У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





До зовнішнього середовища організації можна віднести: ринок, тобто простір, в якому проходить основна діяльність підприємства

До зовнішнього середовища організації можна віднести: ринок, тобто простір, в якому проходить основна діяльність підприємства. До цієї категорії відносять основну частину зовнішнього середовища організації:

При конкретизації ринку, як такого слід виділяти:

а) відносини з постачальниками;

б) відносини з покупцями та замовниками;

в) відносини з іншими суб’єктами ринку.

а) щодо відносин з постачальниками, то слід виділяти наступні їх види: основні та, так звані випадкові.

Відносини з основними постачальниками мають системний характер з оглядом на довгострокову співпрацю. Погоджуються строки, об’єми поставок, терміни платежів на певний, узгоджений період часу.

Відносини з “випадковими” постачальниками носять періодичний не системний характер. В основному до них звертаються при виникненні форс-мажорних обставин у основних постачальників.

б) як і відносини з постачальниками, так і відносини з покупцями і замовниками можна поділити на постійні, періодичні та ”випадкові”.

У відносинах з постійними покупцями застосовуються приблизно ті самі принципи, що і з постачальниками.

Велику роль відіграє регулярність поставок та оплати у визначені договором строки.

в) у відносинах з періодичними покупцями відносини будуються в залежності від обставин. Наприклад – сезонність.

Умови поставки часткова попередня оплата.

При відносинах з разовими замовниками - повна попередня оплата, та в основному заключаються договори на поставку.

Окремими пунктами слід виділити:

відносини організації з банками;

відносини організацій з іншими фінансовими установами;

відносини з центральними органами влади;

відносини з місцевими органами влади;

відносини з податковою адміністрацією;

відносини з пенсійними та іншими фондами.

До форс-мажорних обставин відносять:

стихійне лихо;

дії уряду, що роблять неможливими виконання умов договору;

воєнні дії.

Для наведення перешкод на шляху комунікацій, слід визначити, що саме відноситься до комунікацій. До них може відноситись: транспорт, зв’язок, інформованість, комунікабельність співробітників.

До перешкод у транспорті слід віднести наступні:

дороговизна засобів транспортування, чи послуг, наданих ними;

ліцензія, дозволи, що видаються на перевезення;

митне оформлення документів;

витрати при транспортуванні.

До перешкод у зв’язку можна віднести лише дві:

технічні (наявність чи відсутність зв’язку);

ціна зв’язку.

Ще одним видом комунікації, що існують в сучасному маркетингу є PR – технології. Під ними розуміють зв’язки з громадськістю, відносно компанії, та продукції, що виготовляється компанією.

PR – технології є потужним інструментом у маркетингу, зокрема по відношенню до якості продукції. Вони дають змогу компанії вчасно отримувати інформацію про переваг та недоліки продукції, що виготовляється підприємством, оцінювати якість обслуговування клієнтів, якість менеджменту компанії та в інших сферах.

Основною перешкодою у цій області є недостатня інформованість та пасивність споживачів продукції, що не дає змоги правильно реалізувати на зміну ринкової кон’юнктури та очікування споживачів продукції. Для подолання цих перешкод слід проводити активний моніторинг ринку, підбирати персонал з відповідними знаннями та задатками, а також не жаліти матеріальних ресурсів для здійснення цих досліджень.

На сьогоднішній день основними засобами мотивації до праці співробітників приватної фірми є:

а) заробітна плата;

б) кар’єрний ріст;

в) соціальні пакети.

а) заробітна плата є основним джерелом мотивації працівників приватних фірм. Необхідним є чітко розділяти обов’язки працівників приватних фірм, а також об’єм робіт, які виконуються цими працівниками.

Згідно з Законом, є дві форми оплати праці і відрядна і погодинна. Сучасний стан ринку зумовив багато інших форм оплати праці.

Таким чином, у промисловому виробництві оплата праці встановлюється або від об’єму виконаних робіт, або від відпрацьованого часу.

Якщо робота є монотонною, не потребує високої кваліфікації працівника, то відповідно вигідніше для власника встановити погодинну оплату, оскільки від працівника мало, що залежить. Тим більше в основному такі працівники просто слідкують за безперебійною роботою машин, а час виготовлення деталі не залежить від знань та вміння окремих працівників.

Інакшою є ситуація, при якій від працівника вимагають певної кваліфікації та певних знань. Тоді оплату праці слід визначати виходячи із складності роботи та від об’єму виконаних робіт, чи кількості вироблених деталей. При цьому бажано, щоб працівник володів механізмом нарахування заробітної плати та не обов’язково приводити у відповідність заробітні плати інших працівників. Це створює конкуренцію, що також само. По собі є потужним джерелом мотивації до праці.

Заробітну плату працівників апарату управління оцінюють по інших критеріях.

До них слід віднести:

відсоток виконання виробничої програми;

кількість простоїв, які не пов’язані з відсутністю замовлень;

виробнича дисципліна;

взаємодія між структурними одиницями.

Заробітну плату в торгівлі визначають в залежності від об’єму реалізованих товарів.

Встановлюється мінімальна ставка заробітної палати та мінімальний об’єм продажу.

Подальша заробітна плата повністю залежить від працівника, оскільки всі доплати до заробітної плати залежать лише від об’єму продажу та ефективності продажу. Велику роль відіграє клієнтська база, оскільки заробітна плата частково залежить від неї. Взагалі поняття заробітної плати вимагає індивідуального підходу до кожного підприємства зокрема.

б) кар’єрний ріст відіграє велике значення і при прийомі на роботу, і в процесі роботи.

Також начальникам відділів необхідно записати у службові обов’язки пошук перспективних працівників в першу чергу з числа працівників підприємства. Окрім того через певні проміжки часу необхідно проводити атестації, з метою виявлення працівників, що можуть займати керівні посади.

Кожен працівник. Прийнятий на роботу повинен знати про можливість кар’єрного росту при досягненні ним певного ступеня знань та навиків.

Підприємство зі своєї сторони повне надати повну, вичерпну інформацію по цьому питанню.

Кар’єрний ріст є одним з головних засобів мотивації до праці.

в) інколи, підприємства попадають в ситуацію, коли неможливо далі підвищувати заробітну плату, але працівник може отримати більш вигідну пропозицію від іншого підприємства. Тоді керівництвом фірми можуть бути створені так-звані, соціальні пакети, тобто певні додаткові матеріальні блага.

До них відносяться:

медичне страхування;

службовий автомобіль;

оплата послуг мобільного зв’язку;

службове житло;

оплата відпочинку.

Дані матеріальні


Сторінки: 1 2