У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Система управління підприємством

Зміст

Вступ 3

1. Організаційні структури управління 4

1.1 Поняття та послідовність побудови організаційних структур управління 4

1.2 Типи організаційних структур управління 7

1.3 Види організаційних структур управління 11

2. Характеристика організаційної структури управління на прикладі ВАТ “Вінницький завод тракторних агрегатів” 25

2.1 Організаційно-економічна характеристика діяльності ВАТ “ВЗТА” і основних показників діяльності 25

2.2 Аналіз структури управління ВАТ “ВЗТА” 31

3. Пропозиції щодо удосконалення системи управління ВАТ “Вінницький завод тракторних агрегатів” 35

Висновки 42

Список використаної літератури 43

Додатки 44

Вступ

Структура управління зображає форму, тобто будову суб'єкта управління, спосіб його внутрішньої організації, зв'язки елементів суб'єкта між собою (порядок розташування, підпорядкованість окремих ланок управлінського апарата), які дозволяють виконувати необхідні функції управління. Структура управління забезпечує стабільність, стійкість керуючої системи, завдяки чому вона зберігає свої властивості при зміні зовнішніх чи внутрішніх умов. Структура управління підприємством відображає відносини управління, які об'єктивно складаються в межах даної виробничої системи. Керуючі системи мають ієрархічну структуру з розподілом по вертикалі функцій, обов'язків, прав і відповідальності.

Наука управління дотепер не має остаточно сформованого понятійного апарата, що дозволяє однозначно визначити організаційну структуру промислового підприємства. Організаційна структура підприємства виступає органічною єдністю організаційної структури виробництва й організаційної структури управління насамперед по лінії виробничої організації, яка поза такою єдністю взагалі немислима.

Таким чином, тема курсової роботи є актуальною і дозволить розглянути можливі організаційні структури управління, виявити їх переваги та недоліки, сфери застосування.

На прикладі конкретного підприємства буде проаналізована організаційна структура управління та виявлені напрямки її поліпшення.

1. Організаційні структури управління

1.1 Поняття та послідовність побудови організаційних структур управління

Структура управління організацією, чи організаційна структура управління - одне з ключових понять менеджменту, тісно пов'язане з цілями, функціями, процесом управління, роботою менеджерів і розподілом між ними повноважень. У рамках цієї структури протікає весь управлінський процес (рух потоків інформації і прийняття управлінських рішень), у якому беруть участь менеджери всіх рівнів, категорій і професійної спеціалізації. Структуру можна порівняти з каркасом будинку управлінської системи, побудованим для того, щоб усі процеси, що протікають у ній, здійснювалися вчасно і якісно. Звідси та увага, яку керівники організацій приділяють принципам і методам побудови структур управління, вибору їхніх типів і видів, вивченню тенденцій зміни й оцінкам відповідності задачам організацій.

Наука управління дотепер не має остаточно сформованого понятійного апарата, що дозволяє однозначно визначити організаційну структуру промислового підприємства. Багатозначність наявних визначень значною мірою пояснюється абстрактним характером таких понять, як "система", "структура", "організація", а також труднощами, пов'язаними з розмежуванням об'єкта управління від управляючої системи. Організаційна структура підприємства виступає органічною єдністю організаційної структури виробництва й організаційної структури управління насамперед по лінії виробничої організації, яка поза такою єдністю взагалі немислима.

Виникаючи з необхідності управління спільною працею багатьох робітників, виробнича організація безпосередньо визначає, породжує кістяк управлінської системи: обраний варіант організаційно-виробничої структури задає первісну схему структури управління.

Формою організації складових елементів підприємства як системи є його структура. Структура будь-якого підприємства відбиває упорядковане розташування його елементів і форму їхнього взаємозв'язку, перетворюючи діючу структуру в систему. Структуризації завжди піддаються системи, що виступають об'єктом вивчення і управління господарюючим суб'єктом. Об'єктом структуризації виступає також і сама система управління (структура системи управління). Остання являє собою взаємозв'язок і взаємодію керуючої і керованої підсистем, кожна з який має своє упорядковане розташування елементів і форму їхнього взаємозв'язку. Так, структуру керуючої підсистеми (суб'єкт управління) можна розглядати як функціонально відособлені одиниці апарата управління (відділ, лабораторія, бюро), які є ланками структурного ланцюжка управління. Визначена сукупність цих ланок розглядається як функціональний поділ по горизонталі — ступінь управління.

Організаційна структура необхідна для управління різними областями діяльності підприємства, а аналіз переваг і недоліків різних підходів до побудови системи управління дозволяє зробити правильний вибір на користь конкретної організаційної структури з урахуванням стану ринку і стратегії підприємства.

Вибір організаційної структури управління зав-жди є сферою компетенції вищого керівництва фірми (організації). Але керівники середнього та нижнього рівнів повинні знати організаційну структуру організації, в якій вони працюють. Організаційна структура визначає відносини між елементами організації.

Організаційна структура управління - це су-купність організаційно впорядкованих відносин і зв'язків між ланками та рівнями керівництва. Лан-ка в організації - це структурно відособлений еле-мент, який наділений конкретними функціями керівництва, повноваженнями та відповідальністю. Ланкою в організації можуть бути: підрозділ, цех, сектор, дільниця, конкретний виконавець.

Рівень управління - це сукупність визначених ланок, які вказують на послідовність вертикаль-ної підпорядкованості одних ланцюгів іншим. Число рівнів управління залежить від масштабів виробництва, технології та діапазону контролю. Наприклад, у компанії «Форд» від робітника до президента п'ятнадцять рівнів управління, а в японській «Тойоті» - лише шість. Організаційна структура формується зі складу, змісту та трудомісткості виконання загальних і спеціальних функцій управління. Організаційні структури по-винні відповідати таким вимогам:

оптимальність - мінімально необхідна кількість зв'язків між органами управління;

оперативність, гнучкість — здібність швидко реагувати на зміни у зовнішньому та внутрішньо-му середовищі;

надійність — гарантія достовірності передачі інформації, безперебійного функціонування;

простота, економічність - мінімальні витра-ти на управління, відсутність дублювання та па-ралелізму в роботі;

спеціалізація - зосередженість окремих праці-вників на виконанні заданих функцій управління;

незалежність від конкретних осіб - вимога пристосовувати організацію до особливостей пра-цівників, які є в наявності, будувати її як інстру-мент для досягнення цілей організації, підбирати людей, які здібні забезпечити досягнення місії організації.

При побудові організаційних структур управлін-ня можна використовувати методи:

- моделювання, тобто розробки формалізованих математичних, графічних та машинних описів (розподіл повноважень та відповідаль-ності, їх оптимізація за


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11