У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Аналіз стану та використання основних фондів, їх впливу на обсяг продукції

Аналіз складу і технічного стану основних фондів.

Аналіз ефективності використання основних фондів.

Аналіз використання обладнання і виробничих потужностей підприємства.

Аналіз зносу і амортизації основних фондів.

Аналіз оборотності і ефективного використання нематеріальних активів.

Узагальнення резервів підвищення ефективності використання основних фондів.

4.1. Аналіз складу і технічного стану основних фондів

Виконання плану виготовлення продукції залежить від того, як підприємство забезпечене основними фондами. Джерела даних для аналізу є ф.1,2,3,11,22. При аналізі складу і технічного стану основних фондів потрібно вивчити об’єм основних засобів, їх динаміку і структуру.
При цьому необхідно пам’ятати, що основні фонди в залежності від участі в процесі виробництва діляться на три групи:

а) промислово-виробничі фонди;

б) невиробничі основні фонди;

в) виробничі основні фонди інших галузей.

При аналізі складу основних фондів звітні дані розглядаються в динаміці (табл.4.1.1).

Таблиця 4.1.1. Аналіз наявності і руху основних фондів.
Структура основних фондів визначається специфікою галузі. При аналізі основних фондів потрібно проаналізувати співвідношення активної і пасивної частини. Активна частина безпосередньо діє на предмет праці. Пасивну частину утворюють фонди, які створюють умови для здійснення процесу виробництва.

В економічній літературі відсутня єдина думка про склад активної частині фондів. Одні вважають активною частиною всі фонди за виключенням будівель і споруд, інші – тільки машини і обладнання.

У більшості галузей промисловості до активної частини фондів відносять машини і обладнання (силові і робочі машини і обладнання, вимірювальні і регулюючі пристрої, лабораторне обладнання, інші машини і обладнання), а також транспортні засоби. Здійснюючи підрахунки, ми виходимо з того, що до активної частини відносимо машини і обладнання.

Підвищення питомої ваги активної частини фондів характеризує прогресивність їх структури, сприяє збільшенню випуску продукції, зростанню фондовіддачі. При аналізі структури основних фондів складають аналітичну таблицю 4.1.2.

Таблиця 4.1.2. Аналіз структури основних фондів

З таблиці 4.1.2 видно, що питома вага машин і обладнання збільшилась з 44,0 до 44,3% , що позитивно характеризує підприємство. 

2. Вивчити рух і технічний стан основних виробничих фондів, для чого розраховуємо слідуючі показники:




Технічний рівень основних засобів характеризує також: віковий склад основних фондів, перш за все обладнання. Такий аналіз дозволяє зробити висновки про працеспроможність обладнання і необхідності його заміни. З цією метою діюче обладнання можна згрупувати по періодах його використання (до 1 року, від 1-5 років, від 5-10 років, > 10 років), а потім по віковим групам визначити питому вагу кожної групи в загальному складі обладнання (табл.4.2.2)

Таблиця 4.2.2. Аналіз використання складу обладнання.

З таблиці 4.2.2 видно, що обладнання строком експлуатації до 10 років становить 46,8% (30,2+16,6). Дані таблиці свідчать що обладнання на підприємстві, доля машин строком служби > 20 років – 21,3%. Ця група підлягає заміні, оскільки вона морально і фізично застаріла.

3.Вивчити забезпеченість підприємств основними виробничими фондами. Це досягається шляхом порівняння фактичної її наявності з плановою потребою, необхідною для виконання плану по випуску продукції. Показниками, що характеризують забезпеченість підприємства основними виробничими фондами є:

Темпи зростання рівня технічної озброєності праці співставляються з темпами зростання продуктивності праці. Бажано, щоб темпи росту продуктивності праці були > ніж темпи зростання технічної озброєності праці.

4.2. Аналіз ефективності використання основних фондів

Ефективність використання основних фондів можна виявити за допомогою показників фондовіддачі і фондомісткості, рентабельність.

Для аналізу обчислюємо фондовіддачу за звітний рік (фактичну і планову) і порівнюємо з минулим роком. Збільшення фондовіддачі у звітному році в порівнянні з плановим періодом та минулим роком говорить про більш ефективне використання основних фондів.
Фондомісткість – це показник, обернений до фондовіддачі, який характеризує вартість ОФ, що припадає на 1 грн. товарної продукції.

При розрахунку показників фондовіддачі вихідні дані необхідні привести в порівняльний вигляд, тобто об’єм продукції необхідно скорегувати на зміну оптових цін і структурних змін, а вартість основних засобів – на їх переоцінку. 

Аналіз фондовіддачі проводиться в 2 напрямках: вивчення і вимірювання впливу окремих факторів на фондовіддачу; виявлення впливу фондовіддачі на об’єм виробництва.
На рівень фондовіддачі впливають різні фактори, пов’язані як з зміною об’єму продукції, так і з ефективністю використання ОВФ, особливо активної її частини. 

Рівень фондовіддачі залежить перш за все від зміни структури фондів (питомої ваги), від об’єму продукції з гривні. вартості активної частини (рис.4.2.1). Підвищення долі активної частини фондів у загальній її вартості є стимулюючим фактором росту фондовіддачі.
Головна причина зниження фондовіддачі – неефективне використання ОФ (простої обладнання, недовикористання виробничих потужностей, низький коефіцієнт змінності, наявність невстановленого обладнання і тощо).

Рис 4.2.1. Схема факторної системи фондовіддачі

Для аналізу впливу факторів використовуємо табл.4.2.1

Таблиця 4.2.1.Аналіз фондовіддачі

З таблиці 4.2.1 видно, що рівень фондовіддачі знизився з 2,38 грн. до 2,31 грн. 
Розрахунок впливу факторів можна виконати за допомогою способу ланцюгових підстановок (табл.4.2.2)
Таблиця4.2.2. Розрахунок впливу факторів на фондовіддачу

Зниження фондовіддачі на 0,07 грн. відбулося в наслідок зниження питомої ваги активної частини на 0,01грн. і зниження фондовіддачі активної частини на 0,06грн.
На приріст продукції впливає як збільшення обладнання та основних фондів у цілому, так і ефективність використання ОФ (фондовіддача). Важливо окремо визначити вплив кожного з цих факторів. Для цього використовуємо метод абсолютних різниць.

Розрахунок впливу змін на обсяг продукції: 

З табл.4.2.1 видно, що обсяг товарної продукції збільшився на 3721 тис. грн. Це відбувається за рахунок збільшення середньорічної вартості основних фондів на 8021 (+3366*2,38) і зменшення фондовіддачі


Сторінки: 1 2