У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Фінансова діяльність фірми “Західтранссервіс”

В організаційній та управлінській роботі підприємств фінансова діяльність займає особливе місце. Від неї багато в чому залежить своєчасність та повнота фінансового забезпечення виробничо-гос-подарської діяльності та розвитку підприємства, виконання фінан-сових зобов'язань перед державою та іншими суб'єктами господа-рювання.

Фінансову діяльність фірми “Західтранссервіс” спрямовано на вирішення та-ких основних завдань:—

фінансове забезпечення поточної виробничо-господарської ді-яльності;—

пошук резервів збільшення доходів, прибутку, підвищення рентабельності та платоспроможності;—

виконання фінансових зобов'язань перед суб'єктами господа-рювання, бюджетом, банками;—

мобілізація фінансових ресурсів в обсязі, необхідному для фі-нансування виробничого й соціального розвитку, збільшення влас-ного капіталу;—

контроль за ефективним, цільовим розподілом та використан-ням фінансових ресурсів.

Поточна та оперативна фінансова робота на підприємстві спря-мовується на практичне втілення фінансового забезпечення підпри-ємницької діяльності, постійне підтримування платоспроможності на належному рівні.

Зміст поточної оперативної фінансової роботи на підприємстві полягає в такому:—

постійна робота зі споживачами стосовно розрахунків за ре-алізовану продукцію, роботи, послуги;—

своєчасні розрахунки за поставлені товарно-матеріальні цін-ності та послуги з постачальниками;—

забезпечення своєчасної сплати податків, інших обов'язкових платежів у бюджет та цільові фонди;—

своєчасне проведення розрахунків по заробітній платі;—

своєчасне погашення банківських кредитів та сплата від-сотків.

У процесі купівлі-продажу товарів, надання послуг, а також ви-конання різного роду зобов'язань у грошовій формі відбуваються різноманітні розрахунки та платежі. Платежі також здійснюються за розподілу й перерозподілу грошових коштів.

Особливе місце займає грошовий оборот у процесі реалізації продукції. Фірма продає паливно-мастильні матеріали і отримує грошові кошти від продажу товару.

Оборот грошей супроводжує обмін товарів і послуг, коли здійс-нюється оплата за товар і гроші переходять від покупця до продав-ця.

Більша частина грошового обороту припадає на безготівковий оборот.

Грошовий оборот на фірмі пов'язаний з такими напрямками:—

забезпечення процесу виробництва (закупівля сировини, ма-теріалів, комплектуючих, виплата заробітної плати);—

реалізація продукції (робіт, послуг), тобто відшкодування ви-трат і формування доходів;—

сплата податків, обов'язкових відрахувань і зборів;—

забезпечення спільної діяльності підприємств;—

отримання і погашення кредитів і сплата відсотків за кредит кредитним установам.

Безготівковий грошовий оборот повністю здійснюється через банківські установи, в яких відкрито рахунки фірми.

Від правильної організації грошових розрахунків у цілому зале-жить оперативність їх здійснення, а відтак і фінансовий стан суб'єктів господарювання.

Розрахунки готівкою фірма проводить з оформленням таких документів: подат-кових накладних, прибуткових і видаткових касових ордерів, касово-го або товарного чека, квитанції, договору купівлі-продажу, актів про закупівлю товарів, виконання робіт (надання послуг) або інших доку-ментів, що засвідчують факти якоїсь діяльності, що підлягає оплаті.

Форми податкової накладної, ведення книг обліку придбання та продажу товарів (робіт, послуг), порядок їх заповнення, а також сис-тему обліку цих операцій визначає Державна податкова адміністрація.

Здачу надлишкової готівки фірма проводять у порядку та у строки, встановлені відповідною установою банку. Ця готівка зарахо-вується на їхні рахунки. Коли ліміту залишку готівки взагалі не вста-новлено, усю наявну в касі готівку наприкінці дня треба здати в банк.

Усі надходження й видачі готівки в національній валюті фірми реєструють у касовій книзі.

Записи до касової книги проводяться касиром після одержання або видачі грошей за кожним прибутковим касовим ордером і видат-ковим документом. Щоденно, наприкінці робочого дня касир виво-дить залишок грошей у касі на наступне число і передає до бухгал-терії як звіт. Контроль за правильним веденням касової книги по-кладається на головного бухгалтера фірми.

На кожному підприємстві у встановлені керівником строки (але не рідше одного разу на квартал) проводиться ревізія каси. Залишок готівки в касі звіряється з даними обліку за касовою книгою.

Перевірки касової дисципліни здійснюються органами Держав-ної податкової адміністрації, Державної контрольно-ревізійної слу-жби, фінансовими органами та установами банків.

Відповідальність за дотримання касової дисципліни покладаєть-ся на керівників підприємств, головних бухгалтерів, керівників фі-нансових служб і касирів.

Платіжне доручення — це письмове доручення власника рахун-ка перерахувати відповідну суму зі свого рахунка на рахунок отри-мувача коштів.

Платіжні доручення застосовуються в розрахунках щодо місце-вих, а також міжміських поставок за товари (роботи, послуги). Вони забезпечують максимальне наближення строків отримання товарно-матеріальних цінностей і здійснення платежу, прискорюють обер-тання оборотних коштів; запобігають виникненню кредиторської заборгованості в покупців.

Розрахунки платіжними дорученнями здійснюються також за не-товарними операціями. Це платежі до бюджету, цільових державних фондів; платежі кредитним установам, за банківськими позичками.

У процесі виробничо-господарської діяльності підприємств постійно здійснюється кругообіг коштів. Укладання коштів у вироб-ництво з метою виготовлення товарів і отримання виручки від їх продажу характеризує кругообіг коштів підприємств.

Забезпечення грошових надходжень, які потрібні для відшкоду-вання витрат виробництва й обігу, своєчасне виконання фінансових зобов'язань перед державою, банками та іншими суб'єктами госпо-дарювання, формування доходів і прибутку є найважливішою сто-роною діяльності підприємств.

Вхідні грошові потоки підприємств за їхніми джерелами можна поділити на внутрішні та зовнішні. Коли кошти надходять з будь-яких джерел на самому підприємстві, вони належать до внутрішніх. Надходження коштів за рахунок ресурсів, які мобілізуються на фі-нансовому ринку, свідчить про використання зовнішніх джерел.

Внутрішні грошові надходження згідно з чин-ною практикою обліку і звітності включають:

1) виручку від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг;

2) виручку від іншої реалізації;

3) доходи від фінансових інвестицій;

4) доходи від інших позареалізаційних операцій.

Виручка від реалізації продукції, робіт і послуг залежить від ос-новної діяльності підприємств. Тому на неї припадає найбільша час-тка внутрішніх грошових надходжень.

Доходи від цієї діяльності мають значну питому вагу у вхідних грошових потоках підприємств і є мірою розвитку ринкової інфра-структури, особливо фінансового ринку. Ці доходи зростатимуть. Доходи від фінансових інвестицій справляють прямий, безпосеред-ній вплив на формування балансового прибутку.

Отже, грошові надходження підприємств відіграють значну роль у процесі кругообігу коштів. Відшкодовуючи авансовані у виробни-цтво вкладення, формуючи доходи і грошові фонди, вони створю-ють економічні умови для нового


Сторінки: 1 2 3 4 5