У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дипломна робота

на тему:

«Фінансові ризики та їх страхування в умовах ринку»

Зміст

Вступ………………………………………………………….…3

Розділ I

Ризик у ринковій економіці…………………………………………....6

1.1. Загальні проблеми, головні цілі менеджменту та ризику…………………..6

1.2. Основні причини виникнення ризику……………………………………….12

1.3. Ризик у фінансовому менеджменті……………………………………....….20

Розділ II

Аналіз фінансової діяльності і фінансового стану приватного підприємства «Клімат стандарт»…………………………………...25

2.1. Динаміка фінансових результатів приватного підприємства «Клімат стандарт»…………………………………………………………………………..25

2.2. Зміни формування власних обігових коштів приватного підприємства «Клімат стандарт»…………………………………………………………………31

2.3. Вплив дебіторської і кредиторської заборгованості на фінансовий стан приватного підприємства «Клімат стандарт»…………………………………...34

2.4. Залучені та запозичені кошти і їх вплив на виробничу і фінансову діяльність приватного підприємства «Клімат стандарт»……………………….40

Розділ III

Фінансові рішення в умовах ризику…………………………..…..45

3.1. Фінансове планування на підприємстві……………………………….……45

3.2. Механізм нейтралізації фінансових ризиків…………………………..……48

3.3. Антикризове фінансове управління при загрозі банкрутства підприємства……………………………………………………………………....58

Висновки та пропозиції…………………………………………………………69

Список використаних джерел……………………………………………….…73

ВСТУП

Ринкова економіка існує на засадах рівності попиту і пропозиції та конкуренції. Реалізація виробленої продукції як і послуг віддзеркалює сутність виробничої діяльності. І попит, і конкуренція впливають на фінансовий результат. Отже, сама суть ринку породжує певні ризики: попит, ціна, доходи, прибуток. До ризику потрібно віднести і категорію часу.

У першому розділі описується ризик у ринковій економіці, а зокрема розкриваються загальні проблеми, головні цілі менеджменту та ризику, також основні причини виникнення ризику і ризик у фінансовому менеджменті.

У другому розділі проводиться аналіз фінансової діяльності і фінансового стану приватного підприємства «Клімат стандарт». А зокрема Динаміка фінансових результатів приватного підприємства «Клімат стандарт», також у другому розділі йдеться мова про зміни формування власних обігових коштів приватного підприємства «Клімат стандарт», вплив дебіторської і кредиторської заборгованості на фінансовий стан приватного підприємства і залучені та запозичені кошти і їх вплив на виробничу і фінансову діяльність приватного підприємства «Клімат стандарт»

У третьому розділі описуються фінансові рішення в умовах ризику, а зокрема фінансове планування на підприємстві, механізм нейтралізації фінансових ризиків, антикризове фінансове управління при загрозі банкрутства підприємства.

З огляду на суть ринкової економіки досліджувана тема є актуальною за часом, за місцем і значенням. Особливістю ризиків і їх страхування в умовах України є кризові явища в цілому, створення нових виробництв, банкрутство підприємств з застарілою технологією, поява нових форм і методів управління. Не можна обминути питання, що правове поле на фінансовому ринку України є неоднозначне, що гальмує інвестиційні процеси особливо з боку іноземних інвесторів, не дає умов нормальному накопиченню власних коштів через надмірний податковий тиск.

З ризиком ми зустрічаємося щоденно: і на побутовому рівні, і при здійсненні будь-якої господарської діяльності. Саме тому оцінка та шляхи нейтралізації ризиків є актуальною темою сьогодення. За останні декілька років з’явилося багато робіт з теорії ризику вітчизняних і зарубіжних економістів. Проте однозначного визначення змісту фінансового ризику немає, що призводить до різноманітних рекомендацій щодо управління ризиками, попередження їхнього виникнення.

Як правило, ри-зик пов’язується з невпевненістю в можливому результаті.

Зростання ступеня впливу фінансових ризиків на результати фінансової діяльності підприємства пов’язано зі швидкою зміною економічної ситуації в країні і кон’юнктури фінансового ринку, розширенням сфери фінансових відносин, появою нових для нашої господарської практики фінансових технологій і інструментів та інших факторів.

На сучасному етапі до числа основних видів фінансових ризиків підприємства відносяться наступні: ризик зниження фінансової стійкості підприємства, ризик неплатоспроможності, інвестиційний, інфляційний, процентний, валютний, депозитний, кредитний, податковий, структурний, криміногенний, та багато інших ризиків.

Крім цих видів ризиків деякі автори ще виділяють такі, як: маркетингові, ризики зміни законодавства, ризики зміни ціни, комерційні, ризики втрати майна, соціально-правові, функціональні, селективні, ризики ліквідності та ін.

Для оцінки фінансових ризиків використовують сукупність методів якісного і кількісного аналізу. Якісний аналіз передбачає ідентифікацію ризиків, виявлення джерел і причин їх виникнення, встановлення потенційних зон ризику, виявлення можливих вигод та негативних наслідків від реалізації ризикового рішення.

Кількісний аналіз полягає у визначенні конкретного розміру грошових збитків від окремих видів фінансових ризиків. Для цього можна використовувати економіко-статистичні методи, розрахунково-аналітичні, експертні, аналогові та багато інших.

Ризик є невід’ємною складовою будь-яких економічних процесів. Це пов’язано з тим, що у загальному ризик може бути і як ознакою невизначеної ситуації у навколишньому середовищі, так і необхідністю вибору певного напрямку щодо досягнення поставлених цілей деякого економічного агента. Тож функціонування будь-якого суб’єкта господарювання в економічному житті суспільства є об’єктивною умовою щодо застосування відповідних методів ризик-менеджменту в його повсякденній діяльності.

Втім, підґрунтям розв’язання більшості практичних завдань є теоретична база. Однак, як свідчать теоретичні дослідження, наявність різноманітних дефініцій ризику іноді не сприяє визначенню однозначності у діях економічних агентів. Так, перш за все, аналіз літературних джерел показав певну розрізненість визначень ризику стосовно його якісної та кількісної складової. Тобто, як правило, у визначеннях ризику підкреслюється лише одна із його складових. Разом із цим з’ясовано, що не в повній мірі розглядаються й прояви невизначеності, які породжують ризикові ситуації. Зокрема поза увагою майже залишається надмірність інформації, яка спричиняє невизначеність унаслідок виникнення умов щодо вибору різних альтернатив вхідних даних.

Розділ I

Ризик у ринкові економіці

1.1. Загальні проблеми, головні цілі менеджменту та ризику

Ризик є невід'ємним атрибутом фінансово-господарської діяльності підприємств і потребує значної уваги з боку фінансових менеджерів. Існування певного рівня ризику операцій зовсім не означає, що від них треба відмовитися. Адже відмова буде рівнозначною втраті очікуваних доходів і прибутків. В усьому потрібна міра і зваженість фінансових рішень.
Звичайно, від можливих втрат у ринковому середовищі ніхто не застрахований. Але це не свідчить про те, що з метою повного уникнення втрат потрібно проводити лише консервативну


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20