У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Фінансове забезпечення відтворення основних засобів

Основні терміни і поняття: амортизація; аморти-заційні відрахування; відтворювальна структура капі-тальних вкладень; знос основних засобів; капітальні вкладення; капітальний дохід;_ капітальний ремонт ос-новних засобів; коефіцієнт вибуття основних засобів; коефіцієнт зносу основних засобів; коефіцієнт оновлен-ня основних засобів; моральний знос основних засобів; "основні засоби; прискорена амортизація основних засо-бів; просте відтворення основних засобів; рентабель-ність основних засобів: розширене відтворення основ-них засобів; технологічна структура капітальних вкла-день; фізичний знос основних засобів; фондовіддача ост повних засобів.

СУТНІСТЬ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ТА ЇХ ВІДТВОРЕННЯ

Підвищення ефективності використання основних засобів під-приємств є одним з основних питань у період переходу до ринкових відносин. Від вирішення цієї проблеми залежить фінансовий стан підприємства, конкурентоспроможність його продукції на ринку.

Основні засоби — це матеріальні цінності, що використовуються у виробничій діяльності підприємства понад один календарний рік з початку введення їх в експлуатацію, а також предмети вартістю за одиницю понад 500 гривень (за ціною придбання). Основні засоби
підприємства включають основні виробничі засоби й невиробничі основні засоби.

Не належать до основних засобів:

предмети терміном служби менше одного року незалежно від їх вартості; предмети вартістю до 500 гривень за одиницю (за ціною при-дбання) незалежно від терміну служби. При цьому гранична вартість предметів, що не належать до основних засобів, може змінюватися Міністерством фінансів України; спеціальні інструменти і спеціальні пристосування підприємств серійного і масового виробництва певних виробів або для виготов-лення індивідуального замовлення незалежно від їхньої вартості; спеціальний одяг, спеціальне взуття, а також постільні речі незалежно від їхньої вартості і терміну служби; формений одяг, призначений для видачі працівникам підпри-ємства, незалежно від вартості й терміну служби.

Виробничі основні засоби є частиною основних засобів, яка бере участь у процесі виробництва тривалий час, зберігаючи при цьому натуральну форму. Вартість основних виробничих засобів перено-ситься на вироблений продукт поступово, частинами, у міру вико-ристання. Поновлюються основні виробничі засоби через капітальні інвестиції.

Невиробничі основні засоби — це житлові будинки та інші об'єкти соціально-культурного й побутового обслуговування, які не вико-ристовуються у господарській діяльності і перебувають на балансі підприємства.

На відміну від виробничих основних засобів невиробничі основ-ні засоби не беруть участі в процесі виробництва і не переносять своєї вартості на вироблений продукт. Відтворюються вони тільки за рахунок прибутку, який залишається в розпорядженні підприємс-тва. Незважаючи на те, що невиробничі основні засоби безпосеред-ньо не впливають на обсяг виробництва, збільшення цих засобів пов'язане з поліпшенням добробуту працівників підприємства. Це в кінцевому рахунку позитивно позначається на результатах діяльнос-ті підприємства, на зростанні продуктивності праці.

Основні виробничі засоби з урахуванням специфіки їх виробничо-го призначення поділяються на такі групи:

А. Будівлі і споруди.

Б. Передавальні пристрої.

В. Машини та устаткування, утім числі:

робочі машини та устаткування; вимірювальні та регулюючі прилади; лабораторне устаткування; обчислювальна техніка;

¦ транспортні засоби.

Г. Виробничий і господарський інвентар.

Д. Інші основні засоби.

Співвідношення окремих груп основних виробничих засобів становить їх структуру. Поліпшення структури основних вироб-ничих засобів, передовсім підвищення питомої ваги активної їх частини, сприяє Зростанню виробництва, зниженню собівартості продукції, збільшенню грошових нагромаджень підприємства.

На рис 8.1 наведено склад основних виробничих засобів підпри-ємства.

Для обчислення амортизаційних відрахувань основні засоби по-
діляють на такі групи: ;

Група 1 — будівлі, споруди, їхні структурні компоненти, переда-вальні пристрої;

Група 2 — автомобільний транспорт та вузли (запасні частини) до нього; меблі; побутові електронні, оптичні, електромеханічні при-лади та інструменти, включаючи електронно-обчислювальні маши-ни, інші машини для автоматичної обробки інформації; інформа-ційні системи; телефони, мікрофони та рації; різне конторське облад-нання, устаткування та приладдя;

Група 3 — інші основні засоби, не включені до груп 1 і 2, а саме: бочі машини й устаткування, вимірювальні й регулюючі прилади. Р° Підприємству не байдуже, в яку групу основних виробничих засо-бів укладати кошти. Воно заінтересоване в оптимальному підви-иенні питомої ваги машин, устаткування, тобто активної частини

Основні виробничі засоби |

-чим»-

Активна частина основних виробничих засобів | Пасивна частина основних виробничих засобів

Робочі машини й устаткування | Будівлі

Транспортні засоби | Споруди

Вимірювальні й регулюючі прилади | Господарський інвентар

Обчислювальна техніка та лабораторне устаткування

Рис. 8.1. Склад основних виробничих засобів підприємств

основних засобів, які обслуговують процес виробництва і характе-ризують виробничі можливості підприємства. Ясна річ, що для забез-печення нормального функціонування активних елементів основних виробничих засобів необхідні будівлі, споруди, інвентар, тобто па-сивна частина основних засобів.

Структура основних виробничих засобів є різною в різних галу-зях промисловості, народного господарства. Наприклад, у промис-ловості України частка будівель у загальній вартості основних виробничих засобів найвища в «легкій та харчовій промисловості (близько 44%); споруд -— у паливній промисловості (17%); переда-вальних пристроїв — в електроенергетиці (32%); устаткування та робочих машин — на підприємствах машинобудівного комплексу (45%). :

Основними факторами, які впливають на структуру основних ви-робничих засобів підприємств, є: рівень автоматизації і механізації, рівень спеціалізації і кооперування, кліматичні та географічні умови розміщення підприємств. Кожний фактор по-різному впливає на структуру виробничих засобів. Поліпшити структуру основних ви-робничих засобів можна за рахунок: оновлення та модернізації устаткування, ефективнішого використання виробничих приміщень установленням додаткового устаткування на вільній площі; ліквіда-ції зайвого й малоефективного устаткування.

Відтворення основних виробничих засобів — це процес безперерв-ного їх поновлення. Розрізняють просте та розширене відтворення.

Просте відтворення основних засобів здійснюється в тому самому обсязі, коли відбувається заміна окремих зношених частин основних засобів або заміна старого устаткування на аналогічне, тобто тоді, ко-ли постійно відновлюється попередня виробнича потужність.

Розширене відтворення передбачає кількісне та якісне збільшен-ня діючих основних засобів або придбання нових основних засобів які забезпечують вищий рівень продуктивності устаткування.

Процес відтворення основних виробничих засобів має


Сторінки: 1 2 3 4 5 6