У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст Стор.

1.Вступ 3

2.За якими критеріями здійснюють видову класифікацію потенціалу 5 підприємства?

3.Що розуміють під оціночною діяльністю? 11

 

Висновок 18

Використана література 19

Вступ

Для складання прогнозів , планів прийняття єфективних рішень необхідно володіти об’ктивною інформацією про можливість досягнення підприємством намічених цілей в різих напрямах діяльності.Найбільш важливим являється отримання загальної , інтегральної оцінки , яка б враховувала б всі можливості і всі обмеження.Така оцінка може бути отримана на основі використання економічної категгорії «потенціал» , яка сукупні силові можливості досягнення різних цілей в різних областях . При цьому необхідно, щоб така оцінка відображала характер соціально-економічних відносин на сучасному єтапі і вміщувала в собі інтегральні оціночні характеристики всіх аспектів діяльності підприємства.

Єкономічний потенціал підриємства представляє собою максимально можливий об’єм виробництва матеріальних благ і послуг в умовах , забезпечуючих найбільш повне використання по часу і продуктивності визначеної калькості економічних ресурсів , що є в наявності. Даний показник характеризує найбільш можлитву віддачу виробничої системи.

Підприємство, прагнучи знайти свою власну ринкову нішу, формує певний потенціал, тобто виробничі, фінансові , ринкові , інтелектуальні, організаційні , інформаційні, можливості , що дозволять закріпити специфічні можливості даного підприємства , створять йому положення на ринку і в остаточному підсумку визначають перспективи його розвитку.

Потенціал підприємства – це складна, динамічна, поліструктурна система, що характеризується чотирма основними рисами: 1) потенціал підприємства визначається його реальними можливостями в тій чи іншій сфері економічної діяльності; 2) можливості будь якого підприємства в більшій ступені залежить від наявності ресурсів і резервів не залучених у виробництво; 3) потенціал підприємства визначається не тільки і не стільки наявними можливостями, а ще й навичками різних категорій персоналу; 4) рівень і результати реалізації потенціалу підприємства визначається формою підприємства і адекватною до неї організаційною структурою підприємства.

Потенціал підприємства полягає в інтегральному відображені поточних і майбутніх можливостей економічної системи трансформувати вхідні ресурси за допомогою притаманних її персоналу підприємницьких здібностей в економічні блага і таким чином задовольняти корпоративні і суспільні інтереси.

1.За якими критеріями здійснюють видову класифікацію потенціалу підприємства?

Багато в чому успішна діяльність на ринку визначаєтся потенціалом підприємства. Потенціал підприємства являє собою реальну або ймовірну здатність виконати цілеспрямовану роботу.

Класифікація потенціалу підприємства здійснюється за такими критеріями:

За об’єктами дослідження виділяють ресурсну і результатну концепції дослідження потенціалу підприємства. Ресурсна концепція розглядає потенціал підприємства як сукупність ресурсів , оцінка яких здійснюється за вартістю їх залучення.

У рамках результатної концепції потенціал підприємства може розглдатись як здатність господарської системи створювати , переробляти ресурси для задоволення суспільних потреб і створення певного результату. Оцінка величини потенціалу підприємства у цьому випадку полягає у визначенні максимальної кількості благ , які підприємство здатне виробити за умов даної кількості ,якості , структури ресурсів.

Наступним рівнем класифікації є поділ потенціалу підприємства за ступенем використання можливостей підприємства на фактичний і перспективний.

Фактичний потенціал підприємства-досягнення га даний момент часу.

Перспективний потенціал- стратегічно орієнтований на досягнення підприємством довгострокових цілей.

Така диференціація дозволяє оцінювати ступінь використання потенціалу підприємства через порівняння його перспективного рівня з фактичним значенням.Основним етапом визначення стає визначення потенціійних можливостей підприємства.

За сферою реалізіції потенціал можна розглядати як ринковий ( зовніщній) і внутрішній.

Зовнішній потенцціал характеризує можливості підприємства орієнтовані га ринок , і визначається потенційим обсягом попиту, незадоволеним сформованою ним пропозицією.Підриємство має обмежеий вплив на зовнішній (ринковий) потенціал через склажність , динамічність , непередбачуваність зовнішнього середовища. Внутрішній – представлений ресурсами та комплектаціями ,які дають змогу реалізувати ринкові шанси підприємства , що надаються.

Досліджуючи ієрархію потенціалів падприємство можна розглядати як систему , що склдається з більш дрібних підсистем-бізнесів-одиниць , виділених за принципом значущості їхнього функціонування для бізнесу в цілому. У цьому випадку має місце класифікація проявів потенціалу за ринципом ієрархії від потенціалу підприємства як системи глобального рівня до потенціалів бізнес-одиниць як підсистем нижчогорівня , які визначають разом з тим ефективність реалізації сукупних можливостей за рахунок адитивного та синергічного ефекту.

Правомірно також розглядати потенціал підприємства також за функціональними напрямками його формування і використання .У цьому випадку виділяють потенціал маркетинговий , виробничий, фінансовий, організаційний.

Маркетинговий потенціал підприємства- здатність маркетингової системи підприємства забезпечити постійну конкурентоспроможність підприємству на ринку.

Виробничий потенціал підприємства- здатність виробничої системи забезпечиити випуск продукції в обсязі , що відповідає потенціалу підприємства.

Фінансовий потенцціал – здатність фінансової служби забезпечити основні ланки ланцюга «збут-виробництво-закупівля».

Організаційний потенціал підприємства – здатність менеджменту створити ефективну систеиу взаємодії між усіма елементами потенціалу.

Для цілей аналізу потенціалу підприємства в цілому його варто розділити на чотири категорії.

Базовий потенціал , що забезпечує підприємству досягнення основних комерційних цілей , створення економічних цінностей і одержання при цьому прибутків. Базовий потенціал пов’язаний з ьконкурентними перевагами підприємства, і підтримка і розвиток його дають змогу одержати стійку конкурентну перевагу на ринку.

Прихований потенціал- це активи , що не являють на конкурентної переваги на сьогоднішньому етапі, хоча вперспективі можуть трансформуватись в базові кошти.Сюди варто віднести кадровий потенціал підприємства, накопичений досвід роботи в певній сфері бізнесу. Коли прихований потенціал досягає певного рівня , він може бути реалізований у вигляді вікриття нового виду бізнесу , поліпшення споживчих властивостей товарів і т.д.

Збитковий потенціал- Наявність збиткового потенцціалу приводить до споживання ресурсів без якого-небуть прибутку для підприємства.Зокрема через нераціональну організіційну структуру можуть виникати витрати через дублювання функцій.

Персічний потенціал характеризується наявністю в підприємства активів , що забезпечують


Сторінки: 1 2 3 4