У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МЕНЕДЖМЕНТ В ТУРИЗМІ

Дипломна робота

Тема: “Удосконалення системи менеджменту на туристичному підприємстві”

(на прикладі ПП «Сігуенья»)

ЗМІСТ

Вступ ......................................................................................................................................................... 3

РОЗДІЛ 1. Теоретико-методологічна оцінка

системи менеджменту на підприємстві.……..…………................................ 5

1.1. Функція менеджменту „планування".......................................................................... 11

1.2. Функція менеджменту „організація"........................................................................... 19

1.3. Функція менеджменту „мотивація".............................................................................. 35

1.4. Функція менеджменту „контроль"................................................................................ 50

РОЗДІЛ 2. Аналіз системи менеджменту

на ПП «Сігуенья»……………………….................................................................................... 58

2.1. Загальна характеристика підприємства. ...........................................................58

2.1.1. Історія заснування і розвитку підприємства.………..…………………………58

2.1.2. Загальні відомості і опис готелю „АУСКОПРУТ”***…………………....59

2.2. Реалізація основних функцій менеджменту

на ПП «Сігуенья»………………………………………………………..…………………………....83

2.2.1. Функція «планування» ……………………………………………………..………..…....83

2.2.2. Функція «організація» ……………………………………………………..……………...84

2.2.3. Функція «мотивація». ……………………………………………………..………….…...86

2.2.4. Функція «контроль» ……………………………………………………..………………...87

РОЗДІЛ 3. Шляхи удосконалення системи

менеджменту на ПП «Сігуенья» ……………………………………………………91

3.1. Рекомендації по вдосконаленню функцій

менеджменту на ПП «Сігуенья». ………………………………………………………..…91

3.1.1. Вдосконалення функції планування. ………………………………………………91

3.1.2. Вдосконалення функції організації…………………………………………………93

3.1.3. Вдосконалення функції мотивації…………………………………………..……….93

3.1.4. Вдосконалення функції контроль…………………………………………………...100

Висновки .............................................................................................……………............................. 101

Список використаної літератури ........................................................................... 103

Додатки………………………………………………………………………………………………….105

Вступ

У наш час значними темпами відбувається розвиток туристичної галузі. Все це дає змогу констатувати той факт, що Україна з її можливостями має всі підстави для того, щоб називатись туристичною державою, яка володіє значним туристично-рекреаційним потенціалом: сприятливими кліматичними умовами, різноманітними рівнинними та гірськими ландшафтами, багатством флори і фауни, розвинутою мережею транспортних сполучень, тисячами культурно-історичних пам’яток, які перебувають під охороною держави, розвинутою індустрією подорожей та туризму. Україна має усі передумови для того, щоб увійти до числа країн-лідерів світового туризму.

Зважаючи на роль та місце туризму в житті суспільства, держава проголошує його одним з пріоритетних напрямів розвитку національної культури та економіки і створює сприятливі умови для туристичної діяльності. За ці декілька років, які Україна є незалежною державою, зроблено реальні кроки на шляху законодавчого забезпечення та комплексного планування розвитку вітчизняної туристичної галузі.

Все це було б неможливо без застосування ефективної системи менеджменту, адже на сьогоднішній день існує багато різних компаній, організацій та установ, які функціонують в різних сферах економіки, але чи всі вони є процвітаючими, прибутковими та мають сталий дохід. Звичайно ні. Одні організації досягають успіху і інтегрують, виходячи на світовий ринок, чи розширюють сферу діяльності тим самим збільшуючи свій капітал, але ж є компанії та організації, які знаходяться в занепаді, чи взагалі на грані банкрутства. Організації, що добиваються успіху, відрізняються від протилежних їм головним чином тим, що мають більш динамічне і ефективне керівництво, вмілих і талановитих робітників, а також правильно обраний стиль управління. Все це є ознакою правильно вибраної і впровадженої системи менеджменту, яка полягає у розробленні і втіленні ефективних заходів щодо функціонування основних функцій менеджменту: планування, організація, мотивація і контроль.

Саме туристська індустрія з її інноваційно-стратегічним потенціалом може створити необхідні умови для досягнення виробничо-економічної стабільності, активізації інвестиційних потоків, підвищення ефективності використання інвестицій і формування реальних передумов для поступового росту та якісного вдосконалення найважливіших соціально-економічних процесів.

