У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Теоретична частина

Теоретична частина

Теоретичні основи організації фінансової діяльності об’єднання підприємств.

Організаційно-правові засади об’єднання підприємств.

Підприємства (господарські товариства) незалежно від форм власності, мають право об'єднувати свою виробничу, науко-ву, комерційну та іншу господарську діяльність, утворюючи для цього господарські об'єднання, якщо це не суперечить антимонопольному законодавству.

Господарські об'єднання створюються підприємствами-ініціаторами шляхом укладення угоди. Недержавні підпри-ємства вступають до таких об'єднань, якщо це передбачено їхніми статутами, на добровільній основі. Об'єднання держа-вних підприємств створюються, як правило, за ініціативою та рішенням Уряду, а в окремих випадках - за рішенням галузе-вих міністерств або державних комітетів при погодженні з Антимонопольним комітетом України.

До об'єднання підприємств, зареєстрованих в Україні, можуть входити підприємства інших держав. Підприємства України теж можуть входити до об'єднань, зареєстрованих в інших державах. Порядок вступу до об'єднань у зазначених випадках здійснюється відповідно до законодавства України про зовнішньоекономічну діяльність.

Правове становище підприємства учасника об'єднання.

Підприємства-учасники господарських об'єднань збе-рігають статус юридичної особи, свої права та обов'язки. Підприємства-учасники договірних господарських об'єднань мають право: добровільно вийти з об'єднання; де-легувати об'єднанню (головному підприємству) частину сво-їх повноважень, так само як і повертати ці повноваження; бути членом будь-якого іншого об'єднання; отримувати у керівних органів або посадових осіб об'єднання інформацію, пов'язану з інтересами підприємства; отримувати частину прибутку від спільної діяльності членів об'єднання; придбати на умовах, визначених договором про створення об'єд-нання, акції інших членів об'єднання; виконувати інші дії та мати інші права.

Управління об'єднанням підприємств здійснюється на та-ких засадах:

Угодою (рішенням Уряду України) про створення об'єднання може бути передбачено створення господарсько-го об'єднання з правами юридичної особи або покладення функцій об'єднання на одного з його учасників. Договірні господарські об'єднання мають вищі органи управління (загальні збори учасників) та виконавчі органи (управління, дирекції тощо). До компетенції вищого органу господарських об'єднань належить: прийняття статуту та інших установчих документів, внесення до них доповнень і змін; прийняття нових учасників та виключення із об'єднання; розгляд фінансових питань, обумовлених установчими документами; утворення та обрання членів виконавчого органу; інші пи-тання.

Виконавчий орган об'єднання вирішує питання поточної діяльності об'єднання.

4. Управління об'єднанням, створеним за рішенням Уряду України, здійснюється дирекцією, що формується в порядку, встановленому Урядом.

Майнові відносини у господарських об’єднань.

Учасники господарських об'єднань можуть вносити на умовах, передбачених засновницькими документами, вступ-ні, пайові, цільові внески. Господарські об'єднання, що є юридичними особами, можуть мати самостійний і зведений баланси, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатки. Об'єднання, які не здійснюють самостійної госпрозрахункової комерційної діяльності, окремого балансу не складають. Майно і резуль-тати фінансово-господарської діяльності об'єднань, що не мають спеціального апарату управління, враховуються на балансі того підприємства, на базі якого об'єднання здійснює свої функції. Господарські об'єднання не несуть відповідальності за зобов'язаннями держави, а держава не несе відповідальності за зобов'язаннями об'єднання. Договірні господарські об'єднання не несуть відповіда-льності за зобов'язаннями учасників. Учасники несуть відпо-відальність за зобов'язаннями договірних господарських об'єднань у межах вкладених коштів і в порядку, передбаче-ному в установчих документах. Господарські об'єднання мають право за рахунок влас-них коштів створювати (засновувати) у складі об'єднання нові підприємства (організації), які переходять у власність об'єднання.

1.2.Класифікація та характеристика основних об’єднань підприємств.

Відповідно до закону України Про Підприємства в Україні", підприємства мають право на до-бровільних засадах об'єднувати свою виробничу, наукову, комерційну та інші види діяльності, якщо це не суперечить антимонопольному законодавству України.

Підприємства (господарські товариства) об'єднуються у галузеві та міжгалузеві, регіональні та міжрегіональні госпо-дарські асоціації, концерни, корпорації, консорціуми, інші об’єднання, які відрізняються між собою якими- небуть особливостями, що не суперечать законодавству.

Такі об'єднання підприємств діють на основі договору або статуту, що затверджується їх засновниками або власниками. Підприємства, які входять до зазначених організаційних структур, зберігають права юридичної особи.

Господарська асоціація - договірне об'єднання підпри-ємств, створюване з метою постійної координації господар-ської діяльності, поглиблення спеціалізації і розвитку коопе-рації, організації спільних виробництв на основі об'єднання учасниками своїх фінансових і матеріальних ресурсів для задоволення власних потреб або виробництва продукції (ро-біт, послуг) для реалізації третім особам.

Основними напрямками діяльності асоціації можуть бу-ти: координація з питань технічної та економічної політики; узагальнення та аналіз промислової статистики; розробка та затвердження промислових стандартів; співробітництво з державними органами влади і місцевого самоврядування; захист інтересів учасників Асоціації в державних органах; надання методичної та іншої допомоги своїм учасникам; сприяння створенню умов для виходу учасників на закор-донні ринки тощо.

Принципи створення господарської асоціації не допус-кають втручання у виробничу і комерційну діяльність будь-кого з її учасників. Учасники асоціації можуть дозволити централізацію однієї або кількох виробничо-господарських та управлінських функцій. За їх рішенням асоціація може представляти їхні інтереси у відносинах з третіми особами.

Асоціація утримується за рахунок коштів підприємств-учасників такого об'єднання і самостійних господарських та фінансових операцій не проводить, не формує і не перероз-поділяє між учасниками кошти централізованих фінансових резервів.

Корпорація - договірне об'єднання, створене на основі поєднання виробничих, наукових та комерційних інтересів, з делегуванням окремих повноважень централізованого регу-лювання діяльності кожного з учасників правлінню, що оби-рається учасниками корпорації.

Фінансову діяльність і взаємовідносини з бюджетом підприємства-учасники корпорації проводять самостійно.

Концерн - об'єднання підприємств, що здійснюють спі-льну діяльність на основі добровільної централізації функцій науково-технічного і виробничого розвитку, а також інвести-ційної, фінансової, зовнішньоекономічної та іншої діяльнос-ті, організації комерційного обслуговування підприємств.

Підприємства учасники концерну наділяють його части-ною своїх повноважень і функцій, у тому числі щодо пред-ставлення їхніх інтересів у взаємовідносинах з третіми осо-бами. Концерн може мати самостійні відносини з бюджетом. Підприємства і організації учасники концерну не можуть бути одночасно учасниками іншого концерну.

Консорціум - тимчасове


Сторінки: 1 2 3