У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Стратегія фірми
31



СТРАТЕГІЯ ФІРМИ

Стратегія фірми

§1. Типи стратегій бізнесу

1.1. Області вироблення стратегії

1.2. Еталонні стратегії розвитку

§2. Виробітки стратегії фірми

2.1. Кроки визначення стратегії

2.2. Вибір стратегії

§3. Виконання стратегії

3.1. Стадії виконання стратегії

3.2. Області проведення стратегічних змін

3.3. Проблеми проведення стратегічних змін

3.4. Мобілізація потенціалу для виконання стратегії

Благо скрізь і всюди залежить від дотримання двох умов: 1) правильного встановлення кінцевої мети і 2) відшукання відповідних засобів, що ведуть до кінцевої мети, Арістотель

Однією з ключових складових стратегічного управління є стратегія. Вибір стратегії і її реалізація складають основну частину змісту стратегічного управління. В стратегічному управлінні стратегія розглядається як довгостроковий якісно певний напрям розвитку організації, що стосується сфери діяльності організації, засобів і форм її діяльності, системи взаємостосунків усередині організації, а також позиції організації в навколишньому середовищі, що приводить організацію до її цілей. Якщо цілі організації визначають те, чого прагне організація, що вона хоче одержати в результаті своєї діяльності, то стратегія дає відповідь на питання, яким способом, за допомогою яких дій організація зуміє досягти своїх цілей в умовах оточення, що змінюється і конкурентного. Таке розуміння стратегії виключає детермінізм в поведінці організації, оскільки стратегія, визначаючи напрям у бік кінцевого полягання, залишає свободу вибору відповідно до ситуації, що змінюється.

Разом із стратегіями в стратегічному управлінні організацією оольшую роль грають правила (policy), які так само, як і стратегії, визначають функціонування організації, але на відміну від стратегій в явному вигляді не мають цільового початку. Вони носять переважно обмежувальний або приписуючий характер, створюючи атмосферу, i! якій здійснюється діяльність. Одні правила можуть мати дуже широкий сенс, інші ж достатньо вузький, стосується окремої сторони життя організації або окремої функції. i загальним для всіх правил є те, що вони встановлюють межі діяльності і поведінки в організації, орієнтуючи тим самим Функціонування організації у напрямі реалізації її

| стратегій. Багато правил мають дуже довге життя. В той же час існують правила, які вводяться для реалізації якоїсь певної стратегії або для сприяння досягненню якої певної мети. Правила самі можуть бути предметом

| стратегічного управління в тому випадку, якщо стратегічній організації стає зміна її внутрішнього життя

організаційної культури і т.п.Основной задачею глави є освітлення питань визначення і реалізації стратегії в рамках стратегічного управління. Відповідно до цього прийнята логіка викладу матеріалу.

§1. Типи стратегій бізнесу

Визначення стратегії для фірми принципово залежить від Я конкретної ситуації, в якій знаходиться фірма. Проте існують ] деякі загальні підходи до формулювання стратегії і деякі' 1 загальні рамки, в які вписуються стратегії.

1.1, Області вироблення стратегії

Як було сказано вище, в найзагальнішому вигляді стратегія - це генеральний напрям дії організації, проходження якому в довгостроковій перспективі повинне привести її до мети. Таке розуміння стратегії справедливе тільки при розгляді на верхньому рівні управління організації. Для більш низького рівня ієрархії стратегія верхнього рівня перетворюється на мету, хоча для більш високого рівня вона була засобом. Так, наприклад, стратегії поведінки на ринку, розроблені для фірми а цілому, для маркетингової служби цієї фірми виступають у вигляді цільових установок. Щоб уникнути подвійності в тлумаченні стратегій, далі в даному розділі розглядатимуться тільки стратегії організації в цілому, а не її окремих підрозділів.

При визначенні стратегії фірми керівництво стикається з

трьома основними питаннями, пов'язаними з положенням фірми на ринку;*

який бізнес припинити;*

який бізнес продовжити;*

у який бізнес перейти. Це значить, що стратегія концентрує увагу і пов'язана з тим:*

що організація робить і чого не робить;*

що більш важливо і що менш важливе в здійснюваній організацією діяльності.

Як вважає один з ведучих теоретиків і фахівців в області стратегічного управління М.Портер, існують три основні області вироблення стратегії поведінки фірми на ринку [2].

Перша область пов'язана з лідерством в мінімізації витрат виробництва. Даний тип стратегій зв'язаний з тим, що компанія добивається найнижчих витрат виробництва і реалізації своєї продукції. В результаті цього вона може за рахунок більш низьких цін на аналогічну продукцію добитися завоювання більшої частки ринку ^ирмы, реалізовуючі такий тип стратегії, повинні мати хорошу організацію виробництва і постачання, хорошу технологію і інженерно-конструкторську базу, а також хорошу систему розподілу продукції, тобто, щоб добиватися якнайменших витрат на високому рівні повинне здійснюватися все те, що пов'язане з собівартістю продукції. Маркетинг же при даній стратегії не повинен бути високо розвинений.

Друга область вироблення стратегії пов'язана із спеціалізацією у виробництві продукції. В цьому випадку фірма повинна здійснювати високоспеціалізовані виробництво і маркетинг для того, щоб ставати лідером в області виробництва своєї продукції. Це призводить до того, що покупці вибирають дану марку, Навіть якщо ціна і достатньо висока. Фірми, що реалізовують цей тип стратегії, повинні мати високий потенціал для проведенні НІОКР, мати прекрасних дизайнерів, прекрасну систему забезпечення високої якості продукції, а також розвинену систему маркетингу.

Третя область визначення стратегії відноситься до фіксації певного сегменту ринку і концентрації зусиль фірми на вибраному ринковому сегменті. В цьому випадку фірма не прагне працювати на всьому ринку, а працює на його чітко певному сегменті, досконально з'ясовувавши потреби ринку в


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9