У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Контрольна робота - Економіка підприємства
3



Інститут менеджменту та економіки

Вступ

Глибоке вивчення курсу “ Економіка підприємства “ має велике значення для формування спеціаліста взагалі, а тим більше для формування спеціаліста економічних служб підприємства і сфери управління.

Без знань економіки не можна зрозуміти сутності соціально-економічного розвитку, їх мети і шляхів забезпечення зростання ефективності підприємницької діяльності.

На це спрямовано рекомендований посібник, в якому у стислій формі подано відповіді на питання, які виникають в процесі вивчення курсу, а також в умовах конкретної підприємницької діяльності.

Питання розвитку національної економіки України на даному етапі розвитку відіграють особливу роль, так як Україна переходить від командо-адміністративної системи управління до ринкових економічних відносин, а історичний досвід суспільного розвитку стверджує, що в усіх випадках перемагає та соціально-економічна формація, яка забезпечує якісно вищий рівень життя суспільства порівняно з попередньою, яку вона заміняє. Зрозуміло, спожити можна лише те, що виготовлено. Ось чому перевагу необхідно надавати організації, управлінню і розвитку виробництва, розвитку національної економіки України.

Глибшому розумінню сутності цих питань сприятиме вивчення відповідей на поставлені питання у даному посібнику.

Відповіді на питання курсу підготували:

К.е.н., доц.. Цигилик І.І. – вступ, розділи:1,2,3,5,11,12; расист. Бибик Я.Р. – розділи: 4,6,7,15,16 (пит. 1-14);викл. Смбрик М.Я. – розділи: 9,10,18,19,20; викл. Паращич В.Ф. – розділи: 8,13,14,16 ( пит. 15-25),17.

Автори посібника будуть дуже вдячні за направленні їм побажання, пропозиції щодо удосконалення посібника. Всі пропозиції і побажання будуть враховані при перевидачі посібника.

Курс “ Економіка підприємства“

Економіка підприємства в умовах ринкових відносин

1.Економіка. Суть і розвиток поняття “ економіки “.

Економіка – найважливіша сфера суспільних відносин, виробництва, розподілу, обміну і споживання результатів людської діяльності. А також їх сфери ефективного використання.

Поняття “економіка” вперше ввів великий мислитель Стародавньої Греції Аристотель ( 384-322рр. до н.е. ) .Воно походило від грецького “ ойкос “ – дім, домашнє господарство, “ номос “ - вивчення, закон. Під цим поняттям вчений розумів мистецтво ведення домашнього господарства.

З розвитком людського суспільства розвивалося і поняття “економіка “. Воно набрало глибинного значення і використовується у дуже широкому діапазоні: економіка підприємства; економіка галузі: промисловості, сільського господарства, торгівлі, будівництва, транспорту; економіка територіального структурного підрозділу: міста, району, області, країни в цілому (економіка України) тощо.

2.Що вивчає “ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА “?Предмет і метод курсу в умовах ринкової економіки.

“ Економіка підприємства“ в умовах ринкових відносин вивчає господарство і господарську діяльність підприємства незалежно від його підпорядкування і форми власності.

Предметом дисципліни є вивчення теорії і практики господарювання на рівні підприємства; забезпечення раціонального використання виробничих ресурсів.

Об’єктом вивчення є окреме підприємство.

Мета курсу – вивчення питань економічної діяльності підприємства, а саме – ефективного використання обмежених виробничих ресурсів і управління ними в умовах виробничої діяльності конкретного підприємства з метою досягнення прибутку.

Вивчення предмета передбачає використання Конституції України (Основний Закон ) і законів з економічних питань, у тому числі Законів України “Про підприємства в Україні “, “Про підприємства “, “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом “, “Про власність “ та інших.

3.Основні цілі, які стоять перед національною економікою країни.

З метою дотримання вимог, що стоять перед суспільством, забезпечення зростання добробуту народу перед національною економікою країни поставлено наступні цілі:

1) Економічний ріст. Бажано забезпечити виробництво більшої кількості і кращої якості товарів та послуг – простіше кажучи, забезпечити вищий рівень життя народу.

2) Повна зайнятість .Відповідне заняття необхідно забезпечити всім, хто бажає і здатний працювати.

3)Економічна ефективність. Одержати максимальну віддачу при мінімумі витрат від використання наявних обмежених виробничих ресурсів.

4)Стабільний рівень цін. Необхідно уникати значного підвищення або зниження загального рівня цін, тобто інфляції і дефляції.