У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





«Філософія менеджменту на туристичних підприємствах»

План

1.Менеджмент в туризмі

2. Суть функцій менеджменту

2.1 Функція планування

2.2 Організаційна функція

2.3 Функція мотивації

2.4 Функція контролю

3.Методи менеджменту

4.Менеджмент підприємства туристичної індустрії

Вступ

В даній роботі я розглядав тему Філософії менеджменту в туристичному підприємстві. Так як туристична галузь як окрема галузь економіки є досить молодою, тож в нас не існує напрацьованого і ефективного менеджменту на підприємствах туристичної галузі. В даній роботі наведені приклади, успішних методів менеджменту які були розроблені шляхом проб і помилок, у багатьох країнах світу. Та попри все я хотів би зазначити що дані методи менеджменту, мають застосовуватися з урахуванням нашого менталітету і особливих традицій ведення бізнесу. Так наприклад на підприємствах сфери туризму, в нашому випадку додатковою мотивацією може виступати престиж робочого місця. Отже метою написання даної роботи було вияснення принципів менеджменту, і описання загальних принципів менеджменту в туризмі.

1.Менеджмент в туризмі

Існує велика кількість трактувань менеджменту, і це є виправ-даним, оскільки на будь якій стадії розвитку підприємства засто-совується менеджмент різних типів (технологічний, фінансовий,корпоративний тощо).

Отже,менеджмент та процес планування, організації, приведення в дію та контроль підприємства для того, щоб досягнути координації людських і матеріальних ресурсів, необхідних для ефективного виконання завдань. Менеджмент. торкається практично всіх сфер діяльності організації.

Загалом менеджмент це наука і мистецтво перемагати,вміння; досягати, посягати поставлених цілей, засіб цілеспрямованого впливу на людей з метою перетворення неорганізованих елементів у ефективну та продуктивну силу. Класик менеджменту,професор соціології і менеджменту американець Пітер Друкер писав: «Управління - це особливий вид діяльності, який перетворює неорганізований натовп у ефективну, цілеспрямовану та продуктивну групу. Управління, яка є стимулюючим елементом соціальних змін і прикладом значних соціальних перетворень». Адекватною економічною основою менеджменту є ринковий тип господарювання, здійснюваний на базі сучасної організація виробництв або комерції.

Предмет науки менеджменту складається із сукупності прин-ципів, методів, засобів та форм управління організаціями, які об'єднані1 загальною метою — підвищення організаційної ефективності. Слід звернути увагу на те, що, згідно із таким визна-ченням, менеджмент є вужчим поняттям, ніж управління взагалі, але при цьому ширшим ніж та суть, яку вкладають в нього тра-диційно — основні правила та рекомендації цієї науки, які можна застосовувати не лише у виробництві чи бізнесі, а й для будь-яких інших організацій. Отже, формулюючи визначення мене-джменту, не варто спеціально уточняти критерії ефективності, оскільки вони є досить індивідуальними для кожної організації: Кінцевою метою менеджменту як практики ефективного управління є забезпечення прибутковості підприємства шляхом раціональної організації виробничого (торгового) процесу, вклю-чаючи управління виробництвом (комерцією) і розвиток техніко-технологічної бази. Виходячи з цього, найважливішим завданням менеджменту є організація виробництва товарів і послуг з ураху-ванням попиту споживачів на основі наявних ресурсів. При цьо-му завдання менеджменту безперервно ускладнюються із зрос-танням масштабів і розвитком підприємства та комерції.

2.Суть функцій менеджменту

Більшість людей у своєму повсякденному житті планують свою діяльність на деякий проміжок часу вперед , потім акумулюють потрібні для здійснення цієї діяльності ресурси. По мірі виконання завдань ми порівнюємо , те що зробили , з тим що запланували зробити. Отже для того щоб щось зробити треба заздалегідь скласти план дій по здійсненню даної мети. А це і є функції управління.

Функції управління можна вважати певними видами управлінської паці , пов’язаними з впливом на об’єкт керування. Для туристичної індустрії найважливішими функціями є: планування, організація, мотивація і контроль. Та треба зазначити що планування як функція управління забезпечує основу для других функцій і рахується головною, в той час як інші функції орієнтовані на виконання тактичних і стратегічних планів організації.

2.1Функція планування

Планування це один з етапів процесу управління, на якому вирішуються всі основні цілі любої туристичної структури, а також методи їх досягнення. В одному випадку фірма може перестати існувати при досягненні певних цілей, а в іншому ставляться інші, більш значущі цілі. Це вказує на те що планування на являє собою одноразову дію, це безперервний процес вивчення нових шляхів і методів вдосконалення діяльності фірми. Формування політики підприємства відбувається частіше за все на вищому рівні управління.

Якщо говорити про певний туристичний регіон то мова має йти про перш за все конкурентоспроможність. Конкретно функція планування включає в себе наступі види робіт:

Участь у розробці управліннями туризму цілей розвитку регіону;

Своєчасний аналіз конкурентоспроможності регіону(ринок, прямі і непрямі конкуренти, попит, постачальники, галузь);

Розробку стратегії конкурентоспроможності регіону, його особливих позицій;

Перетворення в життя стратегії конкурентоспроможності регіону.

В процесі планування приймається рішення про те якими повинні бути цілі організації і що повинні робити її працівники для досягнення цих цілей. В процесі планування ми маємо можливість відповісти на такі три питання:

1.Яке наше сьогоднішнє реальне положення?

2.Який шлях потрібно вибирати для досягнення цілей фірми?

3.За допомогою яких методів і ресурсів можна досягти потрібної нам мети?

План являє собою складну соціально-економічну модель майбутнього стану організації. Стадії процесу планування універсальні. Щодо конкретних методів стратегії, то вони значною мірою відрізняються. Зазвичай організація формує єдиний план для управління своєю діяльністю, але в рамках даного плану певні менеджери можуть застосовувати різні методи для досягнення конкретних цілей і завдань. Таким чином складається карта дороги по якій організація повинна пройти за конкретний період часу.

Єдиного методу планування, який був би універсальним у всіх випадках, не існує. Процес планування виконується відповідно рівням організації. Так стратегічне планування (вищий рівень) – це спроба погляду на основні складові компанії в довгостроковій перспективі. Основне завдання планування


Сторінки: 1 2 3 4 5 6