У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

на тему:

Основні шляхи й етапи переходу на новий продукт

План.

1.Етапи переходу на новий продукт.

2.Запуск нового виробництва.

3. Освоєння нового виробництва.

Етап проектно-конструкторських розробок - заключний для стадії дослідження. Дослідження повинно завершуватись пошуком діючих форм впровадження у виробництво отриманих знань, здатних забезпечити його якісні зміни. Виконання цієї вимоги можливе за допомогою нововведень, що сприяють впровадженню винаходів у виробництво.

У процесі проектно – конструкторських, дослідно – технологічних робіт формується нова науково – технічна інформація, відбита у відповідній документації. На даному етапі часто виготовляється перший зразок нової техніки чи іншого нововведення, що є формою вираження отриманої інформації, її своєрідною ілюстрацією.

Основними цілями фази технологічного освоєння виробництва є його підготовка до впровадження результатів розробок і забезпечення необхідних для цього умов. Тут здійснюється безпосередня взаємодія науки і виробництва, від якого залежать темпи освоєння прогресивних нововведень, терміни їхнього впровадження і початок масового виробництва нових продуктів.

На наступній фазі відбувається тиражування нових продуктів. Стабільне виробництво покликане забезпечити задоволення потреб суспільства в конкретних видах виробів заданої якості. У цьому полягає суть даного етапу.

Заключний етап інноваційного процесу, пов’язаний з освоєнням масштабного виробництва нової продукції, вимагає реконструкції виробничих потужностей, удосконалення технології, підготовки персоналу, рекламної діяльності і т.д. На фінансування робіт на даному етапі буде потрібно значно більше (приблизно в 6 – 8 разів) витрат, ніж на дослідження і розробки. Величина цих витрат також залежить від обсягів освоєння нових видів продукції. Однак інвестиції продовжують носити ризиковий характер, тому що реакція ринку на цьому етапі ще невідома і ризики відторгнення пропонованого товару дуже ймовірні.

Тут важливо пам’ятати, що новий продукт, створений з урахуванням усіх досягнень науково – технічного прогресу, може бути не потрібний на ринку. Тому дуже важливий етап комерціалізації, де через маркетинг формується попит на нову продукцію, здійснюється зворотній зв’язок зі споживачами зробленого нового продукту і визначається подальший хід досліджень і розробок.

Усі розглянуті етапи інноваційного процесу допускають свої методи організації праці, управління, фінансування, кадрового навчання. Для зменшення ризику і забезпечення успіху підприємство повинне інтегрувати різні етапи інноваційного процесу в єдиний ланцюг, кожна ланка якого виконує важливе завдання в досягненні загальної мети – одержання нововведення, а потім нового виробу чи технології.

Тут особливу важливість набуває стикування ланок, що забезпечує безперервність, гнучкість і динаміку всього процесу, коли результат попереднього етапу є основою для поступального руху на наступний етап. Ці процеси супроводжуються прийняттям інноваційних рішень щодо пріоритетних напрямків інноваційної діяльності підприємства.

В умовах загального прискорення науково – технічного прогресу, глобалізації й інтернаціоналізації ринку, посилення конкуренції, що супроводжується скороченням термінів дії конкурентних переваг і необхідністю поділу ринку на сектори, ніші і мікро сегменти, інноваційність стає ключовим фактором успіху, якщо не єдиним засобом виживання.

Складною ланкою в непростому ланцюзі етапів і робіт інноваційного циклу є етап запуску – освоєння виробництва нового виробу. Тут використовуються результати всіх попередніх науково – дослідницьких проектних і творчих робіт з відновлення виробництва. Відразу виникають нові проблеми.

Класичним прикладом проблем і економічних результатів, пов’язаних з відновленням виробництва, є освоєння нового автомобіля на заводі Форда наприкінці 20-х років.

В історії промисловості це було перше велике відновлення масової продукції. Заміна моделі почалася в другій половині 1927 р. поступово звертався випуск старої машини. У січні 1928 року почалося виробництво нового типу автомобіля. Загальний випуск продукції в цьому місяці ледь досяг 4% . Загальний період освоєння нового виробу, аж до досягнення первісної потужності тривав 12,5 міс.

Усі виробничі витрати за період звертання виробництва (2 міс.), його зупинки (6 міс.) і освоєння (12,5 міс.) склали в цілому 1380 % первісного обсягу виробництва.

Період виникнення втрат тривав 21.5 міс. і закінчився в жовтні 1930р.

І хоча зараз час заміни виробу, як правило, значно менший, наведений приклад залишається наочною демонстрацією хворобливості пронесу переходу підприємства на новин продукт.

Результат освоєння нового виробу залежить від двох факторів:

темпу зняття і виробництва застарілої продукції, оскільки це дозво-ляє одночасно визволити потужності для виробництва нового виро-бу і темпу освоєння нового продукту.

Завдання узгодження цих двох факторів необхідно вирішувати за рахунок раціонального вирішення організації виробництва шляхом послідовного, рівнобіжного чи плавного переходу.

При послідовному переході на новий тип виробу, існуючий про-цес припиняють, частину машин і устаткування демонтують і заміня-ють новими. Одночасно здійснюють перекваліфікацію робітників. Після закінчення підготовки починають запуск нового виробництва з доведенням його до проектної потужності.

Організація рівнобіжного переходу на новий виріб базується на будівництві деякої кількості виробничих площ на яких готується до випуску невелика кількість нових продуктів.

Завданням цих рівнобіжних виробництв є ретельна підготовка й випробування технології виробництва оновлених виробів без порушення існуючого виробничого процесу. Випробовують нове обладнання, технологію, навчають робітників, завдяки чому виробництво но-вих виробів може бути почате без втрат в існуючих приміщеннях, після припинення випуску старої продукції й одночасно в нових приміщеннях, якщо вони не будуть використані для інших цілей.

Перевагою даного рішення є зменшення втрат, пов'язаних із зу-пинкою виробництва, недоліком — необхідність будівництва спеціальних виробничих приміщень. Якщо ці приміщення викорис-тані для інших цілей, то втрати за цією статтею зменшуються.

Організація плавного переходу на нову продукцію являє собою такий спосіб освоєння нового виробництва, коли після закінчення обробки деталі старого виробу на першій операції відразу ж робоче місце перебудовується на виконання операції для виконання нового типу виробу. Так плавно перебудовується весь виробничий процес, усі машини й устаткування.

Втрати від


Сторінки: 1 2