У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





План

План Стр.

Вступ ………………………………………………………………………...3
1. Теоретико-методологічні основи аналiзу фінансових результатів

реалiзацiї продукції рослинництва ……………………………................ .6 2.Коротка органiзацiйно-економiчна характеристика підприємства…. 10 3. Аналiз фiнансових результатiв реалiзацiї продукції рослинництва... 21

3.1. Аналiз динамiки i виконання плану прибутку, його приросту

вiд реалiзацiї продукцiї рослинництва...………………………………… 21 3.2. Визначення впливу факторiв на зміну прибутку……………………24 3.3. Аналiз впливу якостi продукцiї на рiвень цiн реалiзацiї……………29 3.4. Аналiз рентабельностi виробництва………………………………….30 4. Резерви збiльшення прибутку та пiдвищення рентабельностi виробництва…………………………………………….............................. 32

Висновки i пропозицiї…………………………………………………….. 43 Список використаних джерел…………………………………………......47

Додатки ..........................................................................................................49

Вступ

В умовах переходу до ринкових відносин виникла ще більша необхідність в аналізі діяльності будь-якого з підприємств. Це зумовлено тим, що на сьогоднішній день ринок насичений продукцією різною як за ціною, так і за якістю, тому підприємства зацікавлені в тому, щоб їх продукція була достатньо конкурентноспроможною і користувалася попитом серед покупців. Також потрібно зауважити і те, що кінцевим бажаним результатом діяльності підприємства є прибуток, а для досягнення цієї цілі необхідно працювати в напрямку зниження витрат на випуск продукції і підвищення її якості.

Об’єктивна необхідність аналізу викликана змінами результатів діяльності (прибуток, збитки), розширенням або зуженням виробництва, практичним усуненням негативного впливу виявлених причин.

За допомогою аналізу можна дати оцінку технічному, технологічному, організаційному,економічному, соціальному розвитку підприємства.

Аналіз господарської діяльності як самостійна наука є системою теоретичних, методологічних і методичних положень, а також прийомів і методів їх взаємодії, дозволяючих глибоко дослідити виробничі і соціально-економічні процеси і їх результати.

Ефективність виробничої діяльності підприємств виражається в досягнутих фінансових результатах. Загальним фінансовим результатом є прибуток звітного періоду (балансовий прибуток). Прибуток - це кінцевий результат діяльності підприємства, що характеризує абсолютну ефективність його роботи.

Прибутком підприємства необхідно управляти. Для цього необхідно проводити комплексний і системний аналіз її формування, розподіли й використання, що дозволить виявити резерви її росту. Аналіз фінансових результатів важливий як для внутрішніх, так і для зовнішніх користувачів інформації, тому що зростання прибутку визначає ріст потенційних можливостей підприємства, підвищує ступінь його ділової активності, збільшує розміри доходів власників і т.д.

З метою дослідження фінансових результатов реалізації сільськогосподарської продукції та використання отриманого прибутку, впливу факторів на його зміну, резервів збiльшення прибутку та пiдвищення рентабельностi виробництва обрана тема «Аналiз фiнансових результатiв реалiзації сiльськогосподарської продукцiї».

Для дослідження даної теми курсової роботи обрано об’єкт – приватне сільськогосподарське підприємство “Агрофірма “Перше травня”, яке є успішним підприємством з високою ефективністю виробництва.

Метою курсової роботи є дослідження фінансових результатів від реалізації сільськогосподарської продукції підприємства.

Аналіз фінансових результатів містить у собі наступні обов'язкові елементи:

оцінку змін по кожному показнику за аналізований період (горизонтальний аналіз) оцінку структури показників прибутку і її зміни (вертикальний аналіз) вивчення динаміки змін показників за ряд звітних періодів виявлення факторів і причин зміни показників прибутку й рентабельності і їхня кількісна оцінка.

Основними завданнями даної роботи по аналізу фінансових результатів є:

1) аналiз динамiки i виконання плану прибутку, його приросту вiд реалiзацiї с.-г. продукцiї 2) визначення спрямованості й кількісний вимір впливу окремих факторів на розмір прибутку

3) аналiз впливу якостi продукцiї на рiвень цiн реалiзацiї 4) аналiз рентабельностi виробництва

5) виявлення й оцінка можливих резервів зростання прибутку й рентабельності на основі оптимізації обсягів реалізації й витрат виробництва й обігу

6) розробка рекомендацій з найбільш ефективного використання прибутку з урахуванням перспектив розвитку підприємства.

В процесі написання курсової роботи було використано підручники, нормативні матеріали, наукова та періодична література та дані фінансової та бухгалтерської звітності досліджуваного підприємства.

В курсовій роботі були використані рiзноманiтнi прийоми економiчного аналiзу: порівняння, деталiзація, елімінувавання, групування, трендовий аналіз та ряди динаміки.

1. Теоретико-методологічні основи аналiзу фінансових результатів

реалiзацiї сiльськогосподарської продукції

Поряд виробничою діяльністю досить важливою є сфера обігу, яка пізнається в першу чергу через реалізацію продукції. Тільки за умови, що суспільство визнає її, а отже, заплатить гроші, підприємство може продовжувати свою діяльність. Савчук В.К вважає, що переходом на ринкові відносини ця залежність ще більше зросла, оскільки підприємство переходить практично повністю на самофінансування [16,c.277]. У цих умовах важливим є не тільки виробництво продукції, а й вигідна її реалізація. Тому, як свідчить професор Долинський В.П, зростає роль аналізу, який передбачає встановлення рівня товарності з окремих видів продукції (відношення товарної продукції до валової в натуральних показниках або у вартісному виразі за порівняльними цінами), визначення фінансових результатів від реалізації продукції по різних каналах, з’ясування факторів, які вплинули на одержання суми прибутку та його розподіл, а також розрахунок рівня рентабельності, визначення виконання завдання за цими показниками і намічення шляхів використання виявлених резервів [3,c.112].

Фінансові результати діяльності підприємства характеризуються сумою отриманого прибутку та рівнем рентабельності. Прибуток підприємство отримує головним чином від реалізації продукції, а також від інших видів діяльності (участь в міжгосподарській кооперації, здавання в оренду землі і основних фондів, доходи від цінних паперів і т.д.).

Прибуток – це частина чистого доходу, створеного в процесі виробництва і реалізованого у сфері обігу, який безпосередньо отримують підприємства. На думку Савицької Г.В, тільки після продажу продукції чистий дохід приймає форму прибутку. Кількісно він представляє собою


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11