У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Ринок, його сутність. Попит і пропозиція.

Поняття ринку, як економічної категорії вже розглядалося в попередньому розділі, але давши тільки визначення терміна не можливо осягнути всю суть ринку.

Ринок є настільки складним явищем, що не одне століття найвидатніші економісти не могли повністю осягнути його значення для економіки.

Зародився ринок тоді, коли виник первинний поділ праці, коли в первісному суспільстві обмін певними продуктами людської діяльності став необхідністю. Основними причинами виникнення ринку, які зумовили появу ринку як такого стали :

Суспільний розподіл праці. За допомогою розподілу праці досягається обмін діяльністю, внаслідок чого працівник певного виду конкретної праці дістає можливість користуватися продуктами будь-якого іншого конкретного виду праці.

Спеціалізація— форма суспільного розподілу праці, як між різними галузями і сферами суспільного виробництва, так і всередині підприємства на різних стадіях виробничого процесу.

Природна обмеженість виробничих можливостей людини. Навіть найздібніша людина може виробити лише невелику кількість благ. Обмежені в суспільстві не тільки виробничі можливості людини, але і всі інші чинники виробництва (земля, техніка, сировина). Їх загальна кількість має межі, а застосування в якій-небудь одній сфері виключає можливості такого ж виробничого використання в іншій. У економічній теорії це явище отримало назва закону обмеженості ресурсів. Обмеженість ресурсів долається за допомогою обміну одного продукту на іншій через ринок.

Економічна відособленість товаровиробників, щоб вони могли вільно розпоряджатися результатами своєї праці. Благами обмінюються повністю незалежні, автономні в ухваленні господарських рішень виробники. Економічна відособленість означає, що тільки сам виробник вирішує, яку продукцію виготовляти, як її виготовляти, кому і де продавати.

Можливість (свобода) для кожного економічного суб'єкта забезпечувати свої інтереси. Ринок припускає свободу конкурентної поведінки, свободу господарювання, захист інтересів конкретного товаровиробника. (3)

На кожному етапі розвитку людського суспільства ринок мав свої особливості. Сучасний ринок — це певна сукупність економічних відносин між домашніми господарствами, різними типами фірм та організацій (насамперед крупними компаніями) і державою (у тому числі над-національними органами) з приводу купівлі товарів і послуг у сфе-рі обігу та механізм забезпечення цього процесу відповідно до законів товарного виробництва і грошового обігу.(6)

Суть ринку можна визначити проаналізувавши функції, які він виконує. До основних функцій ринку відносять:

остаточне визначення вартості товарів і послуг та їх реалі-зація, перетворення продукту праці на товар. Ця функція може бути названа ціноутворюючою;

забезпечення безперервності процесу суспільного відтво-рення (зокрема зв'язку між виробництвом і споживанням), фор-мування цілісної національної економічної системи та її зв'язку з іншими національними економіками в масштабі світового рин-ку. Цю функцію можна назвати відтворювальною, оскільки з її допомогою здійснюється оборот сукупного суспільного продукту та його складових частин;

спонукання виробників товарів і послуг знижувати індиві-дуальні витрати порівняно із суспільно необхідними, підвищен-ня суспільної корисності товарів і послуг, їх якості та споживчих властивостей. Це спонукаюча функція;

регулюючий вплив на економіку загалом, на пропорції між різними сферами та галузями економіки, приведення у відповід-ність платоспроможного попиту й пропозиції, нагромадження й споживання та інших пропорцій. Це :

регулююча функція. Внас-лідок цього ринок не знає дефіциту, товарного голоду та інших негативних явищ, властивих командно-адмістративній системі;

сприяння контролю споживачів за виробництвом, вирів-нювання цін, або контролююча функція;

функція посилення конкуренції між виробниками товарів і послуг у межах окремих країн і світового господарства;

функція санації, тобто очищення економічної системи від неефективних і нежиттєздатних підприємств через механізм кон-куренції. Це унеможливлює або значно ослаблює виробництво заради виробництва, а отже, витратний характер економіки;

інформаційна функція, тобто постійна наявність таких рин-кових сигналів, як ціни, ставки за кредит тощо, з допомогою яких можна оперативно вносити зміни у плани господарської діяльності.(6)

Таким чином, ринок слід розглядати як певну сукупність еко-номічних відносин між домашніми господарствами, різними ти-пами фірм та державою з приводу купівлі-продажу товарів і пос-луг, де відбувається остаточне визнання й визначення їх вартості та реалізація, завдяки чому посилюється конкуренція між това-ровиробниками за зниження витрат виробництва й підвищення суспільної корисності товарів, поліпшується пропорційність роз-витку народного господарства, забезпечується безперервність сус-пільного відтворення й формування цілісної економічної систе-ми, а також здійснюється опосередкований контроль споживачів за виробництвом та санація економічної системи від неефективних підприємств. Це позитивні функції ринку, які поєднуються з певною сукупністю його негативних аспектів. (5)

Економічна енциклопедія дає таке визначення ринку, – це певна сукупність економічних відносин з різними типами фірм та індивідами, державами та іншими суб’єктами з приводу купівлі-продажу товарів і послуг, де остаточно визнаються їхня вартість і реалізація, завдяки чому посилюється конкуренція між товаровиробниками за зниженням витрат виробництва і підвищення суспільної корисності товарів, частково забезпечується пропорційність розвитку народного господарства, неперервність суспільного відтворення і формування цілісності економічної системи, а також опосередкований контроль споживачів за виробництвом. (7)

Фундаментальними проблемами будь-якої економіки є питання: що виробляти? Як виробляти? для кого виробляти? Вони стосуються всіх економічних систем різних країн в різні часи. Всі інші проблеми до певної міри є похідними від них, бо ці три головні проблеми стосуються мети виробництва та засобів їх досягнення. Ці проблеми постають перед усією економікою і перед кожним окремим виробником. радіонова

Найобгрунтованіші , найповнішіі і найточніші відповіді на ці питання дає ринок.

У розв'язанні проблеми що виробляти? першочергове значення має ”голосування” грошима, тобто визначення споживачами свого попиту на ті чи інші товари, а також наявність необхідних ресурсів виробництва.

У розв’язанні проблеми як виробляти? вирішальне значення має конкуренція виробників, у процесі якої відбувається відбір економічними методами ефективніших технологій та форм організації праці. Певну роль тут відіграють


Сторінки: 1 2 3