У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова

ЗМІСТ

Вступ......................................................................................................................3

Розділ 1. Теоретичні аспекти діяльності акціонерних товариств та їх місце на ринку України на сучасному етапі ......... 5

Акціонерне товариство як форма організації підприємства, його роль на ринку України......................................................................................................5 Типи акціонерних товариств та їх особливості.......................................9 Процес створення акціонерного товариства ........12

Розділ 2. Аналіз фінансової діяльності акціонерних товариств львівської області ........ 15

Аналіз ліквідності та платоспроможності акціонерних товариств... 15 Аналіз фінансової стійкості акціонерних товариств ........19 Аналіз концентрація акціонерного капіталу в промисловості ........22

Розділ 3. Проблеми і перспективи розвитку акціонерних товариств в Україні .......27

Вдосконалення законодавчої бази акціонерних товариств ………….27 . Проблеми фінансової діяльність акціонерних товариств в Україні....................................................................................................................33 Вдосконалення фінансово-господарської діяльності акціонерних товариств .......36

Висновки………………………………………………………………............40

Список використаних джерел............................................................................42

Додатки.................................................................................................................45

ВСТУП

Загальновідомо, якої великої ваги в нашій економіці набув корпоративний сектор. В процесі приватизації вже створено понад десятків тисяч акціонерних товариств, а ще тисячі товариств створені на основі приватного капіталу.

В даній курсовій зібрані основні данні, які дозволяють зрозуміти, що таке акціонерне товариство, як воно організовано та функціонує, порядок його створення та інші важливі питання.

Акціонерні товариства мають ряд переваг по відношенню до інших видів господарських товариств, які роблять його найбільш вдалою формою для бізнесу в силу цілого ряду причин. Ці об'єктивні причини будуть розглянуті в першому розділі курсової роботи.

Формування та широке розповсюдження акціонерного капіталу є одним з основних принципів, на якому базується проведення ринкових реформ. Акціонування займає важливе місце в створенні нормальних умов функціонування підприємств, є зручною формою для проведення їх роздержавлення.

Поряд з цим фінанси акціонерного товариства займають одне з головних місць у відтворювальному процесі, формуванні власних грошових фондів і ценралізованих фінансових ресурсів держави, тому вимагають постійного контролю і належної уваги з боку керуючих органів.

Перехід до ринкової економіки потребує від всіх підприємств підвищення ефективності виробництва, конкурентноздатності продукції, послуг на основі впровадження досягнень науково-технічного прогресу, ефективних форм господарювання і керування виробництвом, подолання безгосподарності, активізації підприємництва, ініціативи.

У цих умовах керівник підприємства не може розраховувати тільки на свою інтуїцію. Управлінські рішення і дії сьогодні повинні бути засновані на точних розрахунках, глибокому й всебічному економічному аналізі. Вони повинні бути науково обґрунтованими, мотивованими, оптимальними. Жодне організаційний, технічний і технологічний захід не повинний здійснюватися доти, поки не обґрунтована його економічна доцільність.

Важлива роль у реалізації цих задач приділяється аналізу фінансової діяльності підприємств. З його допомогою виробляється стратегія й тактика розвитку підприємства, улаштовуються плани й управлінські рішення, здійснюється контроль за їхнім виконанням, оцінюються результати діяльності підприємства, його підрозділів і працівників.

Метою курсової роботи «Фінансова діяльність акціонерних товариств» є придбання навички практичного вирішення основних питань вдосконалення діяльності підприємства для поліпшення його фінансових показників на прикладі акціонерних товариств Львівської області

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ДІЯЛЬНОСТІ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ ТА ЇХ МІСЦЕ НА РИНКУ УКРАЇНИ НА СУЧАСНОМУ

ЕТАПІ

1.1 Акціонерне товариство як форма організації підприємства, його роль на ринку України

За останні десятиріччя значно зросла роль приватного сектора у розвитку економіки, зокрема створенні нових робочих місць. Приватні корпорації забезпечують зайнятість, прибутки від податкових надходжень, беруть участь у розміщенні грошових накопичень громадян та забезпеченні пенсійних доходів.

Сьогодні акціонерні товариства відіграють важливу роль в економічному розвитку будь-якої держави. В Україні останніми роками не лише зростає загальна кількість акціонерних товариств — 34761 станом на жовтень 2003 року, — ай їхня питома вага у загальному обсязі виробництва продукції, надання послуг і виконання робіт. Так, за питомої ваги акціонерних товариств серед промислових підприємств у/розмірі 14,6% вони забезпечують 63% усього промислового виробництва.

Організація підприємства у формі акціонерного товариства здатна максимізувати його прибутковість. На це є причини.

Обмежена відповідальність знижує ризик інвесторів. При цьому постійно діє принцип: чим менше ризиків у діяльності фірми, тим вища вартість її капіталу.

Вартість капіталу фірми залежить від можливостей її розвитку, що, у свою чергу, залежить від уміння залучати капітал. Адже акціонерним товариствам зручніше залучати капітал, ніж іншим підприємствам, вони мають кращі можливості зростання у бізнесі.

Вартість фірмового майна також залежить від його ліквідності, тобто легкості продажу певного майна за готівкову конвертовану валюту за поточною ринковою ціною. З огляду на те, що інвестиції в акціонерний капітал корпорації мають більшу ліквідність, ніж подібні інвестиції в індивідуальні та партнерські підприємства.

Акціонерні товариства відіграють провідну роль у соціально-економічному розвитку країни. За даними Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, в Україні нараховується 17 млн. акціонерів — це майже половина дорослого населення країни. Корпоративний сектор об'єднує 12 тис. відкритих та 22 тис. закритих акціонерних товариств.

За даними звітності відкритих акціонерних товариств за 2003 рік сумарні витрати на оплату праці становили за рік приблизно 18,4 млрд.грн., а за 2002 рік - 14,9 млрд.грн. Таким чином за 2001 рік витрати на оплату праці відкритих акціонерних товариств зросли на 26%.

Відкриті акціонерні товариства є найбільшими платниками податків в Україні. За даними звітності за 2003 рік ними було сплачено до бюджету 25,5 млрд.грн ПДВ (податку на додану вартість) та 310 млн.грн акцизних зборів. У 2000 році ці сумми становили 19,5 млрд.грн ПДВ та 249 млн.грн акцизних зборів. Таким чином, відкриті акціонерні товариства наповнюють бюджет країни практично на половину лише цими податками.

Існування сучасних наукомістких, інфраструктурних і природокористувальних галузей економіки без застосування в них акціонерної форми організації капіталу було б неможливим. Серед зареєстрованих банків України найбільша питома вага акціонерних товариств — понад 85%. Те саме можна сказати й про страхову систему, основу якої в Україні, як, зрештою,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11