У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





I

ДИПЛОМНА РОБОТА

«Менеджер персоналу: складові ефективної моделі»

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1 МЕНЕДЖЕР ПЕРСОНАЛУ ЯК ОСНОВА КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ОРГАНІЗАЦІЇ

1.1 Професійні та особисті якості керівника служби персоналу……………………5

1.2Стратегічне значення HR – менеджера в управлінні організацією…………….19

1.3Світовий та вітчизняний досвід роботи менеджерів персоналу………………..30

РОЗДІЛ 2 ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ КЕРІВНИКА ВІДДІЛУ КАДРІВ

ДП МОУ «63 КОТЕЛЬНО – ЗВАРЮВАЛЬНОГО ЗАВОДУ»

2.1 Загальна характеристика структури підприємства,

сфера його діяльності…………………………………………………………………...42

2.2 Основні завдання і функції відділу кадрів підприємства………………………..51

2.3 Оцінка основних якостей спеціаліста по роботі з

персоналом підприємства…………………………………………………………....60

РОЗДІЛ 3 ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ HR – МЕНЕДЖЕРА В УПРАВЛІННІ КАДРАМИ ОРГАНІЗАЦІЇ…………………..63

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

ВСТУП

В сучасних умовах глобальної конкуренції і стрімкого науково-технічного прогресу, коли продукти, технології, операційні методи і навіть організаційні структури старіють з нечуваною швидкістю, знання та навички співробітників компанії стають головним джерелом тривалого розквіту будь-якої компанії.

Саме тому, рушійною силою розвитку організації, ключовою умовою її успіху є потенціал менеджера персоналу, який управляє головним ресурсом – людським капіталом.

Специфіка управлінської праці обумовлює високі вимоги, що ставляться до особистих, професійних та ділових якостей HR- спеціаліста.

Ринкові перетворення в Україні викликали об’єктивну необхідність подальшого розвитку теоретичних і практичних засад утворення і функціонування дієвих систем управління персоналом, розробка ефективної моделі менеджера персоналу з урахуванням особливостей розвитку певних сфер бізнесу та динаміки ринку праці України, що і обумовлює актуальність теми та доцільність проведення дослідження.

Мета дослідження полягає в закріпленні теоретичних знань та вмінь щодо розробки сучасної моделі менеджера персоналу. Цією метою зумовлено опрацювання наступних завдань:

- вивчення основних підходів щодо визначення ключових елементів моделі менеджера персоналу;

- дослідження стратегічного значення HR – менеджера;

- аналіз сфери діяльності керівника відділу кадрів підприємства;

- аналіз вітчизняного та іноземного досвіду роботи менеджерів персоналу;

- визначення шляхів підвищення ефективності роботи HR- спеціалістів в управлінні кадрами організації.

Об’єктом дослідження є менеджер персоналу, сфери його професійної діяльноті в сучасних організаціях.

Предметом дослідження виступають основні складові ефективної моделі менеджера персоналу, що визначає успіх функціонування служби управління персоналом в організації.

В результаті опрацьованого наукового матеріалу та проведених досліджень, виокремлено основні елементи ефективної моделі менеджера персоналу, що мають визначальний вплив на функціонування служби управління персоналом та організації в цілому.

РОЗДІЛ 1

МЕНЕДЖЕР ПЕРСОНАЛУ ЯК ОСНОВА КАДРОВОГО

ПОТЕНЦІАЛУ ОРГАНІЗАЦІЇ

1.1. Професійні та особисті якості керівника служби персоналу

Минуле століття внесло помітні зміни у практику, а слідом за цим і у теорію менеджменту .Основним принципом сучасного управління стало заперечення. Дійсно, практично на всі основні запитання практика менеджменту дає негативні відповіді. Чи існує єдино правильний спосіб створення організаційної структури? Ні. Чи відомі ідеальні схеми управління персоналу, що принагідні для всіх випадків? Ні. Чи можна створити універсальні способи ведення бізнесу? І знову – ні. Що ж є позитивного, надійного, довготривалого.

