У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Аналіз стану розрахунків з покупцями і замовниками

Дане підприємство при здійсненні своєї господарської діяльності вступає в розрахункові відносини з покупцями та замовниками.

Дебіторська заборгованість за товари виникає тоді, коли підприємство здійснює реалізацію товарів в кредит, тобто з відстроченням платежу.

За терміном погашення заборгованості покупцями розрізняють довгострокову та поточну дебіторську заборгованість. Сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу називається поточною.

Розглянемо документальне оформлення розрахунків з покупцями. Реалізація товарів покупцям здійснюється на основі укладеного договору, який визначає умови реалізації. Реалізація товарів покупцям здійснюється на підставі таких документів: накладних, товарно - транспортних накладних, актів купівлі-продажу.

Накладна на відпуск товарно - матеріальних цінностей є підставою для списання товарів при їх відпуску. Списання товарів здійснюється за актами.

Аналітичний облік по рахунку 36 “Розрахунок з покупцями і замовниками” ведеться в журналі-ордері по 36 рахунку. Кожному покупцю відкривають аналітичні рахунки. Записи проводять на підставі первинних документів, та за кожним поданим до сплати рахунком.

Синтетичний облік розрахунків з покупцями та замовниками за відвантажену продукцію ведеться на рахунку 36 “Розрахунок з покупцями і замовниками”. За дебетом 36 рахунка відображається вартість реалізованих товарів, яка включає податок на додану вартість, інші обов’язкові платежі, що підлягають перерахуванню до бюджету і включаються до вартості реалізації, а по кредиту - погашення заборгованості, тобто суми платежів, що надійшли на рахунок підприємства. Сальдо рахунка відображає заборгованість покупців за одержані товари.

Поточна дебіторська заборгованість за товари визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації товарів. Продаж товарів відображається записом: Дт 36 Кт 70; і Дт 70 Кт641 – на суму ПДВ. Одночасно відображається собівартість реалізованих товарів: Дт 90 Кт 28.

При реалізації товарів у кредит підприємство має ризик непогашення всієї дебіторської заборгованості. Тому на підприємстві завжди є дебіторська заборгованість, щодо повернення якої є сумніви. Сумнівні борги завищують реальний результат від реалізації, тому згідно з принципом обачності підприємство визнає можливі втрати від не повернення частини боргів покупцями у момент визнання доходу від реалізації. Сума дебіторської заборгованості не є реальною, доки вона не скоригована на величину сумнівних боргів.

Поточна дебіторська заборгованість включається до підсумку балансу за чистою реалізаційною вартістю. Чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості – це сума поточної дебіторської заборгованості за товари з вирахуванням резерву сумнівних боргів.

Дане підприємство визначає величину сумнівних боргів, виходячи з питомої ваги без надійних боргів у чистому доході від реалізації товарів на умовах наступної оплати. Коефіцієнт сумнівності визначається діленням загальної суми дебіторської заборгованості за товари, що визнана безнадійною за попередні роки (взяті для спостереження) на загальну суму чистого доходу від реалізації товарів на умовах наступної оплати. Відрахування на створення резерву сумнівних боргів за поточних рік визначається множенням чистого доходу за поточний період на коефіцієнт сумнівності дебіторської заборгованості.

Для перерахування резерву сумнівних боргів використовуються контррахунок 38 “Резерв сумнівних боргів”. Нарахування суми резерву сумнівних боргів за звітний період відображається у складі інших операційних витрат у кінці звітного періоду наступним чином: Дт 944 Кт 38. при визнанні дебіторської заборгованості безнадійною, тобто дебіторською заборгованістю, щодо якої існує впевненість щодо її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності, вона буде списана за рахунок резерву – Дт 38 Кт 36.

Сума списаної дебіторської заборгованості обліковується на забалансовому субрахунку 071 “Списана дебіторська заборгованість” протягом не менше трьох років з дати списання для спостереження за можливістю її стягнення у випадку зміни майнового становища боржника.

Для аналізу розрахунків із покупцями і замовниками складають аналітичну таблицю.

Аналіз дебіторської заборгованості –здійснюється на основі інформації по рахунку 36 станом на 31.12.04 р.

Таблиця 1 Аналіз дебіторської заборгованості за товари.

Покупець (замовник) | Дата утво-рення | Заборг на поч. | Відванта-жено,

тис. грн. | Сплачено | Заборг. на кін. пері-оду,т.грн.

Дата | Сума

1) ТзОВ “Перспектива”

2) ЗАТ “Євросервіс”

3) ПП “Буд. матеріали”

4) ТзОВ “Сервіс”

5) ПП “Сервіс”

6) ТзОВ “Будмарк”

7) ЗАТ “Буд. АЛМ”

8) ТзОВ “Буд. матер.”

ЗАТ“Тлумачбудіндустрія”

ПП “Буд-сервіс” | 06.04

08.04

09.04

10.04

10.04

10.04

11.04

12.03

04.04

05.04 | -

-

-

-

-

-

-

28,0

-

1,0 | 136,7

6,5

2,3

58,0

75,0

102,0

98,0

42,2

10,0 | -

-

-

-

-

-

-

03.04

04.04

05.04 | -

-

-

-

-

-

-

8,0

32,0

11,0 | 136,7

6,5

2,3

58,0

75,0

102,0

98,0

20,0

10,2

-

Разом на кін. періоду | 475,7

Отже, за даною аналітичною таблицею визначено загальну суму дебіторської заборгованості по кожному покупцю (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8). Непогашено значну суму дебіт. заборгованості на кін. періоду ТзОВ “Перспектива”, ЗАТ “Євросервіс”, ТзОВ “Сервіс”, ПП “Сервіс”, ТзОВ “Будмарк”, ЗАТ “Буд. АЛМ”, ТзОВ “Буд. матер.”.

За даними відомості обліку розрахунків з покупцями складають наступну аналітичну таблицю для аналізу стану дебіторської заборгованості за часом виникнення. Регулярне ведення точної відомості дає змогу бухгалтерові аналізувати строки погашення заборгованості покупцями і вживати заходів по усуненні простроченої заборгованості.

Проведемо аналіз стану дебіторської заборгованості за строками за допомогою таблиці 2.

Таблиця 2. Аналіз стану дебіторської заборгованості за часом виникнення

Стаття

дебіторської заборгованості |

Усього на кін. періоду | У тому числі за часом виникнення

До одного міс,грн. | від 1

до 3 міс,грн. | Від 3

До 6 міс,грн. | Від 6 міс до 1 року, грн. | Понад 1 рік, грн.

Дебіторська заборгованість

за товари |

475,7 |

98,0 |

243 |

136,7 |

10,2 |

20,0

Як бачимо з таблиці 2, підприємство має заборгованість строком понад 1 рік в сумі 20 000 грн.

В кінці звітного періоду підприємство здійснює нарахування резерву сумнівних боргів і відображає суми заборгованості у складі інших операційних витрат.

Сума заборгованості підприємства підприємства ТзОВ “Буд. матеріали” списується за рахунок резерву сумнівних боргів, оскільки дане підприємство


Сторінки: 1 2