розділ 1.

Природа міжнародного менеджменту

1.1. Міжнародна бізнесова діяльність (англ. International business operation) — це діяльність, яка ведеться за національними кордонами з метою отримання прибутку. Така діяльність забезпечує імпорт сировини з інших країн, реалізацію товарів та послуг серед закордонних клієнтів або переведення капіталів своїм філіалам в інших країнах. Міжнародний менеджмент — це процес планування, організації, управління, контролю в організаціях, які залучені до міжнародної діяльності.

За період, що пройшов після другої світової війни, помітно змінились характеристики міжнародного бізнесу. Зокрема, існують достатні докази того, що США втрачають конкурентні позиції у міжнародній торгівлі. Як відомо, США мали неймовірні переваги протягом кількох десятиліть після другої світової війни, тому що їх виробничі потужності не були зруйновані затяжними військовими діями. Зараз такі країни, як Японія та Німеччина стали сильними конкурентами США. Крім того, Бразилія, Індія, Південна Корея потенційно стають головними гравцями на міжнародному ринку. Незважаючи на посилення конкуренції, міжнародні ринки швидко зростають, забезпечуючи додаткові можливості для розширення бізнесової діяльності.

Чималі зміни у міжнародній торгівлі відбулись під впливом перетворень у країнах - членах СНД, де завдяки ринковій орієнтації економіки покращуються ділові можливості. Демонструють зростання інтересу до розкриття ринку для іноземних ділових людей Індія та Китай. Досягнуто погодження про вільну торгівлю між США та Канадою, а з Мексикою -- про створення великого інтегрованого Північ-ноамериканського ринку.

Глибокий вплив на країни з перехідною економікою має інтеграція в Європейський Союз. Заключеними угодами перед-бачаються не тільки торгові відносини, але й охоплюються питання фінансового співробітництва, комерційної практики і законодавства, а також політичного діалогу на різних рівнях.

Незважаючи на ці та інші позитивні зміни в усьому світі, наявні можливості розгортання міжнародної бізнесової діяльності нерідко пов'язані з чималими перешкодами. Так, нестача валюти на початку 1990 року примусила колишній СРСР відкласти платежі за товари, отримані від десятьох західних компаній, а це призвело до припинення поставок хімічних добрив на суму більш як 25 млн. дол.

У Бразилії недавня економічна реформа викликала велику інфляцію і породила інші економічні проблеми, що приму-сило тимчасово заморозити більшість державних коштів, а це призвело до збитків для багатьох іноземних компаній. Подіб-на, але більш складна ситуація склалася в Україні. Тому орга-нізації, які працюють на міжнародному рівні, натрапляють на суттєві перешкоди і не завжди реалізують наявні бізнесові можливості.

Організації, які беруть участь в міжнародному менеджмен-ті, відзначаються високою діловою активністю, завдяки чому їх діяльність поширюється за межі держави. Сформувався особливий тип таких організацій: це багатонаціональні (транс-національні) корпорації.

Багатонаціональна корпорація належить до організацій, які втягнуті у виробництво або надання послуг через їх власні фірми та підлеглі організації в декількох країнах, здійснюють контроль за ними або їх керівництво з урахуванням гло-бальних перспектив. Сюди можна віднести автомобільні кор-порації "Дженерал Моторс" і "Форд мотор", нафтодобувні "Ексон" і "Ройал Датч", комп'ютерну "Інтернешен бізнес ма-шин", лідерів, консалтингових фірм "Андерсен консалтинг" (Чикаго, США), Роланд Бергер і Партнер (Німеччина) та ін.

Нині виявились втягнутими у великі ділові фінансові опе-рації між державами і займаються міжнародною бізнесовою діяльністю багато середніх за розмірами компаній. Наприклад, члени Американської ділової конференції "Коаліція 100" (середній обсяг продаж — 360 млн. дол.) становлять особливо успішну групу на міжнародному


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13