У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


ЗМІСТ

ЗМІСТ

Вступ..........................................................................................................................................3

Теоретичні аспекти та методологія управління витратами та аналіз точки беззбитковості....................................................................................................5

Витрати підприємства та їх класифікація.........................................................................5

Поняття точки беззбитковості...........................................................................................10

Управління точкою беззбитковості та основні важелі...................................................14

Методи управління витратами..........................................................................................17 1.4.1 АВС метод...................................................................................................................17 1.4.2 Управління витратами в світі інновацій на базі таргет-костінг.............................20 1.4.3 Кайзенг-костинг – інноваційна систему управління витратами підприємтсва.....25

2. Аналіз об’єкту дослідження..............................................................................................30

Загальна характеристика підприємства SaskPower Inc...................................................30

Аналіз майнового стану підприємтсва.............................................................................32

Взаємовідносини підприємства з зовнішніми контрагентами та ринковою інфраструктурою………………………………………………………………………….35

Система планування діяльності підприємства..................................................................36

Аналіз витрат і фінансового стану підприємства………………………………………40

Управління витратами та аналіз точки беззбитковості....................................................50

Аналіз та рекомендації щодо покращення управління витрами на підприємстві SaskPower Inc……………………………………….……………………………………….57

Висновок………………………………………………………………………………………..65

Список використаної літератури……………………………………………………………...67

Додатки………………………………………………………………………………………...69

Вступ

Відомо, що управляти витратами вигідніше, ніж збільшувати об'єм продажів. Тому управління витратами — область як економічної практики підприємств, так і західних теоретичних досліджень останніх десятиріч, що розвивається. Розуміння цієї проблеми вже спостерігається і в українській практиці, про що свідчить інтерес до теми формування собівартості і управління витратами на виробничих підприємствах. Але це тільки з одного боку. З іншою, — поняття «витрати» і «собівартість як сума витрат» в обліку найменш визначені. Без додаткових пояснень кожний фахівець може мати на увазі під ними безліч всіляких значень.

Управління витратами — це процес цілеспрямованого формування витрат щодо їхніх видів, місць та носіїв за постійного контролю рівня витрат і стимулювання їхнього зниження. Воно є важливою функцією управлінського механізму будь-якого підприємства. Система управління витратами має функціональний та організаційний аспекти. Вона включає такі організаційні підсистеми: пошук і виявлення чинників економії ресурсів; нормування витрат ресурсів; планування витрат за їхніми видами; облік та аналіз витрат; стимулювання економії ресурсів і зниження витрат.

Основний фінансовий результат діяльності підприємства - це прибуток, який є основою і джерелом засобів для його подальшого розвитку. Підвищити прибуток можна, збільшуючи обсяги виробництва або ціни на продукцію (роботу, послугу), що випускається. Однак це не завжди можливо і доцільно. Тому в системі розвитку підприємства в умовах значних економічних обмежень підвищення фінансового результату безпосередньо зв'язано зі зниженням витрат.

Практично на кожному підприємстві існують резерви для зниження витрат до раціонального рівня, що дозволяє домагатися росту економічної ефективності діяльності, підвищення конкурентноздатності.

Об'єктом дослідження є витрати діяльності корпорації SaskPower Inc. Предмет дослідження являє собою систему обліку, аналізу та контролю витрат, аналіз точки беззбитковості та управління прибутком на підприємстві.

SaskPower - це головний постачальник електрики в штаті Саскатчеван, Канада. Місією SaskPower є - доставити потужність в безпечний, надійний, ефективний і екологічно відповідальний спосіб. Корпорація є монополістом ринку та обслуговує близько 441 тис. осіб, є прибутковим підприємством.

Методом управління витратами є дірект-кост, що н є ефективним у даній галузі, оскількине враховує всіх нюансів по розрахунку та включенню витрат. Запропонований ментод покращення – метод таргет-кост, що дозволить зменшити витрати та включати їх до собівартості продукт у раціональний спосіб. Так як корпорація має кілька продуктів і процеси створення таких продуктів є значними, тому таргет-кост, який калькулює витрати на кожній стадії виробництва є найбільш оптимальним на даному об’єкті.

Теоретичні аспекти та методологія управління витратами та аналіз точки беззбитковості

1.1 Витрати підприємства та їх класифікація

З метою аналізу та планування витрат підприємства об’єднуються в однорідні групи за різними ознаками. Загалом витрати групуються та обліковуються за видами, місцями виникнення та носіями витрат. Види витрат визнаються виходячи з економічного змісту, що міститься в кожному елементі витрат. Види витрат є базою для формування калькуляційних статей витрат.

Місця виникнення витрат - це структурні підрозділи, в яких відбувається споживання ресурсів у виробничих, збутових, адміністративних та інших цілях, пов’язаних з оборотом коштів підприємства.

За цільовим спрямуванням витрати підприємства можна умовно поділити на:

основні витрати;

витрати на обслуговування;

витрати на управління.

Основні витрати – це витрати, безпосередньо пов’язані з технологічним процесом випуску продукції.

Витрати на обслуговування - це витрати на утримання допоміжних підрозділів (включаючи витрати на збут) і підрозділів соціального характеру.

Витрати на управління – включають витрати на утримання й обслуговування апарату управління виробничими та невиробничими підрозділами, а також витрати на утримання й обслуговування апарату управління підприємства (адміністративні витрати).

За способом включення до собівартості окремих видів продукції розрізняють витрати прямі і непрямі.

Прямі витрати безпосередньо пов’язані з виробництвом продукції; їх можна прямо включити до собівартості за відповідними об’єктами обліку, не враховуючи їх на збірно-розподільчих рахунках. Точніше, прямі витрати є сукупною вартістю ресурсів, втілених у продукції; до вартості таких ресурсів належать і жива праця у відповідній оцінці, яка, своєю чергою, включає заробітну плату та соціальне страхування найманих працівників, зайнятих безпосереднім виготовленням конкретних видів продукції.

Непрямі витрати пов’язані з виробництвом відразу кількох або всіх видів продукції підприємства.

За ознакою залежності від обсягів випуску продукції витрати підприємства поділяють на постійні та змінні.

Змінні витрати нормуються на кожну одиницю продукції, їх розмір змінюється відносно пропорційно відповідно до зміни обсягу випуску продукції.

Розмір постійних витрат не залежить від обсягу випуску продукції, їх питомий розмір у складі загальних витрат, що зменшують фінансовий результат, при збільшенні обсягу випуску скорочується, а при зниженні – збільшується.

Важливою ознакою витрат як у виробничій, так і у невиробничій сфері є характер їх зв’язку з певним об’єктом: продукцією, підрозділом, проектом. Залежно від характеру цього зв’язку витрати поділяють на прямі та непрямі.

Під прямими розуміють такі витрати, які пов’язані з виробництвом одного певного виду продукції. При цьому на підставі первинних документів вони можуть бути прямо віднесені на собівартість відповідної продукції.

Прямими витратами називають економічно однорідні витрати, що відносяться на собівартість конкретного


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16