У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Механізм створення товариства з обмеженою відповідальністю й акціонерного товариства

"Основи підприємництва"

 

Завдання 1

Опис ситуації. Громадяни України Петренко І.І. та Іваненко П.П. вирішили зайнятися підприємницькою діяльністю і для цього створити товариство з обмеженою відповідальністю, об’єднавши свої фінансові кошти. Основний вид діяльності майбутнього товариства – виробництво ковбасних виробів і копченостей.

Завдання до ситуації:

1. Скласти перелік документів, необхідних для державної реєстрації товариства, та визначити суму реєстраційного збору і суму коштів, необхідних для формування статутного фонду.

2. Розробити проект установчого договору товариства з обмеженою відповідальністю.

Механізм створення товариства з обмеженою відповідальністю

Підприємство створюється за рішенням власника (власників) майна або уповноваженого їм (ними) органа, або рішенням трудового колективу в порядку, передбаченому Законом "Про підприємства в Україні" і іншими законами України. Іноді підприємство створюється в результаті відділення від складу діючого підприємства одного або декількох структурних підрозділів.

У випадку організації підприємства у формі ТОВ потрібно скласти установчий договір, тобто договір, що визначає порядок здійснення партнерами спільної діяльності по створенню ТОВ, містить відомості про розмір внесків кожного з учасників, склад і порядок внесення ними внесків.

Одночасно зі складанням установчого договору необхідно скласти уставу підприємства.

В уставі визначається власник і найменування підприємства, його місце розташування, предмет і мети діяльності, його органи керування, порядок їхнього формування, компетенція й повноваження трудового колективу і його виборних органів, порядок створення майна підприємства, умови реорганізації й припинення діяльності підприємства.

Устав повинен містити відомості про вид суспільства, предметі й меті його діяльності, складі засновників і учасників, найменуванні й місці розташування, розмірі й порядку створення статутного фонду, порядку розподілу прибутків і збитків, складі й компетенції органів суспільства й порядку прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна одноголосність або кваліфікована більшість голосів, порядку внесення змін до установчих документів і порядку ліквідації й реорганізації суспільства.

У найменуванні підприємства визначаються його назва (фабрика, майстерня й ін.) і вид (індивідуальна, сімейне, частка, колективне) і т.д. В устав можуть включатися положення, пов'язані з особливостями діяльності підприємства: про трудові відносини, що виникають на підставі членства; про повноваження, порядок створення й структурі ради підприємства; про знаки для товарів і послуг і ін.

Розмір статутного фонду ТОВ повинен бути не менш суми, еквівалентним 625 мінімальним заробітним платам (відповідно ставці мінімальної заробітної плати, що діє в момент створення ТОВ). До моменту реєстрації ТОВ кожний з його учасників зобов'язаний внести не менш 30% зазначеного в установчих документах внеску, що повинен підтверджуватися документами, виданими банком. Учасник ТОВ зобов'язаний повністю внести свій внесок не пізніше року після реєстрації суспільства. У випадку невиконання цього зобов'язання в певний строк учасник сплачує за час прострочення 10% річних від недовнесеної суми.

Реєстрація підприємства в органах соціального страхування й пенсійного фонду України

Відповідно до "Інструкції про порядок вирахування й сплати підприємствами, установами, організаціями й громадянами страхових внесків у Пенсійний фонд України (ПФУ), а також обліку надходжень і витрати його засобів", підприємства незалежно від форм власності й громадяни-підприємці (фізичні особи), що використають працю фізичних осіб на умовах наймання, реєструються в органах Пенсійного фонду в районах (містах) по юридичній адресі. Громадяни, що займаються індивідуальною підприємницькою діяльністю, і громадяни, чия діяльність базується на приватній власності фізичної особи й сугубо його праці, реєструються в цих органах по місцю постійного проживання. Зробити це вони повинні протягом 10 днів від дня одержання свідчення про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності або від дня укладання договору (у тому числі цивільно-правового характеру) з найнятим працівником.

Для реєстрації в органах ПФУ підприємства потрібно подати заяви і завірені нотаріусом копії наступних документів: свідчення про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності; довідки органа госстатистики про присвоєння ідентифікаційного коду; установчі документи.

Підприємці, що використають працю фізичних осіб на умовах наймання, і громадяни, що займаються індивідуальною підприємницькою діяльністю, повинні подати для реєстрації в органах ПФУ завірені нотаріусом копії наступних документів: свідчення про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності (посвідчення підприємця, що проводить діяльність без створення юридичної особи); дозволу (ліцензії) на здійснення деяких видів підприємницької діяльності (про ліцензування читай далі); договір про найом на роботу фізичної особи.

Після реєстрації в органах ПФУ видається "Повідомлення", у якому зазначений реєстраційний номер платника внесків, тарифи страхових внесків і інші відомості, а також довідка для пред'явлення в банк, у якому мається намір відкрити розрахунковий рахунок (протягом 30 днів з моменту одержання довідки потрібно повернути в орган ПФУ повідомлення з банку встановленого зразка. Аналогічним образом належить зареєструватися в органах соціального страхування.

Порядок створення товариства з обмеженою відповідальністю

Для створення товариства з обмеженою відповідальністю (далі Підприємство) підприємства-засновники або фізичні особи-засновники (далі Засновники), скликають установчі збори, на якому ухвалюють рішення щодо створенні цього Підприємства. Таке рішення оформляється протоколом установчих зборів.

На установчих зборах засновники повинні розглянути й затвердити наступні питання:

Про створення Підприємства;

Про твердження Установчого Договору й Уставу;

Про розподіл і твердження частин між засновниками;

Про твердження розміру Статутного фонду; На сьогоднішній день мінімальний розмір Статутного фонду визначається ста мінімальними заробітними платами. На момент реєстрації кожний із засновників зобов'язаний внести не менш 30% зазначеного в установчих документах внеску, що підтверджується документами, виданими банківською установою. Для одержання такої довідки, в установу банку необхідно надати: установчий договір (нотаріально завірений), протокол установчих зборів, у якому обов'язково потрібно вказати особа, ідповідальна за реєстрацію Підприємства, і акт про приймання майна із чітким переліком майна, що


Сторінки: 1 2 3