У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Вступ | 3

Розділ 1. Теоретичні аспекти організації фінансів малих підприємств |

6

1.1. | Економічна природа та функції фінансів малих підприємств |

6

1.2. | Фінансові ресурси малих підприємств | 15

1.3. | Організаційно-правове регулювання розвитку малих підприємств та їх фінансових відносин |

22

Розділ 2. Оцінка фінансових можливостей функціонування малих підприємств |

32

2.1. | Економічно-фінансова характеристика малого підприємства ММП “Селект” |

32

2.2. | Стан фінансів малого підприємства “Селект” | 40

2.3. | Оцінка виконання підприємством податкових зобов’язань | 44

Розділ 3. Пріоритети розвитку малого підприємництва та нарощування фінансового потенціалу |

50

3.1. | Світовий досвід фінансової підтримки малого підприємництва: механізми та джерела |

50

3.2. | Фінансові аспекти державного регулювання діяльності малих підприємств |

61

3.3. | Резерви нарощування фінансового потенціалу малого підприємництва | 76

Висновки | 82

Список використаної літератури | 85

Вступ

Формування ринкової системи господарювання в Україні пов’язане зі зростанням підприємницької активності в усіх сферах економіки. Одним із напрямків створення конкурентко середовища є розвиток малого підприємництва.

В умовах дестабілізації економіки важливу роль відіграють малі підприємства, оскільки сприяють розвитку економіки держави, насиченню ринку необхідними товарами, забезпечують робочими місцями значну кількість населення, вирішують проблеми випуску необхідних реалізації певних товарів, робіт і послуг. В умовах обмеження фінансових ресурсів, саме суб’єкти малого підприємництва не потребують великих стартових інвестицій, характеризуються швидкою окупністю витрат, більш активні в інноваційній діяльності, здатні сприяти послабленню монополізму, створювати додаткові робочі місця, насичувати ринок товарами та послугами. Сьогодні українська економіка переживає суперечливі процеси становлення і розвитку підприємницького сектора. Вітчизняний бізнес намагається утвердити свої позиції в умовах складної економічної ситуації. Його доступ на вітчизняний ринок супроводжується значними труднощами, які більшою мірою пов’язані з вишукуванням джерел фінансової підтримки. Дефіцит фінансових ресурсів - найгостріша проблема малого бізнесу.

Обрана тема наукового дослідження є актуальною, оскільки ефективне функціонування малого підприємництва вимагає науково обґрунтованого визначення поточної та майбутньої потреби у фінансових ресурсах Проблеми фінансів малих підприємств в Україні досліджуються не давно. Певні дослідження по цьому напрямку були зроблені вченими російської школи А Афанасіним, П Мягковим, В. Радаєвим, Ф Шахмаловим.

Поміж сучасних вітчизняних дослідників, які займаються питаннями малого бізнесу, необхідно відзначити Л. Буряка, Ю Єханурова, А. Кисельова, Т. Ковальчука, Є. Панченка, А. Поддєрогіна, О. Терещенка, С. Шульгу, А. Чухна. Проте тема фінансів малих підприємств не до кінця досліджена і потребує детальнішого вивчення, оскільки сприятливі умови розвитку малих підприємств, забезпечення їх необхідними фінансовими ресурсами та встановлення оптимальної межі оподаткування є важливою проблемою економічних перетворень, від цього залежить розвиток малого бізнесу в Україні.

Основна мета дипломної роботи - провести наукове дослідження теоретичних та практичних аспектів фінансів малих підприємств та функціонування діючої системи оподаткування.

Виходячи із цього в роботі поставлено наступні питання:

1) дослідити сутність фінансів малого бізнесу, особливості їх функціонування в умовах ринкових перетворень;

визначити межі функціонування та роль малого бізнесу в економіці держави;

розкрити сутність та джерела формування фінансових ресурсів малого підприємства;

дослідити практичний аспект даної проблеми

Об’єктом дипломного дослідження виступили фінансові відносини малих підприємств.

Наукова новизна роботи полягає в власному баченні проблеми нарощування фінансового потенціалу малого підприємства.

Структура роботи складається із трьох розділів.

В першому розділі роботи досліджується практичний аспект фінансів малих підприємств, розкривається сутність їх фінансових ресурсів, визначаються джерела їх формування та напрямки використання, показується роль малих підприємств в розвитку економіки Україні.

В другому розділі роботи аналізується фінансові ресурси підприємства та визначається вплив на них діючої системи оподаткування малих підприємств. Особлива увага звернута на особливості оподаткування малих підприємств при спрощеній системі, визначено її переваги та недоліки.

В третьому розділі роботи особлива увага звертається на питання державної підтримки розвитку малих підприємств, пошуку нових джерел фінансового забезпечення.

На основі проведених досліджень зроблено висновки та пропозиції щодо існуючих недоліків функціонування малих підприємств та визначено напрямки вдосконалення їх фінансових відносин.

Практичні дослідження проведено на матеріалах МПП Селект, яка оподатковується за діючою системою, та визначено вплив податкового навантаження на його фінансово-господарську діяльність.

При написанні дипломної роботи глибоко опрацьовані нормативно-законодавчі акти, наукова та періодична література, практичні матеріали МПП “Селект”.

Розділ 1.Теоретичні аспекти організації фінансів малих підприємств.

1. 1. Економічна природа та функції фінансів малих підприємств.

Сучасна практика господарювання показує, що найважливішою ознакою ринкової економіки є функціонування малих підприємств. Роль малого підприємництва полягає в тому, що воно є одним із провідних секторів ринкової економіки, що визначає темпи економічного розвитку, здійснює структурну перебудову економіки, характеризується швидкою окупністю, свободою ринкового вибору, забезпечує насичення ринку споживчими товарами та послугами, реалізацією інновацій, додатковими робочими місцями, сприяє послабленню монополізму, розвитку конкуренції. Серцевиною внутрішнього середовища малих підприємств є їхнє фінансове забезпечення та проблеми його ефективного використання.

Фінанси малих підприємств як складова частина фінансової сис-теми функціонують у сфері суспільного виробництва, де ство-рюється національний дохід основне джерело фінансових ре-сурсів. В науковій економічні літературі немає єдиної думки що-до визначення фінансів підприємств, їх сутності та змісту.

Вихідним моментом в розумінні сутності "фінансів малих підп-риємств" є те, що зазначене поняття поєднує в собі дві важливі економічні категорії - "фінанси" та " мале підприємство". За визначенням даним О Терещенка “Фінанси це економічні відносини у сфері грошового обігу, які пов'язані з формуванням доходів і фондів грошових коштів, фінансових ре-сурсів та їх використанням. Фінанси малих підприємств можна визначити як економічні відносини, що охоп-люють грошових відносин, пов'язаних з формуван-ням і використанням капіталу саме в сфері малого бізнесу “[38. c.27].

Специфіка поняття "фінанси малих підприємств" полягає в


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21