У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Курсова робота

З дисципліни:

«Стратегічний менеджмент»

На тему:

«Матричний аналіз портфеля бізнесу підприємства»

Зміст

План………………………………………………………………………..…3

Вступ………………………………………………………………………....4

І. Оцінка вибору оптимальної структури управління підприємством…..5

ІІ. Поняття про матричні методи в проведенні портфельного аналізу та його етапи:…………………………………………………………………………..12

2.1. Матриця Бостонської консультаційної групи (БКГ) „зростання-частина ринку»……………………………………………………………………...14

2.2. SWOT – аналіз…………………………………………………………15

2.3. Інші матричні методи формування корпоративної стратегії підприємства…………………………………………………………………….…..18

ІІІ. Портфельна стратегія і портфельний аналіз:…………………………23

3.1.Портфельний аналіз…………………………………………………....26

3.2. Проблема портфельного аналізу……………………………………...28

3.3. Логіка прийняття рішень в портфельному аналізі…………………..31

Висновок……………………………………………………………………33

Список використаної літератури………………………………………….35

План

Вступ

І. Оцінка вибору оптимальної структури управління підприємством

ІІ. Поняття про матричні методи в проведенні портфельного аналізу та його етапи:

2.1. Матриця Бостонської консультаційної групи (БКГ) „зростання-частина ринку»

2.2. SWOT – аналіз.

2.3. Інші матричні методи формування корпоративної стратегії підприємства

ІІІ. Портфельна стратегія і портфельний аналіз:

3.1.Портфельний аналіз.

3.2. Проблема портфельного аналізу.

3.3. Логіка прийняття рішень в портфельному аналізі.

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Маркетинг є однієї з найважливіших різновидів економічної і суспільної діяльності, однак, його дуже часто неправильно розуміють. Ціль маркетингу – підвищення якості товарів і послуг, поліпшення умов їхнього придбання, що у свою чергу приведе до підвищення рівня життя в країні, підвищення якості життя.

Актуальність теми для українських підприємств важко переоцінити, адже для підприємства необхідно аналізувати портфель бізнесу, що усунути усі знайдені похибки у роботі. Черговий етап розвитку української економіки впритул підвів українські підприємства до усвідомлення проблеми необхідності практичного застосування маркетингових принципів у своїй повсякденній діяльності. Однак, для цього потрібні не тільки підготовлені фахівці, а значні зусилля по створенню управлінських структур, у задачу яких входить аналіз, планування, організація і контроль маркетингової діяльності на підприємстві. Мета даної роботи являється висвітлення питання про матричний аналіз портфеля бізнесу підприємства. Поставлена мета визначає головні задачі, що підлягають вирішенню в даній роботі: аналіз маркетингового середовища підприємства та ступеня готовності компанії до реалізації маркетингової стратегії; розробка й обґрунтування заходів щодо удосконалювання маркетингової діяльності; розрахунок економічної ефективності запропонованих заходів.

Методами дослідження підприємства виступають наступні:

. аналіз техніко-економічних показників діяльності і складових елементів макро- і мікросередовища підприємства;

. аналітико-синтетичний метод дослідження сильних і слабких боків діяльності – SWOT-аналіз;

І. Оцінка вибору оптимальної структури управління підприємством.

У умовах формування ринкових відносин в Україні важливе значення придбаває здатність підприємства пристосуватися до нових умов господарювання. Це висуває на перший план рішення задач по забезпеченню організаційно-економічної стійкості і конкурентоздатності підприємства в умовах зовнішньої середи, що безперервно змінюється, особливо при проведенні економічних реформ.

Економічна реформа шляхом поступових перетворень повинна завершиться створенням ринкової економіки. Функціонування ринкового механізму передбачає створення наступних умов:

самостійність економічних об'єктів;

економічна відповідальність за використання ресурсів;

достатня кількість продуктивний і споживачів як умову для взаємного вибору і конкуренції;

право контрагентів(продавців і покупців) встановлювати ціни на продукцію під впливом попиту пропозиції на основі нормальної дії закону вартості.

Еволюція підприємств від початку промислової революції протікала ва фоні макроекономічного поглиблення спеціалізації і галузевого розподілу праці, що привело до диференціювання областей господарської діяльності. У процесі становлення постиндустриального суспільства випробовується настійна потреба переходу від вертикально інтегрованих структур, що здійснюють повний цикл виробництва якої-небудь промислової продукції, до спеціалізованих горизонтальних мобільних підприємств. У ринкових услювнях використання спеціалізації, підтримку високого рівня концентрації ресурсів і накопичення активів забезпечує ефективність діяльності і фінансову стійкість економічного об'єкта.

Організація управління потребує цілеспрямованої адаптації сучасним правилам ринкової гри. У основі ринкових невдач підприємств як суб'єктів підприємницької діяльності лежить те, що їх системи управління в основному направлена, не на аналіз зовнішньої обстановки, що вельми важливо для підприємства, х тільки на розв'язання внутрифирменных проблем.

Концепція управління підприємством, заснована на оптимізації робочого часу або господарських процесів, або зниження витрат часу або витрат звертання, або виробництва високоякісної продукції, поступово відходить в минуле. З точки зору сучасної теорії управління підприємство являє собою самоорганизующуюся систему у всіх його виявах, що має на увазі ліквідацію многоуровневой ієрархії, формування центрів прибутку шляхом усунення параллелизма в управлінні виробництвом і збутом, формування сегментів виробниче-збутової сфери.

Для теперішнього часу характерні чотири найбільш поширені типи організаційних структур управління:

горизонтально-ієрархічні;

матричні;

дуальні;

Оптимальна організаційно-управлінська система повинна створюватися на базі принципу многоаспектностн, щоб ефективно контролювати складні ринки збуту і раціонально використати ресурси.

Горизонтально-ієрархічні системи, що характеризуються великою кількістю рівнів і виділенням внутрифирменной, збутової і продуктової сфери в управлінні, доцільно удосконалити шляхом придання працівникам вищих сфер управління, нарівні з координуючими функціями, здатності взяти на себе підприємницьку відповідальність.

Матричні системи, що являють собою дві структури основної функціональної області: управління виробництвом і регіональне управління, повинні бути нс механічним дублюванням службових інстанцій, а мережевими структурами з оптимальною системою зв'язків.

Дуальные системи, що є комбінацією постійно діючих організаційних підрозділів з тимчасово) организуемыми підрозділами, необхідно використати шляхом встановлення ключових зв'язків між основними і супутніми структурними підрозділами.

Паралельні системи, засновані на принципах паралельного управління збутових і виробничих підрозділів на рівні окремих господарських звеньев і передбачаючому лінійно-штабному распрсделение управлінських функції, забезпечують формування конструктивної конкурентної культури.

Згідно з сучасною теорією управління, орієнтованою на маркетингові методи, організаційні структури управління повинні відповідати вимогам: комплексності, узгодженості, результативності. Організаційне проектування передбачає формування набору областей господарської діяльності, максимизирующих досягнення цілей, виходячи з профілю організаційних можливостей і стану зовнішньої середи (практична стратегія); снитсз організаційних одиниць иа основі однорідності господарського потенціалу.

До методів проектування н вдосконалення організаційних структур управління потрібно віднести такі, як структуризація цілей, аналогій, організаційного моделювання, (в тому числі імітаціонного), блоковий, експертно-аналітичний, нормативний, параметричний, аналітично розрахунковий, графоаналитический, математико-статистичний.

Підприємствам доцільно оцінювати міру адекватності організаційно-економічного механізму управління підприємством до умов


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7