У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Поняття та види господарських товариств

План

1. Види господарських товариств.

2. Договір поставки.

3. Суб’єкт банкрутства.

1. ВИДИ ГОСПОДАРСЬКИХ ТОВАРИСТВ

Поняття та види господарських товариств

1. Господарським товариством є юридична особа, статутний (складений) капітал якої поділений на частки між учасниками.

2. Господарські товариства можуть бути створені у формі повного товариства, командитного товариства, товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю, акціонерного товариства.

Учасники господарського товариства

1. Учасником господарського товариства може бути фізична або юридична особа.

Обмеження щодо участі у господарських товариствах може бути встановлено законом.

2. Господарське товариство, крім повного і командитного товариств, може бути створене однією особою, яка стає його єдиним учасником.

Майно господарського товариства

1. Господарське товариство є власником:

1) майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу;

2) продукції, виробленої товариством у результаті господарської діяльності;

3) одержаних доходів;

4) іншого майна, набутого на підставах, що не заборонені законом.

2. Вкладом до статутного (складеного) капіталу господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майновічи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.

Грошова оцінка вкладу учасника господарського товариства здійснюється за згодою учасників товариства, а у випадках, встановлених законом, вона підлягає незалежній експертній перевірці.

ГОСПОДАРСЬКІ ТОВАРИСТВА – підпри-ємства, установи, організації, створені на засадах угоди юрид. особами і гр-нами шля-хом об'єднання їх майна та підприєм. діяль-ності з метою одержання прибутку. Порядок створення і діяльності Г. т. регулюється За-коном України «Про господарські товарист-ва» (1991) з наступними змінами і доповнен-нями.

Виділяються такі види Г. т.: акціонерні това-риства (закриті і відкриті), товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з до-датковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства. Всі Г. т., незалежно від їх виду, є юрид. особами від дня держ. реєстрації. Акц. т-во, т-во з обмеженою і т-во з дод. відповідальністю створюються і діють на підставі установчого договору та статуту, а повне і командитне т-ва – на підставі уста-новчого договору.

Г. т. має свій статутний фонд, що утворю-ється з вкладів засновників і учасників (акціонерів) т-ва. Г. т. є власником: майна, переданого йому засновниками та учасника-ми; продукції, виробленої т-вом у результаті госп. діяльності; одержаних доходів та ін. майна, набутого на підставах діяльності, не забороненої законом.

Прибуток т-ва утворюється з надходжень від госп. діяльності після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат і витрат на оп-лату праці. З балансового прибутку Г. т. сплачуються відсотки по кредитах банків та облігаціях, а також вносяться передбачені законодавством України податки та ін. пла-тежі до бюджету, а чистий прибуток зали-шається у повному розпорядженні т-ва, яке відповідно до установчих документів визначає напрями його використання. У всіх Г. т. незалежно від їх виду створюється резерв-ний (страховий) фонд у розмірі, встановле-ному установчими документами, але не менш як 25 % статут. фонду, шляхом щоріч. відра-хувань не менше 5 % суми чистого прибутку. Управління Г. т. здійснюють його органи, склад і порядок обрання (призначення) яких визначаються відповідно до виду т-ва. Ви-щим органом Г. т. є заг. збори т-ва. Припинення діяльності Г. т. відбувається шляхом його реорганізації (злиття, приєд-нання, поділу, виділення, перетворення) або ліквідації. Т-во ліквідується: у разі закінчен-ня строку, на який воно створювалося, або після досягнення мети, поставленої при йо-го створенні; за рішенням його вищого орга-ну; на підставі рішення суду за поданням ор-ганів, що контролюють діяльність т-ва, у разі системат. або грубого порушення ним чинного законодавства; на підставі рішення арбітраж. суду в порядку, встановленому За-коном України «Про банкрутство» (1992); за ін. підставами, передбаченими установчими документами.

Ліквідація Г. т. провадиться призначеною ліквідац. комісією, до якої переходять по-вноваження шодо управління справами т-ва. Кошти, що належать Г. т., включаючи ви-ручку від розпродажу майна при ліквідації, після розрахунків по оплаті праці осіб, які працюють на умовах найму, та виконання зобов'язань перед бюджетом, банками, влас-никами облігацій, випущених т-вом, та ін. кредиторами, розподіляються між учасника-ми (акціонерами) згідно з вимогами законо-давства і установчими документами. Лікві-дація Г. т. вважається завершеною з моменту запису про це у державний реєстр. Див. також Господарська система.

2. ДОГОВІР ПОСТАВКИ

1. За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов’язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов’язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов’язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

2. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

3. Законом можуть бути передбачені особливості регулювання укладення та виконання договорів поставки, у тому числі договору поставки товару для державних потреб.

ДОГОВІР ПОСТАВКИ – вид цив. договору, за яким постачальник зобов'язується у вка-зані строки (строк) передати покупцеві у власність чи операт. управління товар, а по-купець повинен прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. Д. п. є осн. док-том, що визначає права та обов'язки сторін шодо постачання усіх видів товарів. Сторони визначають партнерів по госп. зв'яз-ках, предмет та ін. умови поставки, за винят-ком поставок товарів за міждерж. угодами. Так, відповідно до Угоди «Про загальні умо-ви поставок товарів між організаціями дер-жав – учасниць СНД» від 20.III 1992 Д. п. між організаціями укладаються на підставі повідомлень про прикріплення постачаль-ників до покупців, які видаються сторонам компет. органами держав Співдружності. Різновидом Д. п. є


Сторінки: 1 2 3