У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

 

Р Е Ф Е Р А Т

на тему:

Організаційні форми внутрішньогосподарського управління сільськогосподарськими підприємствами

 

Колективне сільськогосподарське підприємство (надалі - підприємство) є добровільним об’єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів і діє на засадах підприємництва та самоврядування.

Підприємство є юридичною особою, має поточні та вкладні (депозитні) рахунки в установах банку і печатку із своїм найменуванням.

Підприємства можуть на добровільних засадах об’єднуватися в спілки (об’єднання), бути засновниками акціонерних товариств, які діють на основі своїх статутів.

Членство в підприємстві грунтується на праві добровільного вступу до членів підприємства і безперешкодного виходу із складу його членів.

Членами підприємства можуть бути громадяни, які досягли 16-річного віку, визнають і виконують його статут.

Основними завданнями підприємства є виробництво товарної продукції рослинництва і тваринництва, а також її переробка та інші види діяльності, спрямовані на задоволення інтересів членів підприємства, трудового колективу і всього населення України.

Підприємство самостійно визначає напрями сільськогосподарського виробництва, його структуру і обсяг, самостійно розпоряджається виробленою продукцією та доходами, здійснює будь-яку діяльність, що не суперечить законодавству України.

Підприємство має право взаємодіяти з промисловими підприємствами та установами при переробці сільськогосподарської продукції, виготовленні промислових та інших товарів, розширенні сфери соціально-культурного, комунально-побутового обслуговування сільського населення, підготовці і перепідготовці кадрів.

Підприємство бере участь у приватизації переробних, агросервісних та інших державних підприємств.

Для здійснення представницької діяльності з цінними паперами підприємство створює довірчі товариства, які діють у межах повноважень, наданих загальними зборами або зборами уповноважених відповідно до чинного законодавства України.

Управління підприємством здійснюється на основі самоврядування, гласності, участі його членів у вирішенні питань діяльності підприємства.

Вищим органом управління підприємства є загальні збори. До органів управління належить правління підприємства. У разі потреби підприємство наймає виконавчого директора, утворює спостережну раду.

Для підготовки окремих питань загальні збори, а в період між ними — правління підприємства або спостережна рада можуть утворювати спеціальні комісії з членів підприємства із залученням як консультантів найманих працівників.

Загальні збори:

вносять зміни і доповнення до статуту, приймають нормативні документи підприємства;

обирають шляхом прямого таємного голосування голову підприємства та членів правління підприємства, членів ревізійної комісії (ревізора), можуть обирати членів спостережної ради тощо;

заслуховують звіти органів управління підприємства про їх діяльність;

визначають види і розміри фондів підприємства, порядок їх формування та використання;

затверджують:

правила внутрішнього розпорядку;

річний звіт і баланс підприємства;

порядок формування і розподілу доходу підприємства;

рішення правління підприємства про прийняття нових членів;

вирішують:

- питання про реорганізацію або ліквідацію підприємства.

Загальні збори мають право приймати будь-які інші рішення, пов’язані із статутною діяльністю підприємства.

Загальні збори проводяться щорічно після закінчення фінансового року. Вони можуть скликатися позачергово за рішенням правління підприємства або з ініціативи не менше третини членів підприємства. Правління підприємства зобов’язане прийняти рішення про скликання загальних зборів і повідомити членів підприємства про час і місце їх проведення та порядок денний не пізніше ніж за 10 днів.

Загальні збори правомочні приймати рішення, якщо на них присутні більше половини членів підприємства.

Правління підприємства обирається у підприємстві, до складу якого входить не менш як 10 членів, на термін, що не перевищує трьох років.

Правління підприємства:

розробляє і вносить на затвердження загальних зборів напрями розвитку підприємства;

скликає загальні збори членів підприємства і контролює виконання прийнятих ними рішень;

вирішує найсуттєвіші питання господарської діяльності згідно із статутом;

вносить на затвердження загальних зборів рішення про прийняття до підприємства нових членів та припинення членства;

укладає трудові договори (контракти) у разі найму на роботу виконавчої дирекції та оцінює її діяльність;

делегує виконавчій дирекції підприємства право на прийняття поточних рішень;

забезпечує збереження майна підприємства;

організовує у разі потреби проведення незалежних аудиторських перевірок;

вирішує питання навчання членів підприємства, співробітництва з вітчизняними та іноземними організаціями.

Члени правління підприємства можуть обирати із свого складу голову підприємства, заступника голови та секретаря правління відповідно до статуту підприємства.

Члени правління підприємства працюють переважно на громадських засадах. У статуті підприємства можуть бути передбачені винагороди за роботу членів правління.

Періодичність проведення засідань правління підприємства визначається статутом підприємства. Рішення приймається більшістю голосів за наявності не менш як 2/3 складу членів правління підприємства.

Голова підприємства очолює правління і обирається загальними зборами підприємства або його правлінням на термін, що не перевищує трьох років. Функції голови підприємства та порядок його обрання (відкликання) визначаються статутом підприємства.

У разі відсутності виконавчого директора його функції виконує голова підприємства.

Правління підприємства може наймати виконавчого директора для оперативного управління діяльністю підприємства. Виконавчий директор не може бути членом підприємства.

Виконавчий директор здійснює свою діяльність на умовах контракту, який укладає з ним правління підприємства, формує виконавчу дирекцію та виконує функції, делеговані йому правлінням. Виконавчий директор несе відповідальність за свою діяльність перед підприємством.

Для контролю за діяльністю виконавчого органу підприємства може обиратися спостережна рада. Спостережна рада утворюється за умови, якщо кількість членів підприємства становить не менш як 50 осіб.

Спостережна рада обирається з членів підприємства на загальних зборах у кількості 3-5 чоловік, якщо інше не передбачено статутом підприємства. Порядок обрання спостережної ради та її голови і прийняття рішень спостережною радою встановлюються статутом підприємства.

Член спостережної ради не може бути членом правління чи ревізійної комісії.

Для контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємства обирається ревізійна комісія (ревізор).

У підприємстві, до складу якого входить менш як 10 членів, функції ревізійної комісії виконує ревізор.

Ревізійна комісія (ревізор) підзвітна загальним зборам підприємства.

Ревізійна комісія (ревізор) обирається загальними зборами з числа членів підприємства відповідно до порядку голосування, встановленого статутом підприємства. Членами ревізійної комісії (ревізором) не можуть


Сторінки: 1 2