У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

ЗМІСТ

Реферат…………………………………………………………………………….2

Вступ……………………………………………………………………………….4

Джерела інформіції, використані для оцінки загального стану акціонерних товариств в Україні……………………………………………………………5

Аналіз акционування як організаційно-економічної форми розвитку суспільства……………………………………………………………………..8

Поняття акціонування, етапи розвитку………………………………..8

Механізм акціонування………………………………………………...9

Формування складу акціонерів……………………………………….11

Керування акціонерним товариством………………………………..12

Мета діяльності акціонерного товариства…………………………...14

Переваги акціонерного товариства ………………………………….14

3. Шляхи перетворення та реформування акціонерних товариств…………...16

3.1 Поглинання …………………………………………………………….13

3.2. Додаткова емісія……………………………………………………….21

3.3. Реорганізація……………………………………………………….…..22

3.4. Аналіз нових Цивільного та Господарського кодексів……………...25

Виводи……………………………………………………………………………28

Список використаних джерел…………………………………………………..29

Додатки…………………………………………………………………………...30

Додаток А Последовательность проведения мероприятий при реорганизации АО………………………………………………………………………………...31

Додаток Б Последовательность проведения мероприятий при реорганизации АО в форме слияния (присоединения)……………………………………..…32

Додаток В Последовательность проведения мероприятий при реорганизации АО «А» в форме преобразования в АО «В» …………………………………33

ВСТУП

Акціонерні товариства сьогодні є найпоширеною формою організації підприємств. Це пов’язано з легкістю у керуванні, звичною формою концентрування капіталу, ефективностю. Водночас, акціонерні товариства є найактивнішими учасниками на конкурентних ринках і монополістами. Це несе за собою всі негативні риси цих ринків: використання недобросовісної конкуренції, нецінові бар’єри для виходу на ринок і т.д.

Тому на теперешній час для акціонерних товариств стратегічною ціллю є можливість “вижити” в складних економічних умовах з неврегульюваною нормативною базою.

Методи “виживання” бувають різні, від консалтингових правових послуг, реінжинірінгу до таємної, неправової скупки, підкупу ліквідатора.

Тому метою роботи було

дослідження акціонування як економічного явища, аналіз сучасних акціонерних товариств, аналіз механізмів створення і функціонування АТ, аналіз проблем та перспектив розвитку, пошук правоих шляхів підвищення ефективності АТ.

1 ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ, ВИКОРИСТОВУВАНІ ДЛЯ ОЦІНКИ ЗАГАЛЬНОГО СТАНУ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ В УКРАЇНІ

У вітчизняній літературі немає однозначного визначення поняття акціонування як економічного явища. Воно часто асоціюється з приватизацією державних підприємств і розглядається різними авторами як "перетворення державного підприємства в АТ".

Акціонування - це насамперед організаційно-економічний і правовий механізм створення і функціонування особливої форми організацій - акціонерних товариств. Цей механізм, його принципи, методи,способи і прийоми діють не тільки при створенні, але й у процесі всього періоду функціонування акціонерного товариства.

В Україні нормативну базу акціонування складають такі нормативні акти:

Закон України " Про підприємства в Україні" № 887-XІІ від 27.03.1991 р., ст. 15 , 34;

Закон України " Про Господарчі товариства" № 1576-XІІ від 19.09.91 р., ст.19 ;

Закон України " Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами" № 2181 -ІІІ від 21.12.2000 р., ст. 13;

Закон України " Про державну програму приватизації" № 1723-ІІІ від 18.05.2000 р., ст. 144 ,145;

Постанова Кабінету Міністрів України " Про введення механізму попередження монополізації товарних ринків" № 765 від 11.11.94 р.;

Положення про порядок реєстрації випуску акцій при реорганізації суспільств, затверджене рішенням ГКЦБФР № 221 від 30.12.98 р.;

Положення про контроль за економічною концентрацією , затверджене рішенням Антимонопольного комітету України № 134 - р від 30.06.98р.;

Положення про порядок реструктуризації підприємств , затверджене наказом ФГИУ № 1741 від 21.08.2000 р.;

Роз'яснення Вищого арбітражного суду України " Про деякі питання практики дозволу спорів , зв'язаних зі створенням , реорганізацією і ліквідацією підприємств" № 02-5 /334 від 12.09.96 р..

З першого січня 2004 року набрали чинності також новий Цивільний та Господарський Кодекси.

Особливою рисою цих кодексів є додання статутному капіталу акціонерного товариства функції гаранта інтересів його кредиторів. В даний час розмір статутного фонду акціонерного товариства можна порівняти з масою дитини в момент народження. Статутний фонд виражає лише розмір внесків. Ніж далі віддаляється товариство від цього моменту, тим у меншому ступені розмір статутного фонду характеризує його фінансовий стан. Причому можливі будь-які варіанти. Якщо створена невелика компанія, що працює ефективно, то через якийсь час вона може дуже вирости, хоч як і раніше має дуже скромний статутний фонд. У той же час , може статися така ситуація, шо якщо товариство працює погано, "проїдаючи" те, що було внесено засновниками, то згодом за досить великим статутним фондом буде ховатися "дірка від бублика".

Статтею 155 Цивільного кодексу (ЦК) уводиться вимога обов'язкового зменшення статутного капіталу акціонерного товариства, якщо за підсумками господарського року вартість його чистих активовокажется менше цього самого статутного капіталу.

Статтею 158 ЦК передбачена можливість випуску акціонерними товариствами привілейованих акцій не більше чим на 25% статутного капіталу, а також облігацій на суму статутного капіталу.

Господарський кодекс України (ГК) містить тільки одну статтю, безпосередньо присвячену закритим акціонерним товариствам.У цій статті міститься єдине нововведення.

Частиною 3 ст.81 ГК установлене переважне право акціонерів закритого акціонерного товариство на придбання акцій, що продаються іншими акціонерами.

Але організаційно-економічний механізм акціонування може адаптуватися в наявних умовах, здобуваючи нові риси, однак не змінюючи при цьому своїй сутності. У тому випадку, якщо механізм відповідає вимогам загальних законів організації й економіки, він розвивається, адаптується до умов, що змінюються, і продовжує діяти, переходячи з однієї суспільної формації в іншу, з однієї стадії розвитку економіки в іншу.

Для того, щоб знайти загальні риси акціонування в світі, в роботі використовувалися російські журнали, в яких взагалом розкривається сутність акціонування у світі, а також тенденціії розвитку.

Так, подальший розвиток акціонування зв'язується з корпоратизацією, що виражається в:

концентрації капіталу шляхом злиття і поглинання компанії, створення на цій основі стратегічних альянсів;

глобалізації діяльності, тобто поширення товарів і послуг, а також у створенні дочірніх структур на найбільш привабливих закордонних ринках;

інтернаціоналізації капіталу, що виявляється в рості кількості транснаціональних компаній.

За даними ООН, у світі нараховується більш 40 000 материнських транснаціональних компаній, що контролюють близько 250 000 дочірніх фірм і відділень за рубежем. На ТНК приходиться понад одну чверть світового валового продукту.

Для того, щоб проаналізувати стан АТ, в окремих випадках необхідно перш за все визначити


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11