У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Ефективна маркетингова діяльність підприємства неможлива без організації відповідних управлінських структур — відділів, бюро, сектор ів тощо

БІБЛІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

Тема дипломної роботи: Маркетинг роздрібної фірми (на матеріалах ЗАТ «MARS», м.Івано-Фрвнківськ).

Обсяг дипломної роботи - 89 сторінок.

Кількість таблиць –11

Кількість рисунків – 16

Кількість додатків – 9

Рік виконання дипломної роботи – 2008

ЗМІСТ

Вступ....................................................................................................................... 6

Розділ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ...................................................................................... 10

1.1. Основи сучасного маркетингу........................................................................ 10

1.2. Система засобів маркетингу на підприємстві роздрібної торгівлі та його структура................................................................................................................. 18

1.3. Огляд ринку кормів для домашніх тварин в Україні.................................... 29

Розділ 2. МАРКЕТИНГОВА ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАТ «MARS»............................... 38

2.1. Оцінка маркетингового середовища фірми................................................... 38

2.2. Основні елементи маркетингу фірми «MARS»............................................. 49

2.3. Стратегічні напрямки діяльності та планування приміщень на ЗАТ «MARS»................................................................................................................... 65

Розділ 3. ШЛЯХИ ПІДВИЩЕНЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ФІРМИ.......... 75

3.1. Пропозиції щодо вдосконалення діяльності фірми «MARS» на майбутній період.................................................................................................... 75

3.2. Пропозиції щодо реалізації конкурентних переваг фірми........................... 79

Висновки................................................................................................................ 84

Список використаних джерел............................................................................ 87

Додатки

ВСТУП

Управління економікою і фінансами підприємства неможливо без добре працюючих маркетингових служб. Необхідно завжди тримати руку на пульсі ринку. Треба завжди знати які співвідношення ціни, якості, сервісу й обсягу продажів існують на ринку, які його тенденції й обсяги, що починають конкуренти, у чому вони сильніше або слабкіше. Перед тим, як витрачати чималі гроші на рекламу, непогано б зрозуміти, а чи буде ефект від неї. Якщо підприємство збирається розширюватися в регіони, то необхідно завжди знати положення в кожнім з них.

Підприємницька діяльність є ефективною, коли товар чи послуга, що виробляється фірмою, знаходить попит на ринку, а задоволення визначених потреб покупців завдяки придбанню даного товару чи послуги приносить прибуток [7].

Маркетинг має на меті забезпечити підприємства та організації інформацією про доцільні напрями діяльності з погляду сьогоднішніх та майбутніх потреб ринку. Одним із інструментів, який дає змогу застосувати в єднос¬ті та взаємозв'язку стратегію і тактику активного просування до по¬треб потенційних покупців, є маркетингова політика комунікацій [4].

Так що маркетинг — це різновид людської діяльності, спрямованої на задоволення потреб споживачів за допомогою обміну, то маркетингові комунікації забезпечують взаємозв'язок між виробниками та споживачами товарів у процесі обміну.

Це єдиний комплекс, який об'єднує учасників, канали розпо¬всюдження та прийоми комунікацій підприємств і організацій [11].

Якщо говорити про роздрібну торгівлю, то варто зауважити, що роздрібною вважається торгівля, в якій покупцем є кінцевий споживач, а не комерційне підприємство чи організація. На відміну від оптового продажу приводом для закупівлі в роздрібній торгівлі є задоволення особистих потреб покупця або членів його сім'ї за рахунок споживання купленого товару. Розбіжність у меті купівлі товару є суттєвою для маркетологів, оскільки купівельні мотиви є панівним чинником під час сегментації ринку і визначення цільової групи споживачів.

Роздрібні торгівці займаються торговою діяльності для отримання прибутку, однак є певні розбіжності в управління такими підприємствами, які відрізняють їх від оптовиків. Внаслідок особливого характеру своєї діяльності роздрібні торгівці ретельніше відстежують деякі показники ефективності. Характер більшої частини рішень роздрібного торгівця визначається рішеннями керівництва щодо очікуваного прибутку, оборотності товарних запасів, торгівельного асортименту, факторів місцезнаходження, зручності торгових точок і прогнозованого рівня обслуговування споживачів [24].

Торгівля займає важливе місце в розвитку держави.Вона є рушійною силою розвитку економіки.На сьогоднішній день важливим є розвиток роздрібної торгівлі,бо завдяки неї доходить товар до кінцевого споживача і саме на її рівні формуються основні показники ринку попит та пропозиція[30].

Об’єктом дипломної роботи виступає фірма ЗАТ «МАRS» , яка займається роздрібною торгівлею на ринку корів для домашніх тварин. На ринку Івано-Франківська фірма діє з 2003 року.Основним завданням фірми є продаж кормів для домашніх тварин та отримання прибутку вд своєї діяльності.

Мета дипломної роботи полягає в тому щоб дослідити маркетингову діяльність підприємства роздрібної торгівлі ЗАТ «МАRS».

Предметом дослідження дипломної роботи виступає управління маркетингом на підприємстві роздрібної торгівлі ЗАТ«МАRS».

Щоб з’ясувати, наскільки раціональною є створена на підприємстві організація маркетингу, необхідно знати відповідь на такі запитання:

чи працює структура цілеспрямовано (які цілі, чи вимірюються, реалізуються та контролюються вони)? чи достатньо гнучка структура (як швидко вона реагує на зміни; як швидко приймаються рішення)? чи достатньо інформації? що є опорою організації? як працює організація з економічного погляду? чи є в керівництва достатньо часу для прийняття стратегічних рішень? чи існує в організації дух співробітництва?[6].

Дипломна робота складається з трьох розділів.Перший розділ «Теоретичні засади маркетингової діяльності роздрібної торгівлі» містить теорію,в якій подається характеристика та суть маркетингу на підприємстві роздрібної торгівлі;використання маркетинг-мікс для підвищення ефективності діяльності фірми,яка займається роздрібною торгівлею та наведено огляд ринку кормів для домашніх тварин в Україні.

Другий розділ «Маркетингова діяльність ЗАТ «MARS» складається з трьох підрозділів,в яких висвітлені такі питання:оцінка маркетингового мікро- та макросередовища фірми,SWOT-аналіз підприємства; елементи комплексу маркетингу фірми,їх вплив на діяльність підприємства; стратегічні напрямки діяльності та планування приміщень торговельних точок різних форматів.

Третій розділ «Шляхи підвищення ефективності роботи фірми ЗАТ «MARS» мыстить пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення маркетингової діяльності фірми.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ

1.1. Основи сучасного маркетингу

Маркетинг як наука порівняно недавно стала опановуватись молодими підприємцями та бізнесменами. Деякий час назад ця наука не вивчалася навіть студентами економічних вузів, а в даний час маркетинг вивчають практично всі спеціальності в більшості вузів країни. Це зв'язано з тим, що маркетинг - одна з основних дисциплін для професійних діячів ринку - керівників підприємств, менеджерів, працівників збуту, реклами, виробників нових товарів і ін.

Маркетинг - це комплекс


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21