У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Ринок капіталу
46



Розділ 1

Курсова робота

з мікроекономіки

Тема: „Ринок капіталу”

Зміст

Вступ.......................................................................................................................3

РОЗДІЛ 1. Поняття капіталу………………….....................................................6

1.1 Поняття та сутність капіталу..............................................................6

1.2 Структура капіталу та його рух …………………………………...12

РОЗДІЛ 2. Особливості ринку капіталу.............................................................16

2.1 Суб’єкти ринку капіталу...................................................................16

Формування попиту і пропозиції на ринку капіталу. Ціна рівноваги..............................................................................................32

РОЗДІЛ 3. Нагромадження капіталу та його інвестицій в Україні.................38

Висновки...............................................................................................................42

Список використаної літератури........................................................................45

ВСТУП

Один з основних факторів виробництва власниками якого є домогосподарства, а споживачами - фірми; будь-які створені за участю людини вироби, які використовуються у виробництві благ; ресурсів тривалого користування - капітал .

Особливістю капіталу є те, що він має бути кимсь накопичений.

Накопичення капіталу - використання прибавочной вартості в вигляді капіталу або обернене перетворення прибавочной вартості в капітал.

Отже, саме процес первісного нагромадження капіталу створив передумови для виникнення, концентрації та централізації капіталу в нинішньому його розумінні.

В умовах товарного виробництва і ринкових економічних відносин між суб'єктами господарювання кожне підприємство має відповідні фінансові (грошові) кошти для забезпечення своєї ефективної діяльності.

Сукупність (фінансових коштів підприємства, що має постійно підтримуватись на необхідному рівні за рахунок перелічених основних джерел формування, прийнято розподіляти на оборотні кошти (поточні витрати) та інвестиції (капітальні довгострокові витрати).

Капітал як фактор виробництва являє собою майно (засоби виробництва), що належить підприємцям або іншим власникам і використовується в процесі створення товарів і послуг.

В процесі виробництва капітал постійно й одночасно перебуває у всіх трьох формах. Швидкість обороту виробничих фондів істотно впливає на затрати виробництва і прибутковість підприємства. Чим більше обертів роблять виробничі фонди, тим нижчі затрати виробництва й вищі прибутки.

У сучасних умовах економіка кожної країни мимоволі підпадає в зростаючу залежність від економіки інших країн. . Економічні відносини між країнами вже не обмежуються зовнішньою торгівлею, товарообміном, вони включають рух капіталу між країнами, валютні відносини, міграцію робочої сили, науково-технічний обмін.

Зовнішньоекономічні зв'язки представлені найчастіше у вигляді ввозу і вивозу товарів, імпорту й експорту. Але в сучасній економіці в число товарів, що вивозяться і ввозяться попадає і такий специфічний, як капітал.

Світовий ринок - це сукупність національних ринків окремих країн, зв'язаних один з одним торгово-економічними відносинами.

А якщо повернутися до економіки України, то перед ринковою трансформацією економіки України постає також важлива проблема, як нагромадження та інвестування. Причому мова йде про інвестування в економіку України не іноземного капіталу, як це зазвичай сприймається, а, насамперед, капіталу, нагромадженого за рахунок національних джерел.

Ситуація, що склалася, насамперед, звертає увагу на можливість використання в Україні світового досвіду нагромадження та інвестування капіталу. Досвід різних країн свідчить про те, що нагромадження капіталу є однією з головних проблем країн з перехідною економікою.

Можливості ж використання зарубіжного досвіду нагромадження капіталу в Україні з метою подальшого інвестування, на думку фахівців, полягають ось у чому: проведення маркетингового дослідження місткості майнового та фінансового ринків для оцінки реальної ситуації та визначення потенційних можливостей внутрішніх джерел нагромадження та інвестування капіталу, створення механізму координації діяльності між економічними відомствами, що мають відношення до нагромадження та інвестування капіталу, на рівні Кабінету Міністрів України за участю вищезгаданих відомств має бути розроблена комплексна програма стимулювання вітчизняних та іноземних інвестицій, створення банку реконструкції та розвитку України.

Перспективними організаційними формами нагромадження капіталу для його подальшого інвестування в економіку України виступають небанківські фінансові посередники. Виходячи з конкретних умов України та світового досвіду розвитку небанківських фінансових посередників, найбільш доцільним є розвиток:

а) інвестиційних компаній;

б) ощадних установ;

в) взаємних фондів.

Мета цієї роботи дати визначення суб’єктам капіталу як унікального явища економічного життя, проаналізувати структуру кредитної системи, яка виконує функції "кровоносної системи" економіки, дати оцінку використання світового досвіду в процесі нагромадження капіталу та його інвестування в Україні.

РОЗДІЛ 1. Поняття капіталу

1.1 Сутність капіталу

Історичний процес відділення працівника (насамперед селянина) від власності на умови його праці, перетворення безпосередніх виробників у найманих робітників, перетворення засобів виробництва і життєвих засобів у капітал - вихідний пункт капіталістичного способу виробництва.

Особливістю капіталу є те, що він має бути кимсь накопичений.

Накопичення капіталу - використання прибавочної вартості у вигляді капіталу або обернене перетворення прибавочної вартості в капітал.

Економічні основи процесу первісного нагромадження капіталу:

Масова експропріація селян і ремісників; формування пролетаріату з розорених селян і ремісників, із членів численних військових дружин феодалів; формування промислової буржуазії із середовища лихварів, торговців, цехових майстрів; перетворення узурпованих багатств у капітал.

Джерела:

Створення колоніальної системи. Грабіж колоній під прапором торгівлі, работоргівля, захоплення золотих і срібних скарбів, морське піратство.

Система державних позик. Величезна потреба держави в грошах у зв'язку з захопленням колоній і війнами між Іспанією, Францією, Англією, Португалією, Голландією в XVI-XVIII ст.

Податкова система. Система відкупів. Збагачення лихварів і купців.

Промисловий протекціонізм - високі імпортні мита, експортні премії.

В Західній Європі в цей період відбувалися дуже серйозні технічно-економічні зміни. При використанні нових технологій, що обслуговуються винятково найманою працею, обсяг виробництва визначався не цеховими правилами, а тільки попитом на продукцію, що випускається. Але для цього треба було наступні дві умови: по-перше, щоб майбутні підприємці нагромадили досить грошей для будівлі будинків, покупки техніки і наймання робітників; по-друге, щоб робітники були вільні особисто і не мали свого хазяїна, тобто наймалися на підприємства з чисто економічної причини.

Отже, саме процес первісного нагромадження капіталу створив передумови для виникнення, концентрації та централізації капіталу в нинішньому його розумінні.

Капітал - один з основних факторів виробництва власниками якого є домогосподарства, а споживачами фірми; будь-як: створені за участю людини вироби, які використовуються у виробництві благ; ресурс тривалого користування.

Капітал як фактор виробництва


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12