У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни “Менеджмент організацій”

на тему: “Формування системи управління персоналом підприємства”

План

Вступ

Розділ І.

Загальна характеристика підприємства.

Розділ ІІ.

 

1. Аналіз техніко-економічних показників підприємства.

2. Аналіз складу, структури та ефективності управління персоналом підприємства.

Розділ ІІІ.

Напрямки вдосконалення управління персоналом підприємства.

Висновки

Вступ

Важливим елементом продуктивних сил і головним джерелом розвитку економіки є люди, їх майстерність, освіта, підготовка, мотивація діяльності.

Існує непересічна залежність конкурентоспроможності економіки, рівня добробуту населення від якості трудового потенціалу персоналу підприємства, організації.

Персонал підприємства формується та змінюється під впливом внутрішніх факторів – це характер продукції, яка випускається на підприємстві, технології та організації виробництва; під впливом зовнішніх факторів – це демографічні процеси, юридичні та моральні норми суспільства, характеру ринку праці.

Від забезпечення підприємства кваліфікованими кадрами, раціонального їх використання залежать організаційно-технічний рівень виробництва, імідж підприємства, його фінансова стабільність, усі показники діяльності підприємства.

Результати господарської діяльності підприємства залежать від ефективності використання живої праці – найбільш вирішального фактору виробництва, тому що підприємство створилося самою людиною для задоволення її потреб. Забезпеченість підприємства трудовими ресурсами, їх раціональне використання, високий рівень продуктивності праці сприяють збільшенню обсягів виробництва продукції, ефективному використанню устаткування, обладнання, машин, механізмів, зниженню собівартості та зростанню прибутку.

Отже, система управління персоналу – це комплекс засобів впливу підприємця-керівника разом з керівниками підрозділів на колектив-команду підприємства, що включає розробку кадрової політики і реалізацію функцій по управлінню персоналом з метою забезпечення ефективного функціонування підприємства і всебічного розвитку зайнятих на ньому працівників.

Метою курсової роботи є вивчення цілей та завдань кадрової політики, основ управління персоналом, засобів управління персоналом, гнучкого управління кадрами, оцінки персоналом з метою аналітичного дослідження ефективного використання трудових ресурсів на конкретному підприємстві для виявлення напрямків покращення їх використання.

Завдання курсової роботи:

висвітлення мети кадрової політики; розкриття цілей та засобів кадрової політики в ринкових умовах господарювання; висвітлення принципів управління персоналом; обгрунтування систем та засобів управління персоналом підприємства; розкриття прийомів гнучкого управління персоналом підприємства; характеристика оцінки персоналу, як одного з найважливіших елементів управління персоналу; аналіз техніко-економічних показників досліджуваного підприємства; аналіз складу персоналу; аналіз структури персоналу; аналіз руху персоналу; аналіз використання робочого часу на підприємстві та розрахунок впливу факторів на використання робочого часу; характеристика напрямків кращого використання трудових ресурсів.

Для висвітлення завдань курсової роботи в першу чергу слід знати, що являють собою трудові ресурси та персонал підприємства.

Трудові ресурси – це частина працездатного населення, що за своїми віковими, фізичними, освітніми даними відповідає тій чи іншій сфері діяльності.

Персонал підприємства являє собою сукупність постійних працівників, що отримали необхідну професійну підготовку та мають досвід практичної діяльності.

На підприємстві працюючі поділяються на дві групи:

персонал основної діяльності, або працівники, які зайняті на основних, допоміжних, обслуговуючих виробництвах; персонал невиробничої діяльності – це працівники, які не зв’язані з процесами виробництва, але знаходяться на балансі підприємства, тобто працівники соціальної інфраструктури.

У відповідності з характером виконуваних функцій персонал підприємства поділяється на чотири категорії:

керівники – це працівники, що займають посади керівників підприємств та їх структурних підрозділів; спеціалісти – це працівники, що займаються інженерно-технічними, економічними та іншими роботами; службовці – це працівники, які здійснюють підготовку та оформлення документації, облік та контроль, господарське обслуговування; робітники – це працівники, які беруть безпосередню участь у створенні матеріальних цінностей.

Робітники поділяються на основних – це ті, які беруть безпосередню участь у створенні продукції, та допоміжних – це ті працівники, які займаються допоміжними та обслуговуючими роботами на підприємстві.

Сучасний бізнес передовсім базується на управлінні. Якщо люди – це основа виробництва, то управління ними відіграє головну роль в діяльності підприємства. Як організує керівник управління персоналом, так і буде працювати підприємство. Ефективне управління приведе до бажаних успіхів та до досягнення головної місії підприємства – це максимальне отримання прибутку.

Тому висвітлення питань, пов’язаних з управлінням персоналу на сучасному ринковому рівні господарювання, заслуговує уваги.

Об’єктом дослідження курсової роботи є продовольче підприємство ВАТ “Ласуня”.

Предметом дослідження курсової роботи є управління персоналом цього підприємства

Розділ І

Загальна характеристика підприємства ВАТ “Ласуня”

Відкрите акціонерне товариство “Ласуня” є юридичною особою, діє на основі статуту, установчого договору, має відкритий рахунок в банку, має круглу печатку, кутовий штам.

Вакрите акціонерне товариство “ Ласуня ” знаходиться за адресою:

Головне завдання підприємства – це виробництво молочних продуктів з метою повного задоволення потреб споживачів та максимальне отримання прибутку з мінімальними затратами.

На підприємстві є Колективний договір, який включає такі завдання:

укладається щорічно; регулює виробничі , економічні і трудові відносини працівників з власниками підприємства; визначає заходи із забезпечення належних умов праці та стану довкілля; визначає заходи для забезпечення зростання продуктивності праці та її оплати; розробляється план професійної підготовки та підвищення кваліфікації кадрів; соціальний захист працівників підприємства; зобов’язання в галузі відпочинку в будинках відпочинку, санаторіях, забезпечення працівників медичними послугами та дошкільними закладами, спортивно-оздоровчими комплексами;

ВАТ “ Ласуня ” – це відкрите акціонерне товариство.

Акціонерне товариство – це господарське товариство, яке базується на об’єднанні грошових засобів шляхом випуску та продажу акцій для спільної господарської діяльності та отримання прибутку.

Акціонерне товариство закритого типу – це товариство , акції якого розповсюджуються як між його засновниками, так і поза їх межами.

Розділ ІІ

Аналіз техніко-економічних показників ВАТ “Ласуня” за 2005-2007 роки

Таблиця 1

Показники | Од. вим. | 2005 рік | 2006 рік | 2007 рік | Темпи зростання %

2006 до

2005 | 2007 до 2006 | 2007 до 2005

1.Випуск товарної продукції | тис. грн. | 1421 | 1454 | 1518 | 102.3 | 104.4 | 106.8

2. Дохід


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7