У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Академія муніципального управління

Тема: Вдосконалення управління експортними операціями на підприємстві

ЗМІСТ

Вступ 4

РОЗДІЛ І. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ

ЕКСПОРТНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

1.1. Принципи ЗЕД підприємства. ЗЕД як частина господарської діяльності

підприємства 6

1.2. Державне регулювання ЗЕД підприємств в Україні 10

1.3. Цінові стратегії підприємства на зовнішніх ринках 15

РОЗДІЛ ІІ. УПРАВЛІННЯ ЕКСПОРТНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ

СП «ПРОМІНЬ - ГАЛИЧИНА»

2.1. Організаційна структура та господарська діяльність СП «Промінь -

Галичина» 25

2.2. Дослідження експортної діяльності СП «Промінь - Галичина»

2.2.1. Аналіз сфери бізнесу та її привабливості 31

2.2.2. Аналіз діяльності СП «Промінь - Галичина» 35

2.2.3. Аналіз п’яти сил конкуренції 42

2.2.4. Аналіз SWOT 44

2.2.5. Визначення стратегічної місії організації 46

2.2.6. Встановлення стратегічних завдань та виконавських цілей 47

2.3. Удосконалення управління експортною діяльністю 48

Висновки та пропозиції 51

Список використаної літератури 54

Додатки 56

Вступ

Зовнішня торгівля є основним напрямом господарської діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Зовнішньоторговельні операції складають 80 % усіх зовнішньоекономічних операцій. Тому можна сказати, що у зовнішній торгівлі і розкривається основний зміст господарської діяльності суб’єктів міжнародних економічних відносин. Конкретний зміст зовнішньої торгівлі проявляється у діяльності різних суб’єктів світового господарства.

Зовнішня торгівля – це:

частина міжнародної торгівлі, яка становить специфічну форму обміну товарами між продавцями і покупцями з різних країн,

відносини між суб’єктами міжнародних економічних відносин з приводу купівлі-продажу товарів, капіталів, робочої сили та послуг.

Вихід підприємства на світовий зовнішній ринок – це закономірність розвитку ринкової економіки. Діяльність підприємств на світовому ринку, тобто його міжнародна підприємницька діяльність, пов’язана з міжнародною виробничою та науково-технічною кооперацією, експортом та імпортом товарів, робіт і послуг. Вона також включає вивіз капіталу у формі інвестування в іноземні підприємства та залучення іноземних інвестицій, створення спільно з іноземними юридичними особами підприємств.

У законодавстві України міжнародна підприємницька діяльність (зовнішньоекономічна діяльність підприємств) визначається як діяльність суб’єктів господарювання України та іноземних суб’єктів господарювання, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Підприємства в Україні самостійно здійснюють міжнародну підприємницьку діяльність. Ця правова форма зафіксована у господарському Кодексі України.

Надання підприємствам права самостійного виходу на зовнішній ринок, встановлювати прямі зв’язки з іноземними партнерами створює умови для зростання ефективності їх функціонування через появу нових фінансових і технічних можливостей, швидшого оновлення матеріально-технічної бази та збільшення експортного потенціалу підприємств.

Експорт - продаж товарів іноземним суб'єктам господарської діяльності і вивіз товарів через митний кордон України, крім тих випадків, коли суб'єкт ЗЕД передає майно господарської діяльності іноземному суб'єкту як натуральну частку участі у формуванні статутного капіталу при спільній господарській діяльності.

В умовах формування в Україні ринкового механізму, в якому саме підприємствам відводиться головна економічна роль актуальним є питання виходу вітчизняних підприємств на зовнішній ринок та форм роботи на ньому. Ефективність функціонування господарського суб’єкта на міжнародному ринку залежить від правильного вибору виду та форми здійснення міжнародної підприємницької діяльності та від організаційно-правової форми її здійснення.

У зв’язку з цим і обумовлено вибір визначеної теми та її розгляд у запропонованій Вам науково-дослідній роботі.

Тому в рамках даної випускної кваліфікаційної роботи розглянуті питання, що стосуються системи міжнародної підприємницької діяльності, видів і форм її здійснення та специфіки функціонування спільних підприємств як однієї з дієвих форм організації діяльності підприємств у рамках зовнішньоекономічних зв’язків Україні у процесі її інтеграції у світове господарство.

Аналіз діяльності спільного підприємства в Україні здійснений на основі фінансово-господарської діяльності (а саме фінансової звітності) спільного підприємства “Промінь-Галичина”.

При викладі змісту випускної кваліфікаційної роботи були використані законодавчо-нормативні акти, підручники, посібники, наукові статті.

Курсова робота складається з вступної, заключної частин та двох розділів, які містять:

1-ий – теоретико-методичні засади управління експортними операціями на підприємстві;

2-ий – організаційно-правові основи експортної діяльності спільних підприємств в Україні та економічний аналіз діяльності спільного підприємства.

Актуальність вирішення даних питань і зумовила вибір теми.

Метою даної роботи є опанування знань про державне регулювання та принципи ЗЕД підприємств в Україні, правові засади управління ЗЕД підприємства, а також опанування знання про цінові стратегії підприємства на зовнішніх ринках

Для досягнення цієї мети ставляться наступні завдання дослідження: з'ясування основних об’єктів та суб'єктів ЗЕД, між якими виникають і розвиваються економічні відносини, визначення перспектив для удосконалення управління експортною діяльністю.

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ЕКСПОРТНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

1.1. Принципи ЗЕД підприємства.

ЗЕД як частина господарської діяльності підприємства

Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності України та іноземні суб'єкти господарської діяльності при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності керуються такими принципами:

Принципом суверенітету народу України у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, що полягає у:

- виключному праві народу України самостійно та незалежно здійснювати зовнішньоекономічну діяльність на території України, керуючись законами, що діють на території України;

обов'язку України неухильно виконувати всі договори і зобов'язання України в галузі міжнародних економічних відносин;

Принципом свободи зовнішньоекономічного підприємництва що полягає у:

- праві суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності добровільно вступати у зовнішньоекономічні зв'язки;

- праві суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності здійснювати її в будь-яких формах, які прямо не заборонені чинними законами України;

- обов'язку додержувати при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності порядку, встановленого законами України;

виключному праві власності суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності на всі одержані ними результати зовнішньоекономічної діяльності;

Принципом юридичної рівності і недискримінації, що полягає у:

- рівності перед законом всіх суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, незалежно від форм власності, в тому числі держави, при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності;

- забороні будь-яких, крім передбачених цим Законом, дій держави, результатом яких є обмеження прав і дискримінація суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, а також іноземних суб'єктів господарської діяльності за формами власності, місцем розташування та іншими ознаками;

- неприпустимості обмежувальної


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15