Рушійна сила розвитку організації – потенціал HR- менеджера, який повинен винятково професійно вміти добирати колектив, чітко визначати чого чекають від фахівців у підрозділі та організації, вмотивовувати і розвивати персонал.

Усіх видатних керівників в даній сфері, незалежно від їхнього стилю та методів управління, поєднує жагуче бажання досягати успіху, прагнення надати впевненості в цьому співробітникам, уміння об’єднувати і надихати людей. Таким чином, професія менеджера – це особлива професія, оскільки він визначає майбутнє людей якими керує. У цієї професії особливе призначення, і через це HR- менеджер повинен мати особливі повноваження і особливу відповідальність. Ця професія уособлює максимальні амбіції , максимальну відповідальність і максимальний внесок. Причому цей внесок має бути відчутним і вимірюваним.[ 10,с.140]

Успішний менеджер персоналу – це високе мистецтво. Воно дає насолоду, яку можна порівняти з почуттям естетичного задоволення від чудової симфонії або прекрасного заходу сонця. Тому хороший управлінець повинен бути і професіоналом і любителем. [13, с. 178]

Специфіка управлінської праці, складність і багатогранність управлінських функцій обумовлюють вимоги, які ставляться до менеджера персоналу. В зарубіжній та вітчизняній літературі з управління, в багаточисельних соціологічних опитуваннях наводяться різноманітні набори якостей, необхідних менеджерам. В формуванні цих наборів можна виділити два підходи. Один з них сформувався на початку хх ст., він базувався на вивчені змісту управлінської діяльності. Вчені і практики виділили різноманітні якості керівників, які були необхідні їм, щоб виконувати загальні управлінські функції.

Так, на думку класика наукового менеджменту Ф.Тейлора , керівник повинен володіти такими властивостями як розум, освідченість, спеціальні або технічні знання, фізична сила, енергійність, рішучість, чесність, розсудливість, міцне здоров’я.[11, с.224]

В другій половині хх ст. вимоги до менеджерів стали формуватися з врахуванням різноманітності, складності і динамізму зовнішнього та внутрішнього середовища. З розвитком ситуаційного підходу змінилися погляди на діяльність керівників в організації і критерії їх оцінювання – головним визнається вміння адаптуватися до умов середовища.

Англійські спеціалісти з управління М. Вудкок і Д. Френсіс запропонували такий перелік необхідних якостей: здатність управляти собою, розумні особисті цінності та чіткі особисті цілі, здатність вирішувати проблеми, винахідливість, знання сучасних управлінських підходів, здатність впливати на інших, вміння навчати і розвивати підлеглих, формувати ефективну команду. [4, с.21]

У книзі « Менеджмент XXI століття » підкреслюється, що для організації, яка хоче бути успішною, дуже важливо, щоб її менеджери мали такі важливі якості:

1. Розуміння цілі ( особиста місія, цінності й інтереси менеджера мають тісно переплітатися з місією, цінностями та інтересами організації).

2. Лідерські якості (вміння працювати з талановитими людьми, оскільки це сприятиме підвищенню майстерності самих менеджерів).

3. Ставлення до культури організації .

4. Готовність до постійного саморозвитку і самовдосконалення ( це створює умови для розвитку всіх працівників).

5.Вміння ділитися майстерністю ( відповідним чином


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Особливості комунікаційного процесу в діяльності підприємства на прикладі ПП «Час-Н» - Дипломна робота - 79 Стр.
Значення та місце навчання персоналу в розвитку сучасних компаній - Дипломна робота - 119 Стр.
Організація інформаційних ресурсів у виробничій сфері ( на прикладі Товариства з обмеженою відповідальністю „Дена Метал Україна” - Дипломна робота - 80 Стр.
Особливості комунікаційного процесу в діяльності підприємства - Дипломна робота - 79 Стр.
Використання різних джерел інформації для підготовки та прийняття управлінських рішень. - Курсова робота - 37 Стр.
Дослідження поведінки споживачів - Курсова робота - 39 Стр.
Теоретичні основи бізнес-планування. Аналіз фінансово-господарської діяльності ТЗОВ “Сайн” та основні положення інвестиційного проекту - Дипломна робота - 95 Стр.