У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Типи організацій
49



ТИПИ ОРГАНІЗАЦІЙ

Типи організацій

1. Типи організацій по взаємодії із зовнішнім середовищем

1.1. Механістичний тип організації

2. Органічний тип організації

2. Типи організацій по взаємодії підрозділів

2.1. Традиційна організація

2.2. Дівізіональная организация2.3. Матрична організацій $3. Типи організацій по взаємодії з людиною

3.1. Корпоративна організації

3.2. Індивідуалістична організація

4. Нове а типах організацій

4.1. Едхократічеськая організація

4.2. Багатовимірна організація

4.3. Партієйлатівная організація

4.4. Підприємницька організація

4.5. Організація, орієнтована на ринок

"Комітет пускає коріння, росте, квітне, в'яне і

зростають інші С. Париинсон

Очевидним є те, що кожна організація є достатньо складною техніко-економічною і соціальною системою, що відображає її індивідуальність і специфіку. Описати цю систему можливо, якщо визначити характер взаємодії на кожному з її рівнів: "організація - зовнішнє середовище", "підрозділ -подразделение" або "група група", "індивід - організація".

Способи взаємодії сторін характеризують дану систему певним чином і дозволяють судити, наскільки ефективно вона справляється з своєю головною задачею - організацією гармонійної взаємодії між індивідом і зовнішнім середовищем. Важливе місце в цьому займає структура організації, за допомогою якої або через яку ця взаємодія здійснюється.

Згідно існуючої теорії і практики, взаємодія на рівні "організація - зовнішнє середовище" може здійснюватися за допомогою механістичного або органічного підходів і відповідно організація може одержати одну з цих характеристик. Взаємодія на рівні "підрозділ підрозділ " або " група - група" реалізується за допомогою комбінацій різних типів департамектизации і виступає в рамках організаційних структур: традиційної, дивизионэльной або відділової, матричної. І нарешті, на рівні "індивід організація" взаємодія залежно від того, яка сторона грає лідируючу роль, може додати організації "індивідуалістичний" або "корпоративний" характер (мал. 8.1).

§ 1. Типи організацій по взаємодії із зовнішнім середовищем

Що розглядаються э даному параграфі підходи до побудови організації займають важливе місце в теорії і практиці управління (в загальному плані ці підходи були розглянуті у ввідному розділі). Самі назви механістичний і органічний - відображають основні риси цих підходів. Вживання терміну "механістичний" до організації використовується для того, щоб показати, що система спроектована на зразок машинного механізму, призначеного для продуктивних операцій. Останніми роками механістичний підхід піддається сильній критиці. Термін "органический' як би додає організації якості живого організму, вільного від недоліків механистической.структуры. В основу опису даних підходів встановлена ситуативна теорія.

1.1 Механістичний тип організації

Механістичний підхід до проектування організації характеризується використовуванням формальних правил і процедур, централізованим ухваленням рішень, вузько певною відповідальністю в роботі і жорсткою ієрархією влади в організації. З такими характеристиками організація може діяти ефективно в умовах, коли використовується рутинна технологія (низька невизначеність того, коли, де і як виконувати роботу) і є нескладне і нединамічне зовнішнє оточення. Так, навіть сучасне автомобільне виробництво цілком може бути ефективним в рамках механістичної структури. Існує достатній ступінь визначеності відносно технологій автомобільного виробництва, і проблеми, з якими це виробництво стикається в зовнішньому середовищі, мало змінилися за останні десятиріччя (безпека руху, чистота навколишнього середовища, паливо, дорогі, інфраструктура і т.п.).

Багато фахівців вважають механістичний підхід синонімом веберовской бюрократичної організації. Німецький соціолог і економіст М. Вебер увійшов до історії тим, що сформулював на початку століття поняття бюрократії як організації, що має певні характеристики (див. ввідний розділ).

Часто слово бюрократія асоціюється з жорсткістю, некомпетентністю, тяганиною, неефективністю і безглуздістю правил. У принципі, в бюрократичній моделі закладена потенція прояву при певній ситуації цих негативних явищ. Тому необхідно чітко розрізняти те, яка повинна працювати бюрократична організація, і те, як вона працює у ряді великих організацій.

Свої переваги, наприклад такі, як універсальність, передбаченість і продуктивність, бюрократична система може реалізувати за наступних умов:*

у організації відомі загальні цілі і задачі;*

робота в організації може ділитися на окремі операції;*

загальна мета організації повинна бути достатньо простої, щоб дозволити виконати її на основі централізованого планування;*

виконання роботи індивідом може достовірно вимірюватися;*

грошова винагорода мотивує працівника;*

влада керівника признається як законна.

Звичайно, існує багато інших умов, важливих для успіху будь-якої організації, наприклад таких, як наявність ресурсів і попит на результат діяльності. Проте вищеперелічені умови дуже важливі для ефективної діяльності організації, побудованої на основі механістичного підходу.

1.2 Органічний тип організації

Органічний підхід до проектування організації характеризується слабким або помірним використовуванням формальних правил і процедур, децентралізацією і участю працівників в ухваленні рішень, широко визначуваною відповідальністю в роботі, гнучкістю структури влади і невеликою кількістю рівнів ієрархії. Цей підхід демонструє свою ефективність в умовах, коли використовується нерутинна технологія (висока невизначеність! того, коли, де і як виконувати роботу) і є складне і динамічне зовнішнє оточення. Наочним прикладом ефективного вживання органічного підходу є організація I виробництва електронної техніки. Фахівці визнають, що технологія електронного виробництва міняється мало не кожну ' тиждень. Не меншими темпами міняється зовнішнє середовище, складність якого ні у кого не викликає сумнівів.

Органічний підхід дозволяє організації краще взаємодіяти з новим оточенням, швидше адаптуватися до . змінам, тобто бути більш гнучкою. Щоб нагляднее відобразити суть органічного підходу, його можна відрекомендувати як пряму протилежність "ідеальної" бюрократії (табл. 8.1). Якщо механістичний підхід орієнтує організацію на високо структуровані ролі, то опис роботи при органічному підході може складатися всього з однієї фрази: "Робіть го, що Ви вважаєте за необхідне, щоб виконати роботу". Так само і при ухваленні рішення: "Ви експерт в цій


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11