У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Після проведеного аналізу основних техніко-економічних показників ВАТ «Івано-Франківський міськмолокозавод» можна зробити наступні висновки

Аналіз динаміки валюти балансу та його структури є важливим як для поточної, так і для перспективної діяльності підприємства. Метою роботи є: аналіз динаміки валюти балансу та його структури на ВАТ “Івано-Франківський міськмолокозавод”.

Після проведеного аналізу основних техніко-економічних показників ВАТ «Івано-Франківський міськмолокозавод» можна зробити наступні висновки. Слід зазначити, що дохід від реалізації продукції(товарів, робіт, послуг) протягом аналізованого періоду збільшувався. Так у 2005р. це збільшення склало 153,5 тис.грн., а у 2006р. – 4358 тис.грн. тобто на 65,16% порівняно до 2004року. Таке ж можна сказати і про обсяги виробництва. Цей показник має чітку тенденцію до зростання за аналізовані 2004-2006рр. Збільшення собівартості продукції відбувся в основному за рахунок витрат на амортизацію, що пов’язане з вводом в експлуатацію нового цеху по виробництву сиру, та збільшенням матеріальних витрат на закупівлю сировини та матеріалів. Також зросли витрати на оплату праці працівникам підприємства і відповідно соціальні відрахування теж зросли.

В цілому слід відмітити позитивну тенденцію до покращення фінансово-економічного стану «Івано-Франківського міськмолокозаводу».

Отже, підсумовуючи результати горизонтального та вертикального аналузів, можна зробити наступні висновки. За аналізований період валюта балансу збільшилась на 43,64%. Структура активів здебільшого орієнтована на необоротні активи. Їх питома вага найбільша. Отже, досліджуване підприємство є фондомістким. Разом з тим структура Пасиву Балансу підприємства представлена, в основному, власним капіталом, на який припадає 55,77% коштів у 2004 році і спостерігається збільшення до 64,12% у 2006 році. Майже незмінними в структурі коштів залишаються поточні зобов’язання, що свідчить про певну стабільність в поточній заборгованості підприємства. Аналізуючи динаміку звітності, слід зауважити, що підприємство поступово нарощує суму необоротних (46,74%) та оборотних (28,96%) активів, що є позитивною тенденцією. Динаміка Пасиву демонструє незначне скорочення власного капіталу (10%), при одночасному зростанні всіх зобов’язань підприємства( зростання довгострокових зобов’язань на 9,16% і поточних зобов’язань на 0,23%). Отже, порівняно з Активом підприємства, його Пасив викликає більшу стурбованість і вимагає пильної уваги керівництва щодо розробки заходів щодо стабілізації політики фінансування.

Як можна побачити з проведеного аналізу ліквідності балансу потягом 2004-2006 років баланс ВАТ «Івано-Франківський міськмолокозавод» є неліквідним, так як А1?П1, А2?П2, А3?П3, А4? П4. Тобто, наявних грошових коштів та їх еквівалентів, майбутніх грошових коштів у підприємства є недостатньо для погашення короткострокової та кредиторської заборгованості поточного характеру. Для погашення довгострокової кредиторської заборгованості підприємству недостатньо реалізувати всі свої виробничі запаси та готову продукцію. А неліквідних активів є більше, ніж власного капіталу.

Аналіз ліквідності вказує на спроможність підприємства перетворити активи на грошові кошти швидко і без втрат ринкової вартості. Коефіцієнт абсолютної ліквідності є меншим, за нормативні показники(він має перевищувати 0,2-0,35), це означає, що у підприємства недостатньо грошових коштів, щоб погасити всю заборгованість. Коефіцієнт покриття показує, яку частку поточних боргів підприємство може сплатити, якщо для цього використає всі свої оборотні активи. Дане підприємство може погасити повністю свої борги, якщо для цього використає всі свої оборотні активи.

Аналіз платоспроможності характеризує фінансову стійкість підприємства на перспективу з позицій структури коштів, а також залежність підприємства від зовнішніх інвесторів і кредиторів. Так можна зробити наступні висновки. Коефіцієнт концентрації власного капіталу показує, що підприємство не залежить від своїх кредиторів на 56%, 64% та 54% відповідно в 2004р., 2005р., 2006р. Частку позичених коштів у всіх коштах підприємства показує коефіцієнт концентрації позикового капіталу, який дорівнює 0,44, 0,36 і в 2006р.– 0,46. Його значення є меншим за 0,5, тобто у ВАТ «Івано-Франківський міськмолокозавод» власних коштів є більше ніж, позичених.

Провівши діагностику банкрутства, використавши п’яти-факторну Z-модель Альтмана, отримали розрахункове значення Z=3,081266. Критичне значення Z=2,675. З цим значенням порівнюємо розрахункове значення для нашого підприємства. Розрахункове значення є більшим за критичне, тому можна зробити висновок про його стійке фінансове становище.

З результатів проведеного факторного аналізу можна зробити висновок про те, що валюта балансу по активу буде збільшуватися за рахунок збільшення дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги, за рахунок збільшення незавершеного будівництва, вартості основних засобів, за рахунок дебіторської заборгованості за розрахунками з бюджетом, за виданими авансами та поповнення грошовими коштами. Валюта балансу буде зменшуватися за рахунок зменшення виробничих запасів, готової продукції і зменшення такої статті, як інша поточна дебіторська заборгованість. Аналізуючи валюту балансу по пасиву, можна сказати, що вона збільшується при збільшенні розміру статутного капіталу, довгострокових кредитів банків, розміру поточних зобов’язань по виданих векселях, поточних зобов’язаннях за розрахунками з одержаних авансів та з оплати праці, а також за рахунок інших поточних зобов’язаннях.