У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розділ 2

Зміст

Вступ

Розділ 1. Підприємство. Його суть, правові основи і коротка характеристика його діяльності. Конкурентне середовище.

Розділ 2. Виробнича потужність і розробка виробничої програми у вартісних і кількісних показниках. Оцінка використання потужності.

Розділ 3. Основні засоби виробництва. Розрахунок показників стану, руху і використання.

Розділ 4. Матеріально-технічне забезпечення виробництва продукції.

Розділ 5. Персонал підприємства. Продуктивність, організація праці і заробітної плати.

Розділ 6. Оборотні засоби виробництва. Розрахунок оборотних коштів.

Розділ 7. Затрати на виробництво продукції. Складання калькуляції вартості одиниці продукції. Рентабельність виробництва продукції.

Розділ 8. Критичний і прогнозований обсяги виробництва.

Розділ 9. оцінка фінансового стану підприємства.

Розділ 10. Відносини з бюджетом.

Розділ 11. Результати реалізації продукції і забезпеченість коштами, матеріально-сировинними ресурсами і проведення інноваційної діяльності.

Висновки

Список використаної літератури

Додатоки

Вступ

Історичний досвід суспільного розвитку стверджує, що в усіх випадках перемагає та соціально-економічна формація, яка заберпечує якісно вищий життєвий рівень суспільства порівняно з попередною, яку вона змінює.

Виходячи із цієї аксіоми боротьба за еономіку (розвиток народного господарства) України на етапі переходу до ринкових економічних відносин – це боротьба за економічну і політичну незалежність України як самостійної держави.

В умовах ринкових економічних відносин основна увага приділяється розвитку підприємств, незалежно від їх підпорядкування і форм власності, оскільки саме на цьому рівні створюються матеріальні блага, надаються необхідні послуги.

На підприємствах зосереджені найкваліфікованіші кадри, вирішуються питання економічного використання виробничих ресурсів – основних фондів, сировини і матеріалів, фінансових коштів, використання високопродуктивної техніки та технології. На підприємствах розробляють бізнес-плани, здійснюються маркетингові дослідження, застосовується ефективне управління – менеджмент. Від діяльності підприємства залежить економічний стан довкілля, розвиток регіону, країни в цілому і життєвий рівень народу.

Ефективне управління підприємством вимагає глибоких економічних знань. Крім того, в умовах ринку виживе лише той, хто грамотно і компетентно визначить і врахує вимоги ринку, створить підприємство і організує виробництво такої продукції, яка користується попитом, є конкурентноздатною і забезпечить високим доходом (зарплатою, дивідендами) своїх працівників.

Тому необхідне глибоке вивчення суті і методів господарювання, тобто економіки підприємства. Без належних знань цього курсу підприємець, менеджер незможе правильно організувати підприємницьку діяльність, забезпечити раціональне використання виробничих ресурсів, приймати управлінські рішення, спямовані на підвищення ефективності виробництва, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу (екології).

Метою написання моєї курсової роботи є розробка програми підприємницької діяльності промислового підприємства, розширення і поглиблення знань з теорії і практики “Економіка підприємства”, розвинути навики самостійної практичної аналітичної і творчої роботи, вміти виконувати практичну роботу спеціаліста-економіста, узагальнювати і аналізувати цифрові дані.

Основні завдання при написанні курсової роботи:

розкрити суть поняття підприємство, його правові основи і коротка характеристика його діяльності;

здійснити маркетингове дослідження;

висвітлити питання виробничої і організаційно-управлінської структури;

висвітлити суть виробничої потужності і виробничої програми, розробити виробничу програму у вартісних і кількісних показниках, оцінити використання потужності;

висвітлити поняття основні засоби виробництва і розрахувати показники стану, руху і використання;

забезпечити підприємство матеріально-сировинними і технічними ресурсами, розрахувати потреби на основі складеної специфікації і річної програми виробництва;

визначити раціональність використання ресурсів за допомогою показників використання матеріальних ресурсів (матеріаловіддача, матеріаломісткість, матеріалорентабельність;

розкрити поняття персоналу підприємства, суть персоналу, категорії і розрахувати чисельність для виконання виробничого завдання;

висвітлити питання продуктивність праці, її роль у системі підприємства;

визначити річний фонд оплати праці, нарахування на заробітну плату;

розробити баланс робочого часу;

розкрити поняття і сутність оборотних засобів виробництва, їх відмінність від основних виробничих засобів, а також їх роль у здійсненні підприємницької діяльності і забезпечення ефективного функціонування підприємства в цілому;

розрахувати потреби оборотних коштів і показники їх використання;

розкрити понятя затрат на виробництво продукції і роль у забезпеченні ефективного функціонування підприємства;

скласти калькуляцію вартості одиниці продукції; визначити суму прибутку, рентабельність виробництва і рентабельність підприємства, розробити заходи по підвищенню прибутковості діяльності підприємства;

розкрити сутність поняття критичного обсягу виробництва продукції, маржинального доходу, постійних і змінних витрат;

виконати розрахунок прогнозованого обсягу виробництва при досяненні заданої суми прибутку, а також розробити заходи, при яких умовах може бути забезпечений необхідний обсяг виробництва;

висвітлити питаня сутності фінансових ресурсів, мету фінансової діяльності і дати оцінку фінансового стану підприємства за допомогою таких показників: коефіцієнт фінансової стійкості, фінансової напруги, поточної платоспроможності, покриття поточних пасивів, негайного покриття поточних пасивів;

дати пояснення сутності дебіторської і кредиторської заборгованості, визначити власні і позичені фінансові ресурси;

визначити суму ПДВ, яку необхідно перерахувати в бюджет і також суму податку на прибуток;

зробити висновки.

При написанні даної курсової роботи я використовуватиму таку літературу: “Економіка підприємства” С.Ф.Покропивного, “Економіка підприємства” (в питаннях і відповідях) І.І.Цигилика, “Основи економічної теорії" (за ред. С.В.Мочерного) та інші.

Розділ 1. Підприємство. Його суть. Правові основи і коротка характеристика його діяльності. Конкурентне середовище. Реклама.

Підприємство є основною організаційною ланкою народного господарства України. Їм належить провідна роль у розвитку економічного потенціалу країни.

Згідно з Законом України “Про підприємства в Україні” підприємство – це самостійний господарюючий суб’єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, наукову – дослідну і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу).

Закон визначає основні напрями діяльності підприємства, а саме: виробничий, науково – дослідний і комерційний.

Виробничий включає: обгрунтування асортименту продукції, послуг робіт та їх обсягів; оптимізацію виробничих потужностей; формування кадрового потенціалу; забезпечення виробництва сировинними та енергетичними ресурсами; забезпечення належного ремонтного та транспортного обслуговування.

Науково –


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15