У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Теоретичні аспекти поняття моніторингу

Моніторинг – економічна категорія, яка передбачає неперервний нагляд за економічними об’єктами та аналіз їх діяльності як складової частини управління [11].

Наведемо більш чітке визначення: моніторинг – це процес динамічного відстеження стану і параметрів системи, а також видача звітів по змінах, які відбуличя, за пройдений період [12].

Отже, термін «моніторинг» поєднує в собі такі важливі елементи як контроль та аналіз, які є найважливішими компонентами при прийнятті управлінських рішень.

Управлінська функція моніторингу виявляється в системному узагальненні діяльності підприємства, установи, організації у сфері „зовнішнього аналізу”[9].

Моніторинг має здійснюватися як на рівні підприємства в цілому, так і в кожному окремому підрозділі підприємства. Крім того, він повинен мати комплексний характер. Комплексність моніторингу на підприємстві характеризує одну з провідних закономірностей функціонування моніторингових систем, які мають забезпечувати користувачів своєчасною інформацією для здійснення відповідних управлінських рішень [2].

Ефективна система моніторингу має складатися з постійного відстеження досягнутих результатів та їхнього порівняння з запланованими показниками.

Досвід створення ефективної ситеми моніторингу охоплює декілька різних підходів. З одного боку, вчені приділяють увагу становленню та розвитку сучасних інформаційних систем та баз даних зовнішньоекономічної діяльності, недостатньо пов’язуючи їх з прийняттям управлінських рішень, здійснення регулювання. Серед них Д. Г. Лук’яненко, В. Є. Новицький, С. М. Бровков, Л. В. Руденко, Д. М. Черваньов, А. В. Шевченко. З іншого боку, існують підходи щодо обгрунтування змісту та напрямків реформування

зовнішньоекономічної діяльності в цілому і інформаційного забезпечення обліку товарами зокрема. Серед визнаних науковців в цьому напрямку слід зазначити таких як В. П. Оніщенко, В. Г. Андрійчук, П. С. Запалов, О. І.Кириленко, Т. І. Щедріна, І. Піддубний, А. Мокій [2].

На сьогоднішній день важливим і навіть бажаним попереднім етапом у створенні системи моніторингу маркетингового зовнішього середовища організації є створення єдиної національної системи моніторингу зовнішньоекономічної інформації, в якій особливо зацікавлені малі і середні підприємства, що мають обмежені порівняно з великими об’єднаннями, концернами можливості міжнародних контактів. Тому доступ до неї має бути якомога більше спрощеним організаційно та необтяжливим матеріально.

Розв’язанню цього завдання сприятиме створення в Україні розвиненої моніторингової інформаційної бази, що надає можливість кожному споживачеві інформації підключитися до всіх необхідних національних та міжнародних банків даних, одержувати вичерпні консультації, рекламні матеріали. Ця інформаційна база має бути наповненою як зовнішньоекономічною, так і загальною з точки зору українського національного господарського комплексу інформацією, достатньою для того, щоб запропонувати в деяких випадках навіть альтернативний міжнародно-коопераційному типу співробітництва.

Науково-технічні, інформаційні особливості сучасного етапу господарського розвитку давно спричинили інтенсивну діяльність багатьох моніторингових агенств на Заході у вигляді видання інформаційних бюлетнів, прес-релізів, теле-, радіоінформування тощо. Втім, на особливу увагу заслуговує багатокомпонентна мережа моніторингу електронної інформації, створення та розвиток якої мають завдячувати зусиллям національних урядів, бізнесовим структурам, міжнародним організаціям. Так, з участю Комісії європейських співтовариств було створено мережу „Євро-

Інфо” із 200 моніторинговими центрами у різних країнах ЄС та далеко за межами цього блоку. Відомою є так звана Busines Cooperation Netwok (BC – NET), що почала діяти у Західній Європі в 1986 р. і до якої вже підключилися кілька східноєвропейських та північноамериканських країн [2].

Існують три питання, на які треба обов’язково відповісти в процесі моніторингу:

Чи реалізація цієї програми допомагає досягнути поставленої мети?

Чи це завдання все ще є актуальним?

Якою є віддача від інвестицій у цю програму?

Ефективна система моніторингу має давати об’єктивну та правильну оцінку результатів виконання плану. Дуже часто важко виміряти, наскільки успішним була реалізація того чи іншого завдання. Також, не завжди можна швидко оцінити, чи виконання певного завдання впливає на кінцевий очікуваний результат, який необхідно досягнути. Щоб вирішити цю проблему, треба обов’язково розробити індикатори, за якими буде вимірюватися успішність виконання кожного завдання. План моніторингу має систематично оновлюватися з урахуванням змін у середовищі. Виконання завдань моніторингу мають бути не разовими заходами, а безперервним процесом аналізу, перегляду і коригування впровадження стратегії. Цей план, у свою чергу, має аналізуватися і переглядатися принаймні щорічно, щоб гарантувати, що індикатори відповідають намірам і надають адекватну інформацію [10].

Теоретичною базою моніторингу є методи, прийоми, технології, чинники, що дозволяють отримати цілісне уявлення про стан зовнішнього середовища з метою виявлення його об'єктивного стану і подальшого процесу управління. Предметне поле моніторингового спостереження є динамічно функціонуючою сукупністю взаємовідносин суб'єктів і, в чому

виявляється його діалогічність. Для забезпечення ефективної динаміки (діагностика, контроль і прогноз) процесу управління, це предметне поле описується інформативною і універсальною системою показників, забезпечує цілісне віддзеркалення сукупності чинників і конкретних ситуацій (рис. 1.5).

Рис. 1.5 - Структурно-логічна схема моніторингу

Проблема застосування моніторингу у транспортній діяльності підприємства полягає у недостатності методологічної бази для створення ефективних моніторингових систем. Отже, питання, пов’язані з впровадженням моніторингу у вивченні маркетингового зовнішнього середовища ще недостатньо вивчені [4]. Необхідно наголосити на динамічності проблематики, що потребує постійних наукових доповнень, особливо в умовах інтеграції України до Європейського Союзу (ЄС). На жаль, незважаючи на гостру потребу у методологічних розробках щодо моніторингу у сфері надання транспортних послуг з перевезення вантажів, останній поки що не набув належного розвитку у вітчизняній науці та практиці. Радше практичні потреби випереджають теоретичні розробки у цьому напрямку [3].

Моніторинг зовнішнього середовища – постійне відстежування поточної і нової інформації. В організаціях, що беруть на озброєння технологію

стратегічного управління, звичайно створюється спеціальна система відстежування зовнішнього середовища. Прцівники цієї системи проводять не тільки регулярні спостереження за критичними факторами, але й


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11