У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

Вступ

З переходом господарювання України до ринкових економічних відносин, структурної перебудови економіки, на ринковій арені з”являється велика кількість нових підприємств. Але не всі новостворені підприємства можуть повноцінно функціонувати й розвиватися, отримувати прибутки і розширювати сфери діяльності. Частіше всього підприємства не доживають до власного розквіту і припиняють свою діяльність ще на ранніх стадіях.

Здебільшого це пов’язано з необізнаністю та неосвіченістю, як керівних, так і робочих кадрів, небажанням керівництва вникати в проблеми підприємства та неправильна оцінка не тільки позитивних сторін діяльності, але і негативних.

Саме тому, правильне тлумачення суті економічного аналізу діяльності підприємства має зараз вирішальне значення для молодих підприємств, при їх становленні, та для вже існуючих – з метою збереження конкурентоспроможності.

Зараз керівництво більшості підприємств відмовляється від проведення економічного аналізу підприємства, аргументуючи це клопіткою роботою, з затратою часу і великої кількості грошових коштів. Але це можуть говорити тільки неосвічені керівники, без управлінського хисту і елементарної економічної освіти. Ми можемо зі сміливістю сказати, що така думка є хибною і, що проведення економічного аналізу не потребує великих грошових затрат. Тут потрібні тільки знання!

Основним і найпростішим джерело для проведення економічного аналізу є вже зібрана і оброблена інформація, а саме: його фінансова (бухгалтерська звітність). Саме тому, тема даної курсової роботи “Аналіз фінансової звітності як інформаційної бази для оцінки фінансового стану підприємства” є дуже актуальною і потрібною в наш час. Тут ми не будемо описувати склад та будову фінансової звітності чи правила її заповнення.

Метою даної роботи є навчитися правильно аналізувати дані фінансової звітності, вміти при першому погляді виявити помилку заповнення (з метою уникнення грошової відповідальності), вміти визначати слабкі місця в діяльності нашого підприємства для подальшого їх усунення.

Адже правильна оцінка реального стану підприємства дасть змогу виправити існуючі помилки, прийняти в майбутньому правильні управлінські рішення.

В даній роботі ми дослідимо фінансову звітність реально-існуючого підприємства і спробуємо при мінімальній наявності інформації, з затратами тільки знань та засобів комп”ютерної техніки проаналізувати діяльність підприємства і зробити максимально реальні висновки про його стан.

1. Фінансова (бухгалтерська) звітність як джерело інформації для економічного аналізу

Господарська діяльність підприємств різних галузей матеріального виробництва є основою суспільного відтворення валового внутрішнього продукту. Такі підприємства являються фундаментальними цеглинами в економічній стабільності всієї країни, її міжнаціонального статусу і суспільного добробуту. Саме тому діяльність кожного підприємства повинна бути зваженою, поміркованою, з урахуванням минулих помилок чи успіхів та з прогнозуванням майбутніх наслідків.

Господарська діяльність, як і інші явища суспільного життя, потребує систематичного вивчення для успішного й ефективного управління нею, проведення постійного економічного аналізу.

Одним із інструментів з”ясування реального положення підприємства, його конкурентоспроможності є аналіз фінансового стану підприємства, який є однаково потрібний як для слабких так і найблагополучніших підприємств. Фінансовий стан підприємства є показником його фінансової конкурентоспроможності, кредитоспроможності, платоспроможності, виконання зобов’язань перед державою та іншими підприємствами.

Для аналізу фінансового стану підприємства використовують зовнішні та внутрішні джерела інформації. Так як внутрішні джерела найбільш реально відображають діяльність підприємства, то хотілося б з акцентувати увагу саме на аналізі за допомогою внутрішніх джерел інформації.

Такі аналіз і оцінка фінансового стану підприємства здійснюються за допомогою фінансового аналізу- засобу оцінювання і прогнозування фінансового стану підприємства на основі його фінансової (бухгалтерської) звітності.

Новий план рахунків бухгалтерського обліку, приведення форм бухгалтерського обліку до міжнародних стандартів зумовили використання нової методики фінансового аналізу. Така методика більш-менш узгоджується з поступовим переходом України до ринкової економіки.

Інформаційною базою аналізу фінансового стану підприємства є бухгалтерська звітність, тобто система показників, які відображають майновий і фінансовий стан підприємства на конкурентну дату. Склад, зміст, вимоги та інші засадні основи фінансової звітності регламентовано положенням (стандартом) бухгалтерського обліку П(с)БО №19 “Об”єднання підприємств”.

Згідно цього положення бухгалтерська звітність складається із взаємозв”язаних форм, на основі яких здійснюється аналіз фінансового стану підприємства. Ці форми є наступними:

“Баланс”, ф.1, П(с)БО 2 “Звіт про фінансові результати”, ф.2, П(с)БО 3 “Звіт про рух грошових коштів”, ф.3, П(с)БО 4 “Звіт про власний капітал”, ф.4, П(с)БО 5 “Примітки до фінансової звітності”, П(с)БО 6

Аналізуючи фінансовий стан підприємства за вище описаними формами, необхідно передовсім ознайомитись з П(с)БО №1 “Загальні вимоги до фінансової звітності” і переконатися у тому, що всі вимоги даного стандарту на підприємстві враховані.

Тому саме наявність вірної невикривленої фінансової звітності, являється безцінним джерелом для економічного фінансового аналізу підпприємства і прийняття правильних управлінських рішень.

2. Завдання та методи аналізу фінансової (бухгалтерської) звітності

Фінансовий стан підприємства визначає його конкурентоспроможність, імідж, потенціал у діловому співробітництві.

Оскільки в умовах ринку підприємства несуть повну економічну відповідальність за результати своєї діяльності, за недопущення банкрутства, значно зростає роль і значення правильної оцінки і аналізу фінансової звітності підприємства, оцінки його ліквідності, платоспроможності та фінансової стійкості.

В об”єктивній оцінці фінансової звітності зацікавлені всі її користувачі, як внутрішні, так і зовнішні. Саме тому такий аналіз ставить перед собою певний перелік завдань. До таких першочергових завдань можна віднести%

Загальна оцінка фінансового стану підприємства та чинників, які впливають в даний момент на нього. Вивчення відповідності між коштами підприємства та їх джерелами, раціональностіїх розміщення та ефективності використання. Оцінка дотримання або недотримання фінансової, розрахункової та кредитної дисципліни. Визначення платоспроможності, ліквідності, фінансової та ринкової стабільності підприємства. Оцінка ділової активності підприємства. Аналіз ефективності використання капіталу. Здійснення на основі отриманих результатів прогнозів стосовно фінансового сону підприємства в майбутніх періодах. Розроблення моделей майбуднього стану підприємства при різних варіантах використання ресурсів, виходячи з реальних умов господарської діяльності і наявності власних та
Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9