У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

на тему:

Повноваження, делегування повноважень, мотивація

Зміст |

Вступ ……………………………………………………………… | 3

1 | Повноваження. Делегування повноважень .……………………. | 5

1.1. | Повноваження ……………………………………………………. | 5

1.2. | Делегування повноважень ………………………………………. | 7

2. | Мотивація. Поняття та її сутність. Прийоми мотивації ………. | 11

3. | Література ………………………………………………………... | 17

Вступ

Делегування: сама суть.

Цю управлінську дію багато менеджерів небезпідставно вважають секретом. Хто уміє її здійснювати, той частіше за інших досягає успіху в управлінській діяльності. Менеджер, який їм володіє, має всі підстави називатися хорошим організатором: він не просить посад - їх йому пропонують. Володарі «секретної зброї» в значній мірі спіткали секрет кар'єри. Управлінська дія, про яку йдеться, називається делегуванням.

Делегування - це така організація роботи, при якій керівник розподіляє між підлеглими конкретні завдання. Можна сказати і інакше: делегування є передача підлеглому завдання або дії, яку повинен здійснити керівник, разом з необхідними для цього повноваженнями.

Делегування - дія, абсолютно необхідне. Хоче керівник або не хоче, подобається йому чи ні, уміє він або не уміє - делегувати вимушує життя. Можна сказати, що це - об'єктивна необхідність. Якщо керівник уміє розподіляти між підлеглими конкретні завдання, значить, він опанував однією з основних заповідей управлінця: «Не я повинен підкорятися роботі, а робота повинна підкорятися мені». Чому делегування є необхідним? Щонайменше з двох причин:

Щоденний об'єм роботи, яку належить виконати керівникові, завжди перевищує його фізичні і тимчасові можливості: щодня він повинен робити більше, ніж може, і це нормально. А доручення справ, завдань своїм підлеглим дозволяє керівникові виконати більший об'єм роботи.

Природно, що підлеглий здатний робити якусь роботу або справитися з яким-небудь завданням краще, ніж шеф. Цього не слід боятися, а слід заохочувати і культивувати. Хороший менеджер не той, хто може робити будь-яку справу краще за своїх підлеглих, а той, хто керує так, що кожен підлеглий робить свою справу найкращим чином.

1.Повноваження. Делегування повноважень.

1.1.Повноваження – обмежене право використовувати матеріальні, фінансові, трудові та ін. ресурси підприємства і спрямовувати зусилля підлеглих працівників на виконання встановлених завдань.

Повноваження є обмеженим правом використовувати ресурси організації і направляти зусилля деяких її співробітників на виконання певних завдань.

Ідея цієї системи проста - йдеться про представлення працівникам певної свободи дій в рамках даного завдання і періодичного контролю. Суть делегування полягає в тому, що керівник надає підпорядкованим свободу дій в рішенні тих або інших питань, спеціальних завдань, тобто передає їм частину своїх повноважень, при цьому всю відповідальність, як правило, продовжує нести цей керівник. Зазвичай делегуються: спеціалізована діяльність, рутинна робота, приватні питання діяльності, підготовчі роботи (проекти і т.п.). Не підлягають делегуванню: постановка цілей, ухвалення рішень по виробленню політики підприємства, контроль результатів і т.п., завдання особливої важливості, завдання високого ступеня ризику, незвичайні, виняткові справи, актуальні, термінові справи, що не залишають часу для пояснення і повторної перевірки.

Гідність делегування повноважень полягає, перш за все, в тому, що воно сприяє формуванню в колективі атмосфери творчої праці. Працівник, якому делеговані певні повноваження, отримує самостійну ділянку і відповідає перед своїм керівником за нього (на нього покладається певна відповідальність), що саме по собі є мобілізуючим чинником.

Відповідальність є зобов'язання виконувати наявні завдання і відповідати за їх задовільний дозвіл. Під зобов'язанням ми розуміємо те, що від індивіда очікується виконання конкретних робочих вимог, коли він посідає певну посаду в організації. Відповідальність означає, що працівник відповідає за результати виконання завдання перед тим, хто передає йому повноваження.

Незалежно від рівня відповідальності підлеглого, керівник повинен поважати його положення. Делегування відповідальності і повноважень - і пошана до людей, яким вони передаються, - є одним з якнайкращих способів підняти моральний дух, збільшити інтерес до роботи і організувати злагоджену команду.

У такому трудовому процесі можна виявити і підготувати умілих менеджерів. Працівник, якому делеговані повноваження, дістає реальну можливість повною мірою проявити свої професійні і організаторські здібності, набути певних навичок, необхідних для керівника. А також делегування повноважень задовольняє потреба працівників в свободі дій, благотворно позначається на збільшенні їх творчого потенціалу. Довіра і приваблива робота викликають позитивні емоції, сприяючі високій працездатності.

1.2. Делегування повноважень.

«Ніколи не роби сам те, що можуть зробити твої підлеглі»

З рекомендацій керівним працівникам компанії «Дженерал Моторс»

Навіщо на делегувати?

Щоб відповісти на це запитання, спробуємо с початку дати собі відповідь на наступні:

Чи часто ви працюєте довше, ніж інші?

Чи доводиться вам проводити частину свого робочого часу, роблячи за інших те, що вони могли б зробити самі?

Чи накопичуються у вас незавершені справи?

Чи часто вам буває важко укластися в строк?

Чи доводиться вам більше розбиратися в деталях, чим займатися плануванням і супервізією?

Чи є у вас справи, які ви любите робити самі, хоча їх цілком могли б зробити інші?

Чи стараєтеся ви не передавати повноваження іншим співробітникам, оскільки випробовуєте недовіру до їх здібностей?

ЯК МИ ВИТРАЧАЄМО ЧАС?

Матриця управління часом |

Термінові | Не термінові

Важливі | Криза

Важливі, термінові звіти

Важлива зустріч

Якісь зустрічі | Підготовка

Планування

Побудова відносин

Запобігання кризі

Не важливі | Перерва

Планування відпочинку

Якась пошта | Не важлива пошта

Телефонні розмови

Абияка робота

Таблиця1.2.1.

Розглянемо деякі припущення, завдяки яким ми ухиляємось делегування:

Нездатність або небажання ослабити контроль;

Бажання справляти враження зайнятої людини;

Побоювання втратити цінність в очах керівництва;

Страх, що співробітник помилився і підведе вас;

Подобається виконувати певну роботу;

Ніколи пояснювати, простіше зробити роботу самому.

Навіщо ж нам потрібне делегування:

Вивільняємо час для більш важливої діяльності;

Делегування сприяє розвитку і мотивації співробітників;

Делегування стимулює розкриття здібностей (ініціативності і компетентності);

Тому, що інші


Сторінки: 1 2 3