У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

ЗМІСТ

Стор.

ВСТУП…………………………………………………………………………….6

Розділ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ КОМУНІКАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ

1.1. Комунікації, їх сутність, значення і види………………………........10

1.2.Особливості організації комунікаційних процесів………………….19

1.3.Інформаційні системи як елемент ефективної діяльності підприємства…………………………………………………………...26

Розділ 2. Особливості комунікаційного процесу в діяльності підприємства

2.1. Основні напрями діяльності та структура ПП «Час-Н»……………30

2.2. Оцінка зовнішнього комунікаційного процесу……………………..33

2.3. Аналіз внутрішнього комунікаційного процесу……………….........38

2.4.Дослідження впливу інформаційних систем на результативність комунікаційного процесу підприємства……………………………..46

2.5. Вдосконалення комунікаційного процесу на ПП «Час-Н»………...49

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………….56

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………….60

ДОДАТКИ……………………………………………………………………….65

ВСТУП

Актуальність дослідження. Наш час характеризується виникненням і розвитком нових комунікаційних технологій, різноманітністю комунікаційних процесів, що вимагає від майбутніх фахівців, діяльність яких протікає у сфері «людина-людина», готовності до діяльності в нових умовах: критичного сприймання дійсності, уваги до деталей, гнучкості мислення, витримки, толерантності, тактовності, вміння писати інформаційні тексти, вміння зацікавити й переконати співрозмовників тощо. Також однією з важливих умов є управління, адже воно в організації здійснюється через людей. Одним з найважливіших інструментів управління в руках документознавця-менеджера є інформація, що знаходиться в його розпорядженні. Використовуючи і передаючи цю інформацію, а також одержуючи зворотні сигнали, він організовує, керує і мотивує підлеглих. Багато що залежить від його здатності передавати інформацію так, щоб досягалося найкраще сприйняття даної інформації тим, кому вона призначена.

Комунікація пред'являє вимоги до кожного з учасників управлінської взаємодії. Так, кожний з учасників повинен володіти всіма або деякими здібностями: бачити, чути, відчувати, сприймати запах і смак. Ефективна комунікація вимагає від кожної із сторін певних навиків і умінь, а також наявності певного ступеня взаємного розуміння.

У процесі комунікації інформація передається від одного суб'єкта іншому. Суб'єктами можуть виступати окремі особи, групи і навіть цілі організації. В першому випадку комунікація носить міжособовий характер і здійснюється шляхом передачі ідей, фактів, думок, натяків, відчуттів або сприйнять, відчуттів і відносин від однієї особи іншому в усній або якій-небудь іншій формі (письмо, жести, поза, тон голосу, час передачі, недомовленість і т.п.) з метою отримання у відповідь бажаної реакції.

Ці питання лягли в основу наукового дослідження. Теорія комунікації і комунікативні технології ХХ століття стали змістом багатьох робіт Г. Почепцова, соціологічний аспект комунікації розглядала В.П. Конецька, комунікацію в професійній діяльності досліджувала А.П. Панфілова, мовленнєву комунікацію – О.Я. Гойхман, Т.М. Надіїна, інформаційний підхід до документної комунікації, а також соціальну комунікацію досліджував А.В.Соколов, О.П.Єгоршин подав класифікацію факторів, які впливають на ефективність комунікацій, О.П.Хміль подав поділ комунікації за формою.

Багато зарубіжних вчених зробили вагомий внесок у розвиток комунікацій, теоретичні праці яких відкрили багато чого справді нового і цінного в способах комунікаційного послуговування. Ними стали: Х. Лассвелл, який запропонував модель за якою комунікація працює, розшукуючи відповіді на п’ять запитань – хто? що говорить? по якому каналу? кому? з яким результатом? К. Шеннон і В. Вівер розглянули проблему проектування (технічний аспект) комунікаційної системи, яка б могла управляти будь-яким повідомленням, що посилає джерело, В. Шремм дав нове визначення комунікації, назвавши її "розподілом орієнтації у напрямку набору інформаційних знаків", Д. Берло, який далі розвиває модель комунікаційного процесу, адресуючи певні проблеми, які впливають на точність у кодуванні/декодуванні, конструкції повідомлення та комунікаційним каналам, Д. Клеппер сформулював певні емпіричні узагальнення, які базувалися на дослідженнях, що масова комунікація, як правило, не працює як необхідна і достатня причина ефектів аудиторії, а скоріш функціонує серед і завдяки зв'язку неперсональних факторів і впливів. Їхні роботи в подальшому помітно вплинули на дослідницьку діяльність теоретиків молодшого покоління.

Актуальність цієї проблеми зумовила вибір теми нашого дослідження «Особливості комунікаційних процесів». Простежили процес комунікацій ми на прикладі приватного підприємства «Час-Н».

Об’єктом дослідження є комунікаційні процеси.

Предметом дослідження – функціонування комунікаційних процесів на підприємстві «Час-Н».

Мета дослідження – розробити рекомендації щодо підвищення ефективності комунікаційних процесів для ПП «Час-Н».

Для досягнення мети були поставлені наступні завдання:

– розкрити суть комунікації та її вплив на процес управління підприємством;

– з’ясувати особливості комунікаційних процесів на сучасному етапі розвитку суспільства;

– визначити та проаналізувати способи передачі інформації на ПП «Час-Н»;–

виявити недоліки в комунікаційній системі фірми;

– запропонувати методи покращення організації комунікаційних процесів на підприємстві.

У процесі дослідження використано такі методи: –

метод аналізу та синтезу; –

метод спостереження; –

метод інтерв’ювання; –

метод порівняння; –

метод узагальнення та класифікації.

Практичне значення дослідження. Практичні результати дослідження можуть бути використані для підвищення ефективності роботи інформаційного відділу підприємства. Тобто зменшиться інформаційне навантаження відділу, що дасть змогу працівникам відділу працювати оперативніше, фірмі отримати більші доходи.

Структура дипломної роботи. Дипломна робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків. У першому розділі зосереджено увагу на теоретичні аспекти комунікаційного процесу, зокрема висвітлено головні його елементи. Зосереджено також увагу на найновіші інформаційні системи, які використовують підприємства харчової промисловості.

У другому розділі показано безпосередню реалізацію видів, форм, методів комунікаційного процесу на ПП«Час-Н» через вертикальні, горизонтальні та діагональні комунікації, як в середині організації так і за її межами. Висвітлено важливість неформального взаємо обміну інформацією для працівників фірми. І звісно ж розглянуто інформаційні системи підприємства і їх вплив на діяльність підприємства.

Загальний обсяг дипломної роботи становить 95 сторінок, у тому числі 55 сторінок основного тексту, список використаної літератури, що містить 70 назв на 6 сторінках та 9 додатків.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ КОМУНІКАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ

1.1.Комунікації, сутність, значення і види

Як зазначає А. В. Соколов, комунікація – спілкування, передача інформації від людини до людини, специфічна форма взаємодії людей в процесах їх пізнавально-трудової діяльності, яка реалізується за допомогою мови. Він також


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17