Механізмом, здатним ініціювати широкий розвиток туристської індустрії, активізувати діяльність у ній, який забезпечує досягнення її результативності в динамічних умовах ринкової кон’юнктури, є впровадження в управлінську практику принципів і методів сучасного менеджменту.

Метою дослідження даної дипломної роботи є вивчення системи менеджменту на конкретному туристичному підприємстві, проведенні аналізу діяльності ПП «Сігуенья» та пошук шляхів підвищення ефективності роботи підприємства.

Об’єктом дослідження у нас виступає ПП «Сігуенья». Приватне підприємство «Сігуенья», надалі "Підприємство", є господарською одиницею, яка заснована на приватній власності, з правом найму робочої сили, функціонує на принципах повної економічної і правової самостійності.

Предметом дослідження у дипломній роботі є система менеджменту, якої дотримується підприємство.

Основна увага при дослідженні системи менеджменту приватного підприємства «Сігуенья» буде приділятися вивченню основних принципів та функцій менеджменту.

РОЗДІЛ 1. Теоретико-методологічна оцінка системи менеджменту на підприємстві.

Термін «менеджмент» поширений у всьому світі. В основі цього слова лежить англійське слово «to manage» (управляти, керувати), яке походить від латинського «manus» (рука). Звідси термін «менеджмент» буквально означає «керування людьми». Можна сказати, що менеджмент – це система управління організацією, з метою досягнення цілей за посередництвом інших людей.

Основна мета цього розділу – показати верховенство людського чинника в управлінні ринковою економікою, на розвиток якої спрямований менеджмент. У суворих умовах ринкової конкуренції лише ставка на людину дає змогу постійно підтримувати високий темп виробництва. За суттю менеджмент – це система управління, яку вибрала людина і яка найбільше підходить для ринкових умов розвитку економіки.

Нерідко нам доводиться чути, що поняття «управління» та «менеджмент» за своїм змістом тотожні, що це лише своєрідні «примхи» наших економістів у «копіюванні» Заходу призвели до підміни управління менеджментом10.

Управління - це цілеспрямована дія на об'єкт, щоб змінити його стан або поведінку у зв'язку зі зміною певних обставин (матеріальні, енергетичні, фінансові, трудові ресурси тощо). Але ефективний результат буде досягнутий лише за умови правильного, розумного, наукового керівництва всім залученим до цього персоналом, узгодженими його діями. Отже, управління - це процес пов'язування всіх неодмінних компонентів для досягнення певного результату, а менеджмент - це інструмент, система організації праці, яка забезпечує існування такого пов'язування. Менеджмент є частиною управління. Його реалізовують лише люди, керівники, тоді як управління можливе й за допомогою технічних засобів (роботів, електронних систем, наприклад, коли мова йде про управління певним технологічним процесом, машиною тощо).

Наведімо слова Пітера Друкера (США) - „ Менеджмент – це особливий вид діяльності, який перетворює неорганізований натовп в ефективну й продуктивну групу..."6

Отже, якщо управляти можна всіма елементами виробництва, то керувати можна лише людьми, персоналом.

Менеджмент – це поняття багатомірне і характеризується організаційним, функціональним та особовим складником.

Організаційний складник менеджменту – це ієрархія управління підприємством, в якій виділяють


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Напрямки планування інвестиційної привабливості підприємства (на прикладі компанії "Мегаполіс") - Дипломна робота - 102 Стр.
Особливості механізму стратегічного планування - Реферат - 8 Стр.
Організація експортних операцій суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності на прикладі державного підприємства «Тростянецький лісгосп» - Курсова робота - 38 Стр.
Облік та аналіз фінансової звітності підприємства П(С)П „АГРОФІРМА „ПЕРШЕ ТРАВНЯ” - Дипломна робота - 97 Стр.
Дослідження фінансових результатів від реалізації сільськогосподарської продукції підприємства. - Курсова робота - 48 Стр.
Статутний капітал як первинне джерело формування власних фінансових ресурсів підприємства - Курсова робота - 33 Стр.
Теоретичні аспекти організації фінансів малих підприємств - Дипломна робота - 87 Стр.