У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Анотація

Анотація

В даній роботі досліджено проблеми управління персоналом в управлінні освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Розглянуто основні методи, принципи, засоби, способи, форми управління персоналом та правового впливу. Проаналізовано організаційно-правову структуру управління освіти і науки, запропоновано нову систему управління персоналом. Окреслено раціональну модель та основні засоби управління персоналом на об’єкті дослідження. Робота може бути використана для підвищення кваліфікації працівників управління та як навчальний матеріал.

Ключові слова : організація, орган державної влади, персонал, управління персоналом, метод, спосіб, засіб, стиль, принцип управління, організаційна структура, система управління персоналом.

Annotation

Problems of personnel management in the science and education board of Ivano-Frankivsk Regional State Administration are studied in given Master paper. The main methods, principles, means, modes, and forms of personnel management and legal authority are examined. The organizational and legal structure of the science and education board is analyzed and the elaborated personnel management system is suggested. Rational model and the main means for personnel management at the research subject are outlined. The paper may be used as scientific information and as the basis for board’s professional activities.

Key words and word combinations: organization, public administration board, personnel, personnel management, method, mode, means, style, principle of management, organizational structure, personnel management structure.

Управління персоналом

ЗМІСТ

Додатки 97

ВСТУП

Актуальність теми. Результати діяльності багатьох підприємств та накопичений ними досвід показує, що формування колективів, забезпечення кадрового потенціалу високої якості є вирішальним фактором ефективності. Характерною рисою сучасного управління будь-яким підприємством чи організацією є визнання зростаючої ролі людського фактору у сфері виробництва чи надання послуг і розвитку нових форм і методів управління персоналом.

Найбільш успішні підприємства та організації сьогодні, незалежно від національної і галузевої приналежності, мають загальні характерні риси: забезпечують гарантовану зайнятість, перспективні системи просунення по службі, внутрішній розвиток персоналу, замість глобальних компаній найму. Вони створюють виключно широкі можливості у прийнятті управлінських рішень, ставляться до своїх працівників не як до найманих осіб, а як до членів загальної корпоративної мережі, розвивають систему загальних цінностей.

Головний потенціал організації - її кадри. Які б чудові ідеї, найновітніші технології, найсприятливіші зовнішні умови не існували, без гарно підготовленого персоналу високої активності досягти неможливо. Саме люди виконують роботу, подають ідеї і дозволяють підприємству існувати. Суттєвий вплив на вдосконалення управління персоналом становлять зміни в системі трудової мотивації. По-перше, різноманітнішими стають цінності, які пов’язанні з трудовою діяльністю: зростає значення таких цінностей, як саморозвиток, самореалізація, можливість творчої роботи, самостійність і участь у прийнятті управлінських рішень і організація трудового процесу. По-друге, значну увагу сучасні працівники приділяють цінностям, які прямо не пов’язані з працею на підприємстві: прагнення до цікавого та повнокровного життя, можливість займатися улюбленою справою, активна суспільна діяльність. Із розвитком науково-технічного прогресу, зміст і умови праці набувають більшого значення, ніж матеріальна зацікавленість.

В умовах становлення демократичного суспільства в нашій державі особливого значення набуває питання практичного застосування сучасних форм управління персоналом, які дозволяють підвищити ефективність діяльності персоналу, зокрема в органах державної влади, адже саме ефективна організаційно-правова структура управління є запорукою довіри населення до влади. Практика доводить, що традиційні форми починають стримувати продуктивність і якість, швидкість пристосування до умов, що змінюються, і пригальмовують повне використання людських ресурсів, оскільки входять в протиріччя з основними вимогами до робочої сили і технології. Необхідно підкреслити, що поняття „людський фактор” відображає особливий статус особистості в сучасному суспільстві. Образ сучасного керівника визначається його уявленням про працю та систему мотивацій і ставленням працівників до змісту діяльності. Важливішою стає підготовка і постійне навчання персоналу. Особливо підвищується актуальність підготовки управлінських кадрів, оскільки кваліфікація є основним елементом компетентності службовця та його здатності до складних умов інтелектуальної праці. Найважливішими критеріями персоналу на сьогодні є цілісна, сильна особистість і вміння бути прикладом для інших.

Успішне управління персоналом передусім базується на систематичному урахуванні і аналізі зовнішнього середовища, вчасній адаптації працівників системи управління до впливу на їх діяльність внутрішніх та зовнішніх факторів. Змінюються моделі поведінки працівників: поняття „ієрархія” та „авторитет” набувають іншого змісту, тому треба забезпечити постійний процес оновлення системи управління, особливо відносно внутрішнього змісту управління персоналом, оскільки у невиробничій системі результативність та ефективність оцінюються саме змістом внутрішньоорганізаційних відносин колективу.

Таким чином, актуальність обраної теми полягає в тому, що успіх діяльності організації пов’язаний з тим, чи створена в ній високоефективна система управління персоналом.

Мета дослідження. Метою роботи є вивчення наукової та нормативно-правової діяльності органів державної влади та розробка на основі досліджень організаційно-правової структури вдосконаленої системи управління персоналом задля підвищення ефективності їхньої діяльності .

Завдання дослідження:

здійснити аналіз наукової літератури та охарактеризувати тенденції функціонування системи управління персоналом;

вивчити методологічні основи дослідження систем управління персоналом в організаціях;

дослідити основні категорії персоналу та чинники впливу на людей в організації;

розкрити зміст правового регулювання, основних принципів, форм, методів, способів і засобів управління персоналом в органах державної влади;

проаналізувати практику формування та механізм функціонування системи управління персоналом;

на основі комплексних досліджень розробити систему управління персоналом для об’єкта дослідження.

Об’єктом дослідження є управління освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Предметом дослідження є організаційно-правова структура та система управління персоналом.

Методологічну основу дослідження складають системний, структурно-функціональний, порівняльний, формально-логічний, статистичний та інші загальні і спеціальні наукові методи.

Логіка та методологія дослідження обумовили структуру роботи, яка складається з трьох розділів, вступу та висновків, а також додатків та переліку використаної


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27