У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

Облік та аналіз фінансової звітності підприємства

ЗМІСТ

ВСТУП 5

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ СКЛАДАННЯ

ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ 8

Особливості формування фінансової звітності

на підприємствах АПК 8

Законодавче та організаційне забезпечення звітності 11

Деякі аспекти заповнення форм фінансової звітності 18

РОЗДІЛ 2. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНА

ХАРАКТЕРИСТИКА П(С)П „АГРОФІРМА „ПЕРШЕ ТРАВНЯ” 31

РОЗДІЛ 3. МЕТОДИКА СКЛАДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ 40

3.1. Зміст, призначення, порядок та основні етапи

складання Балансу 40

3.2. Зміст, призначення, порядок та основні етапи

складання Звіту про фінансові результати 46

3.3. Зміст, призначення, порядок та основні етапи складання

Звіту про рух грошових коштів 58

3.4. Зміст, призначення, порядок та основні етапи складання

Звіту про власний капітал 62

3.5. Зміст і порядок складання Приміток до річної

фінансової звітності 74

3.6. Зміст та форма звітності за сегментами 76

РОЗДІЛ 4. АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ

ПСП „АГРОФІРМА„ПЕРШЕ ТРАВНЯ” 83

РОЗДІЛ 5 ВДОСКОНАЛЕННЯ СКЛАДАННЯ

ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВІ 90

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ 93

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 95

ДОДАТКИ 100

ВСТУП

Річна звітність підприємств—важливе джерело інформації як для внутрішнього використання, так і для зовнішніх користувачів фінансово-економічної інформації. Така інформація використовується на мікро- й на макрорівнях, для управління підприємствами й для державного управління. Оскільки звітним періодом у законодавстві визначено календарний рік або виробничий цикл, якщо він триває більше одного року, річна звітність підприємств мусить відображати найбільш реальний фінансово-майновий стан та результати діяльності на дату звітності. Тому дотримання єдиної методології та правил формування звітних показників, а також їх достовірне відображення — обов'язок кожного господарюючого суб'єкта і політика держави.

Держава, виконуючи свою регулюючу функцію, впливає на методологію формування звітних показників. У відповідності до Закону України „Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” фінансова, статистична та податкова звітність мусять формуватись на основі даних бухгалтерського обліку. Але становище ускладнюється, по-перше, постійними змінами в документах, які регулюють звітність з питань оподаткування і статистичних спостережень, та в методології обліку; по-друге, недосконалістю системи підвищення кваліфікації та навчання бухгалтерів підприємств і співробітників органів державної статистики, які приймають звітність; це знижує їх професійний рівень, послаблює відповідальність за достовірність інформації. Такі фактори негативно впливають на рівень інформаційного забезпечення звітності, тобто на організацію та методику бухгалтерського обліку. Оскільки державна статистика регулюється нормативи, це ускладнює доступ ряду користувачів до інформації, яка їм украй необхідна. Мається на увазі те, що втрачається системність інформаційного забезпечення Міністерства аграрної політики та галузевої науки. Названі проблеми досить гостро ставляться Федерацією аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України, ННЦ „Інститут аграрної економіки” УААН, іншими провідними науковими установами та вищими навчальними закладами, які займаються наукою і підготовкою кадрів у галузях АПК.

Протягом останніх років у публікаціях та науково-практичних розробках науковців і здобувачів досить часто порушувалися дані проблеми. Так, питаннями узгодженості бухгалтерської та податкової звітності серйозно займається М.Я. Дем'яненко, проблеми формування системи показників та форм річної бухгалтерської звітності сільськогосподарських підприємств постійно порушують В.Г. Лінник, Г.Г. Кірейцев, В.М. Жук, М.М. Коцупатрий, Ю.Я. Лузан, П.Я. Хомин та інші, питаннями формування статистичної інформації та її придатності для наукових досліджень і державного управління галуззю займаються О. М. Шпичак. О. М. Прокопенко, інші науковці та фахівці Міністерства аграрної політики й державних органів статистики. Багато робіт присвячено питанням узгодженості фінансової звітності з вимогами міжнародних стандартів . Зокрема слід відзначити публікації С.Ф. Голова, В.М. Пархоменка.

Федерація аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК України не припиняє роботу над методичним та інформаційним забезпеченням підприємств галузі з питань формування достовірної, зіставної та своєчасної річної бухгалтерської звітності.

Сьогодні автори даних рекомендацій пропонують методику формування оновленої річної бухгалтерської звітності. Методичні рекомендації ґрунтуються перш за все на законодавчо-нормативних документах у галузі бухгалтерського обліку, державної статистики та звітності, а також на наукових розробках, рекомендованих до впровадження Міністерством аграрної політики України, Держкомстатом України. У рекомендаціях враховано зміни та доповнення, які торкнулися нормативного регулювання звітності, подаються схеми взаємо-ув'язок показників різних форм звітності з даними бухгалтерського обліку та між собою, звертається увага на галузеві особливості інформаційного забезпечення звітних показників.

Метою даної дипломної роботи є дослідження методики складання фінансової звітності та аналіз фінансового стану підприємства, виявлення та рекомендації по впровадженню конкретних заходів щодо складання звітності.

З поставленої мети випливають завдання дипломної роботи:

розкрити теоретичні положення щодо складання фінансової звітності;

провести аналіз рівня та ефективності господарювання об'єкту дослідження;

проаналізувати фінансовий стан підприємства та намітити шляхи щодо його удосконалення;

розкрити аспекти законодавчого та організаційного забезпечення звітності;

намітити шляхи щодо вдосконалення фінансової звітності.

Об'єктом дослідження є приватне сільськогосподарське підприємство „Агрофірма "Перше травня" Томаківського району Дніпропетровської області.

Для рішення поставлених завдань в роботі використані наступні статистичні методи: порівняння, аналіз динаміки та структури показників, аналітичне вирівнювання, графічні методи, групування.

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ СКЛАДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ

Особливості формування фінансової звітності на

підприємствах АПК.

Система бухгалтерського обліку та фінансової звітності відображає особливості системи управління, яка діє в даній країні. Так, у часи суцільної державної власності та планово-адміністративного управління економікою бухгалтерські звіти орієнтувалися в основному не на фінансові, а на виробничі показники й мали вигляд скоріше детальних управлінських звітів для внутрішнього користування підприємства і його власника—держави. Процеси приватизації, формування товарних та фінансових ринків, інтеграції економіки України в світову економічну систему призвели до необхідності реформування системи бухгалтерського обліку і звітності та гармонізації її з міжнародними стандартами.

У реформуванні бухгалтерського обліку і звітності слід відзначити такі важливі кроки, як прийняття Закону України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, забезпечення його супроводу; затвердження 27 ПБО, Плану рахунків і регістрів бухгалтерського


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26