У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Курсова робота

З дисципліни “Комерційна діяльність підприємства”

на тему:

„Організація продажу продовольчих товарів в магазині ТОВ «Ювілейний»”

Роботу виконано за матеріалами ТОВ «Ювілейний»

Зміст

Вступ.................................................................................................................3

1. Сутність торгово-технологічність процесів в магазині та основні фактори, що на них впливають……………………………….................................5

2. Методи роздрібного продажу товарів та оцінка якості торговельного обслуговування.........................................................................................................10

3. Організація продажу продовольчих товарів у ТОВ«Ювілейний». ....................................................................................................................................25

4. Шляхи удосконалення організації продажу продовольчих товарів у ТОВ «Ювілейний»...................................................................................................33

Висновки.........................................................................................................36

Список використаної літератури..................................................................38

ВСТУП

Двадцять перше століття та перехід України до ринкової економіки нині висувають раніше невідомі завдання майже в усіх сферах життєдіяльності людини і суспільства, які потребують нових підходів, глибоких знань та вмінь вирішувати їх. Торгівля — це одна з найважливіших сфер економічної діяльності, від якої значною мірою залежить якість життя людини, розвиток економіки та її конкурентоспроможність у глобалізованому світі. Тому вона потребує кардинальних змін відповідно до сучасних вимог за різними напрямками її діяльності, зокрема в організації системи торговельного обслуговування населення.

Ринкові трансформації національної економіки відкривають широкий простір для реалізації комерційних відносин, засвоєння принципів і методів комерційної діяльності. Саме комерційна діяльність, як один з важливих елементів ринкового механізму покликана забезпечити ефективний товарно-грошовий обмін.

Недооцінка комерційної діяльності вже привела до серйозних деформацій і збоїв у сфері товарного обігу, сповільнення обміну і диспропорцій в процесі відтворення. Між тим масштаби товарно-грошового обміну зростають. Обмін виходить за традиційні межі торгівлі товарами народного споживання і охоплює обмін засобами виробництва, нерухомістю, сировиною, послугами, цінними паперами, результатами інтелектуальної власності. Паралельно під впливом глобалізації і лібералізації зовнішньоекономічної діяльності суттєво розширюється міжнародний обмін. В результаті принципи, форми, методи комерційної діяльності на внутрішньому і міжнародних ринках зрощуються.

Саме комерційна діяльність забезпечує умови і механізм здійснення купівлі-продажу товарів, послуг, цінних паперів, зміну їх форм вартості в процесі товарно-грошового обміну. Вона включає операції і процеси організаційного, управлінського, правового, економічного характеру і змісту. Варто підкреслити, що комерційна діяльність не охоплює операцій, які належать до продовження процесу виробництва у сфері обігу: товаропросування, зберігання, упаковки, розфасовки, товаропостачання, сортування товарів, формування партій. Ці операції складають технологію торгових процесів.

Отже, комерційна діяльність і технологія торгових процесів мають різний зміст і функції. Водночас вони органічно взаємопов'язані. Без комерційної діяльності не функціонує технологія так само, як без технології не реалізується комерційна діяльність.

В сучасних умовах середовище роздрібної торгівлі характеризується процесами загострення конкурентної боротьби урізноманітнення її форми і методів, це вимагає вуд підприєиства роздрібної торгівлі підвищення рівня організації продвжу товарів. Цей обумовлює вибір теми курсової роботи.

Об’єктом дослідження обрано ТОВ «Ювілейний» - магазин з продажу продовольчих товарів і окремих груп непродовольчих товарів.

1. Сутність торгово-технологічність процесів в магазині та основні фактори, що впливають на їх організацію.

Однією із важливих умов конкурентоспроможності магазину є раціональна організація торгово-технологічного процесу.

Торгово-технологічний процес у магазині — це комплекс взаємопов'язаних операцій, послідовно виконуваних функціональними структурними ланками або окремими працівниками магазину з продажу товарів і надання послуг, приймання товарів, їх зберігання, підготовки до продажу, викладки та поповнення товарних запасів у торговому залі, спрямованих на доведення товарів до покупців з мінімальними витратами трудових, матеріальних і фінансових ресурсів.

Торгово-технологічні процеси, що здійснюються в магазинах, умовно поділяють на основні та допоміжні.

До основних торгово-технологічних процесів належить процес продажу товарів і обслуговування покупців, здійснення якого пов'язано з виконанням таких технологічних операцій:

організації потоків покупців у торговому залі магазину; розміщення товарів у торговому залі та їх викладення на обладнанні, що забезпечує покупцям оптимальні умови їхнього огляду та вибору; організації розрахунків з покупцями за вибрані товари; надання покупцям додаткових торгових послуг; інших.

До допоміжних торгово-технологічних процесів належать:

приймання товарів і тари (за кількістю і якістю) від постачальників; доставка товарів на місця зберігання; контроль та забезпечення необхідних умов зберігання товарів; підготовка товарів до продажу; доставка товарів у торговий зал; організація зберігання, повернення та виконання інших операцій з тарою.

Склад, послідовність та технологія виконання операцій основного і допоміжного торгово-технологічних процесів визначаються перш за все асортиментним профілем магазину, розміром його загальної площі, методом (методами) продажу товарів, організацією розрахунків з покупцями та процесу товаропостачання.

На рис. 2.1 схематично показано склад і послідовність виконання торгово-технологічних операцій в магазинах.

Відповідно до особливостей торгово-технологічного процесу формуються структура приміщень магазину та їх технологічне планування. Склад та розмір приміщень магазину визначається його типом і вищезазначеними факторами. Однак у кожному магазині повинні бути такі групи приміщень:

Торгові приміщення, що призначаються для здійснення основних торгово-технологічних процесів. До їх складу входять: торговий зал; приміщення прийняття та видачі замовлень; зал кафетерію, приміщення для надання додаткових послуг покупцям, що перебувають поза торговим залом. На торгові приміщення залежно від типу магазину повинно припадати не менше 55-65% загальної його площі, з індивідуальним обслуговуванням — 45-55%, а в магазинах, що реалізують товари за зразками та каталогами, — 65-75%. Наприклад, у зарубіжних супермаркетах, де товаропостачання здійснюється за системою «швидкого реагування» і товари максимально підготовані до продажу, частка торгової площі в загальній становить 70-80% і більше. Вона залежить від загальної площі магазину — зі збільшенням її розміру підвищується частка торгової площі.

Серед торгових приміщень основним є торговий зал, де здійснюється процес продажу товарів, надання переважної більшості послуг і обслуговування покупців.

На площі торгового залу розміщуються різні види торгово-технологічного обладнання, на якому викладено товари, реєстратори розрахункових операцій, робочі місця продавців та тих працівників, що надають послуги, камери зберігання осо-бистих речей покупців, інвентарні корзини, інвентарні візки, стенди з рекламно-інформаційними матеріалами тощо.

Важливу роль у здійсненні


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9