У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


ПЛАН

Вступ

1. Організація вивчення попиту покупців в роздрібному підприємстві

1.1. Значення і завдання вивчення споживчого попиту

1.2. Види попиту та чинники, що впливають на його зміни

1.3. Методи вивчення споживчого попиту в магазині

2. Основна частина

2.1. Характеристика підприємства роздрібної торгівлі

2.2. Вивчення споживчого попиту на товари на прикладі роздрібного торгівельного підприємства

2.3. Стимулювання опиту на товари в торгівельному підприємстві

2.4. Реклама як основний засіб стимулювання попиту

3. Висновки і пропозиції щодо покращення вивчення попиту покупців в торгівельному підприємстві

список літератури

Вступ

У сучасних умовах переходу до ринку в країні одержала широку популярність ринкова концепція управління виробництвом і збутом названа маркетингом. Маркетинг характеризується системним підходом до виробничо-збутової діяльності з чітко поставленою задачею – виявлення і перетворення купівельної спроможності споживача в реальний попит на визначений товар і повне задоволення цього попиту, забезпечення намічених прибутків.

Маркетингові дослідження повинні відігравати першорядну роль при відкритті нового бізнесу чи посиленні існуючих позиції фірми на ринку. Потрібно знати, наскільки дорого обходяться підприємству маркетингові прорахунки. Фінансовий крах компанії на 50% обумовлений низьким рівнем ринкових досліджень і тільки 7% недостачею фінансових ресурсів.

Багато керівників вважають, що вони досить глибоко знають той ринок, на якому працюють, і проблеми зі збутом відносять до об'єктивних, але насправді ці причини можна змело віднести до суб'єктивних. Досвід показує, що на більшості малих і середніх підприємств важко одержати відповідь на питання: “Яка асортиментна політика вашого підприємства? На які сегменти ринку орієнтована реалізація вашої продукції?“ і т.д.

В основному серйозно займаються маркетингом тільки великі торгові фірми. Проведення досліджень – “річ” досить дорога, але ефект від правильно проведених досліджень набагато більший. Одним із ключових напрямків маркетингового дослідження є вивчення споживчого попиту для підприємства роздрібної торгівлі.

1. Организація вивчення попиту покупців в роздрібному підприємстві

1.1. Значення і завдання вивчення споживчого попиту

Під споживчим попитом розуміють ту частину потреб населення, яка може бути реалізована через купівлю товарів (виражену у вартісній формі). Від того, наскільки глибоко буде вивчено цей попит, залежить науково обгрунтоване планування та забезпечення оптимального співвідношення між виробництвом і споживанням, задоволення потреб населення у товарах широкого вжитку.

Залежно від споживчого попиту планується товарний оборот у державній та кооперативний торгівлі, розподіляються товарні ресурси по країні, формується асортимент у роздрібній торгівлі.

У вивченні попиту на продовольчі товари основну роль відіграють торговельні організації та підприємства, передусім універсами, гастрономи, спеціалізовані, фірмові магазини. Ці ланки торгівлі вивчають попит на товари безпосередньо свого асортименту, вимоги покупців до якості товарів та упакування, розфасування. З цією метою у фірмових магазинах можуть влаштовуватися столи дегустації нових товарів, проводитися виставки-продажі.

Вивчення попиту має на меті розв'язати такі завдання:

розробити замовлення промисловості на виробництво товарів та їх постачання в торгівлю залежно від попиту;

забезпечити регулярне постачання магазинів товарами залежно від споживчого попиту.

Аналізуючи попит населення, слід звертати увагу на особливості попиту на продовольчі товари:

продовольчі товари є товарами першої необхідності. За відсутності потрібного товару покупець може замінити його іншим, близьким за якостями. Наприклад, вершкове масло – маргарином, сметану – вершками;

покупець, купуючи певний продукт для приготування якоїсь страви, може купити й інші товари, необхідні для цього (супутні). Наприклад, з картоплею – олію, спеції; з молоком – макаронні вироби, крупи. Тому зі збільшенням попиту на окремі товари часто зростає попит і на супутні;

залежно від сезону змінюється і попит на продовольчі товари. Наприклад, влітку збільшується споживання молока, фруктів, овочів, ягід, а зимою – м'яса, риби, круп.

1.2. Види попиту та чинники, що впливають на його зміни

Споживчий попит може формуватися під впливом соціально-економічних, географічних факторів, до яких відносять: рівень розвитку виробництва, розміри національного доходу, заробітної плати і фонду споживання, склад, чисельність, купівельну спроможність населення, національні, географічні, кліматичні особливості, ціни.

Слід розрізняти попит поточний (визначається в процесі продажу) та перспективний, а також макропопит та мікропопит.

Попит, який стосується загальних товарних груп у масштабах країни, називають макропопитом. Під час його вивчення беруть до уваги купівельні фонди населення. При цьому аналізуються соціально-економічні чинники, які можуть впливати на зміни попиту.

Мікропопит – це попит населення на окремі товари всередині товарних груп. Його вивчають, щоб забезпечити організацію завезення товарів залежно від попиту, для формування асортименту товарів у магазині.

Розрізняють такі види споживчого попиту: реалізований (задоволений), незадоволений, який формується.

Реалізований попит – це такий, який завершується покупкою. Розміри його визначаються фактичним продажем товарів за певний період. Реалізований попит показує ставлення покупців до товарів, які є в магазині.

Реалізований попит, у свою чергу, залежно від вимог, які ставлять покупці до товарів, поділяють на конкретизований, альтернативний та імпульсивний попит.

Конкретизований попит – це такий, за якого мета покупця об'єктивно виражена в товарі, що має конкретні властивості, і заміна цього товару іншим неможлива (молоко, хліб). Такий попит може бути забезпечений лише за наявності широкого стійкого асортименту товарів у магазині.

Альтернативний попит – це попит покупців, який може бути виражений у загальних рисах (крупа для приготування другої страви, напій). Що саме купити, покупець вирішує в процесі вибору товарів. Така форма попиту проявляється уже в магазині і тому вимагає наявності в ньому широкого асортименту товарів.

Імпульсивний (непередбачений) попит може проявитися в магазині під впливом продавця чи під дією внутрішньомагазинної реклами на той чи інший товар. Такий попит найчастіше виникає на нові, маловідомі товари або супутні.

Незадоволений попит – це попит на товари, які тимчасово відсутні в продажу або ж покупець не


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10