У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Вступ

В умовах формування та розвитку ринкових відносин центр господарської діяльності зміщується до первинної ланки економічної системи – підприємства. Воно, будучи складною виробничо-господарською системою, здійснює різноманітні види діяльності. Виробнича діяльність підприємства, її організація та оперативне регулювання в часі та просторі являється найскладнішим і найбільшим за обсягом і вирішенням організаційно-технічним завданням.

Одним з найважливіших завдань ефективного розвитку виробництва є його своєчасна і усестороння підготовка, що являється комплексом взаємопов'язаних заходів по створенню нової продукції, розроб-ці і освоєнню нової техніки, технології і організації виробництва.

В нафтогазовидобувній промисловості характер підготовки вироб-ництва в значній мірі залежить від природних умов розробки покладів корисних копалин .

Роботи по підготовці виробництва проводять на підприємстві всі його служби і підрозділи. Велика частина цих робіт виконується науково-дослідними і проектними інститутами, дослідно-конструктор-ськими організаціями, міністерствами і т.д.

Підготовка виробництва має забезпечувати неперервний технічний прогрес на підприємстві і створювати ритмічність роботи підприємст-ва по графіку, покращувати його економічні показники .

Вирішальною ступінню в нафтовій і газовій промисловості – зміст і характер підготовки виробництва, визначається новизною і специфі-кою умов розвідки і розробки родовищ, зміною природних умов їх експлуатації і необхідністю поточної перебудови технології і орга-нізації виробництва для забезпечення його високої ефективності.

Основна задача підготовки виробництва в нафтовій та газовій промисловості – це забезпечення наміченими перспективними і поточ-ними планами об’ємів видобутку нафти і газу з мінімальними затрата-ми трудових і матеріальних ресурсів при оптимальному відборі запа-сів корисних копалин.

Виконання робіт щодо підготовки виробництва вимагають певних матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів. Тому, важливе місце серед комплексної підготовки виробництва займає саме матеріальна підготовка, включаючи в себе заходи щодо забезпечення виробництва необхідними матеріалами. Слід зазначити, що матеріальна підготовка стосується не тільки безпосереднього забезпечення виробництва та його підрозділів необхідними матеріалами, інструментами іншими засобами виробництва, але й закупівлі ресурсів заданої якості та асортименту, включаючи ведення необхідної документації та розрахунків, а також попередню підготовку до використання та доставку матеріалів на робочі місця.

Потреби інтенсивного розвитку і оновлення всіх елементів су-часного виробництва вимагають використання таких методів і запасів праці, які дозволяли б отримувати високоякісні продукти праці при найбільш економічній витраті як трудових, так і матеріальних ресур-сів. Саме з таких позицій і слід розглядати характерні особливості розвитку сучасного виробництва.

Метою даного курсового проекту є дослідження рівня організації і ефективності матеріальної підготовки виробництва на підприємстві Бориславське НГВУ. Ціллю проекту є пошук напрямків по удосконаленню системи матеріальної підготовки виробництва, їх економічне обґрунтування і визначення їх впливу на показники, що характеризують стан підготовки вироб-ництва на даному підприємстві.

1. Загальна характеристика підприємства.

1.1. Характеристика району і умов проведення робіт.

Бориславський нафтопромисловий район знаходиться у Львівській області. Основні родовища Бориславського НГВУ розміщені на рівнинній місцевості, але є також деякі родовища у горах. Підприємство має вигідне транспортне обслуговування (залізничним і автомобільним транспортом) з іншими раціонами.

Родовища Бориславського НГВУ знаходяться у Дрогобицькому і Самбірському районах. Що стосується кліматичних умов, то необхідно відзначити, що клімат помірно-континентальний з підвищеною вологістю. Середньорічна температура 5-7С; мінімальна температура в січні і складає -23С, а максимальна – у липні і складає 35С.

Ґрунти – субглинисті – мало придатні для вирощування зернових культур. Товщина ґрунтового покриву не перевищує 30 см. Також тут є родовища торфу і калійної солі.

Район заселений порівняно щільно: середня густота населення 32 чол. на 1км2.

1.2. Характеристика виконуваних робіт.

Основним завданням кожного нафтогазовидобувного управління є видобуток нафти і газу. Нафта родовищ Бориславського нафтопромислового району відноситься до класу малосірчаних, підкласу високосмолистих, групи високопарафінових нафт. В пластових умовах нафта характеризуються дуже високим газовмістом і тисками насичення. В’язкість в пластових умовах близька до 1 сантипуаза. Наявність великої кількості смол викликає утворення стійких емульсій типу вода в нафті при обводненні свердловин. Потрібно відмітити, що із збільшенням глибини залягання покладів збільшується питома вага, вміст сірчистих смол і парафіну та зменшується вихід легких фракцій. На підприємстві видобута нафта проходить підготовку до товарної кондиції на спеціальних установках. В переважній більшості в даний час на всіх установках застосовується термохімічний спосіб руйнування емульсій.

Обсяг продукції в Бориславському НГВУ планують і обліковують у вигляді валової і товарної. Валова і товарна продукція обліковується в натуральній і грошовій формах. В натуральній формі нафта обліковується у тонах, а газ – тисячами кубічних метрів; в грошовій формі – оптовою і незмінною ціною. Валовий видобуток нафти і газу включає всю видобуту продукцію, незалежно від місця її використання. Товарна продукція не враховує нафту і газ, витрачені на власні потреби підприємства і його підрозділів. В грошовій формі товарний видобуток нафти і газу обчислюється в діючих оптових цінах підприємства, валова продукція – в незмінних цінах.

Підготовлену нафту Бориславське НГВУ реалізовує Дрогобицькому НПК “Галичина”, Надвірній на ВАТ “Нафтохімік Прикарпаття” та іншим нафтопереробним заводам і організаціям. Видобутий попутній і природний газ – в основному Долинському газопереробному заводу, меншу частину – стороннім споживачам.

1.3. Виробнича структура підприємства.

Основними виробничими підрозділами Бориславського НГВУ є:

цехи видобутку нафти і газу (ЦВНГ №1 і №2); цехи по підтриманню пластового тиску (ЦППТ); цех підготовки і перекачки нафти (ЦППН); цех науково-дослідних і виробничих робіт (ЦНДВР).

Цех видобутку нафти і газу складається з апарату управління і бригад по видобутку нафти і газу. Бригади забезпечують роботу нафтових і газових свердловин і інших виробничих об’єктів в чіткій відповідності з встановленими технологічними режимами і правилами технічної експлуатації. Чисельний склад бригад змінюється в залежності від


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11