У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





АНОТАЦІЯ

У даній дипломній роботі проведено аналіз динаміки показників виробничо-господарської діяльності ДП "Деревообробник" за 2005-2007 роки, а також аналіз динаміки показників, які характеризують забезпеченість підприємства ресурсами: матеріальними, виробничими і трудовими. На основі проведеного аналізу та виявлених резервів, запропоновані заходи, спрямовані на покращення рівня ресурсозабезпечення на підприємстві, що в свою чергу вплине на покращення основних техніко-економічних показників діяльності підприємства та підвищить ефективність виробництва.

ANNOTATION

The analysis of dynamics of economic activity of DP ''Derevoobrobnic" production and for 2005-2007 years, and also analysis of dynamics of indexes which characterize material well-being of enterprise by resources is led in the given diploma project: material, production and labour. On the basis of the conducted analysis and exposure of backlogs, offered measures directed on the improvement of level of providing by resources on an enterprise, that in the turn will affect the improvement of basic economic performance indicators of enterprise technical and and promote efficiency of production.

ЗМІСТ

Вступ 7

1 Загальна характеристика ДП “Деревообробник” 10

1.1 Характеристика виробничо-господарської діяльності ДП “Деревообробник” 10

1.2 Техніко-технологічна характеристика ДП“Деревообробник” 13

1.3 Виробнича структура ДП “Деревообробник” 16

1.4 Матеріально-технічна база підприємства 20

1.5 Охорона праці та навколишнього середовища 24

2 Методика аналізу та оцінки ресурсного забезпечення 33

2.1 Поняття та економічний зміст ресурсного забезпечення 33

2.2 Вибір та обгрунтування системи показників аналізу та оцінки ресурсного забезпечення 39

2.3 Класифікація та кількісна оцінка чинників, що впливають на рівень ресурсного забезпечення 47

2.4 Методика аналізу показників оцінки ресурсного забезпечення 50

3 Аналіз та оцінка ресурсного забезпечення ДП “Деревообробник” 56

3.1 Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності ДП “Деревообробник” 56

3.2 Аналіз кадрового потенціалу ДП “Деревообробник” 59

3.3 Аналіз забезпечення ДП “Деревообробник” основними засобами69

3.4 Аназіз забезпечення ДП “Деревообробник” матеріальними ресурсами 75

3.5 Аналіз забезпечення ДП “Деревообробник” грошовими

коштами 79

3.6 Економіко-математичний аналіз впливу рівня ресурсного забезпечення на продуктивність праці 83

3.7 Класифікація та загальна характеристика резервів підвищення ефективності ресурсного забезпечення ДП “Деревообробник” 86

4 Розробка заходів для підвищення ефективності ресурсного забезпечення ДП “Деревообробник” 89

4.1 Вибір та обгрунтування заходів щодо підвищення ефективності ресурсного забезпечення ДП “Деревообробник” 89

4.2 Визначення економічної ефективності впровадження запропонованих заходів 91

4.3 Розрахунок впливу запропонованих заходів на ОТЕП діяльності ДП “Деревообробник” 94

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ 96

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 100

ДОДАТОК А 102

ВСТУП

В умовах формування і розвитку ринкових відносин центр господарської діяльності зміщується поступово до основної первинної ланки економічної системи підприємства. Воно є головним елементом, що утворює структуру економічної держави. Саме на підприємстві у процесі виробництва взаємодіють і «з'єднуються» трудові, матеріальні та фінансові ресурси з метою виготовлення різноманітної продукції, надання послуг для задоволення потреб як окремого міста, району так і цілого суспільства взагалі. На підприємствах зосереджені найбільш кваліфіковані кадри, вирішуються питання раціонального використання ресурсів, високопродуктивної техніки, технології, розробляються бізнес-плани, здійснюються маркетингові дослідження та ефективне управління менеджмент.

В умовах теперішньої ринкової економіки виживають тільки ті підприємства, які найбільш правильно і компетентне зрозуміли вимоги ринку, що їх оточує, організували виробництво конкурентоспроможної продукції, послуг, що користуються попитом, уміло здійснюють мотивацію висококваліфікованої творчої праці персоналу.

Важливою відмінною рисою підприємства від інших форм господарювання є його виробничо-технічна, організаційна та економічна єдність.

Виробничо-технічна єдність підприємства виражається в єдності всіх структурних підрозділів підприємства, включений у єдиний процес виготовлення продукції або окремих частин готового виробу. При цьому підприємство може складатися з технологічно різнорідних виробництв, цехів та дільниць, які завдяки спільній діяльності забезпечують випуск відповідної продукції, надання послуг. Підприємство може складатись із технологічно однорідних виробництв. Така організація виробництва характеризується, технічною та технологічною сумісністю структурних підрозділів, однорідністю сировини та єдністю методів організації виробництва, праці та управління.

Організаційна єдність передбачає наявність постійного трудового колективу, організаційної структури та апарату управління, організаційних та управлінських регламентів, інформаційної бази тощо.

Економічна єдність виявляється в єдності методів господарювання, системи обліку та звітності, оцінки діяльності структурних підрозділів.

Функціонування підприємства як надскладної соціально-технічної відкритої системи та об'єкта управління забезпечується трьома головними процесами: отримання засобів виробництва із зовнішнього середовища; виготовлення продукту, передання продукту у зовнішнє середовище. Якщо один із цих процесів припиняється, то підприємство не може функціонувати. Окрім економічних умов функціонування підприємства існують також і матеріальні фактори, без існування яких не можлива робота будь якого виробництва. Такими факторами є ресурси, які у взаємопов'язаності і взаємодії забезпечують діяльність підприємства.

Достатня наявність необхідних ресурсів є запорукою нормального функціонування підприємства і його подальшого розвитку. Не можливо виділити якийсь один найбільш важливий вид ресурсів. Так, без людини, її організаційних, професійних здібностей, умінь підприємство не могло б працювати тому, що не було б сили, яка б організувала виробничий процес, діяла б на засоби і предмети праці добиваючись конкретного результату. Проте без наявності фінансової основи робота підприємства також є неможливою. Саме фінансові ресурси забезпечують наявність матеріальної бази виробництва (основні засоби, частина оборотних засобів), так і нематеріальної її частини (патенти, ноу-хау і т.д.).

Для отримання конкретного продукту результату виробництва, обов'язковою є наявність технології, завдяки якій буде отримано необхідний кінцевий продукт.

Метою даної дипломної роботи є вивчення стану ресурсного забезпечення ДП "Деревообробник", виявлення наявних резервів підвищення рівня забезпечення ресурсами: матеріальними, трудовими, фінансовими та нематеріальними, а також розробка заходів для покращення рівня ресурсного забезпечення.

1 ЗАГАЛЬНА


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26