У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Лідерство. Характеристики

1.Здатність до екстраполяції. Сильні лідери не мають потреби у великій кількості даних. Володіючи глибокими і широкими знаннями, вони інтуїтивно розуміють, як далеко можуть зайти у своїй екстраполяції ситуації.

2. Здатність до розробки декількох проблем одночасно. Занадто високий показник завзятості згідно психологічного теста Едвардса для успішно діючих керівників небажаний. Потрібна гнучкість, що складає найважливіший аспект поведінки лідера.

3. Стійкість у невизначеній ситуації. Це одне з головних якостей лідера: йому не страшна невідомість або відсутність зворотного зв'язку. Білі плями не заважають його діяльності. Він справляється зі своєю справою і без негайного зворотного зв'язку і розв'язує проблеми, непосильні для інших, нездатних до дій в умовах невизначеності.

4. Розуміння. Успішно діючі керівники вищого рівня мають високу сприйнятливість, відрізняються розвинутою інтуїцією. Їм властива здатність, яку можна назвати "моторністю у вуличній товкотнечі". Вони схоплюють суть справи інтуїтивно і швидко, виявляючи дивну здатність відрізняти істотні сторони ситуації від несуттєвих. Уміння справлятися з агресією

5. Здатність брати керування на себе. Лідер легко входить у роль керівника з моменту свого призначення, не перепрошуючи за нього і не звертаючи уваги на претензії тих, хто вважав себе кандидатом на дану посаду. Він не дозволяє їхньому розчаруванню, заздрості і ревнощам заважати виконанню своїх обов'язків.

6. Наполегливість. Успішно діючі керівники при відсутності догматизму завзято виконують задумане, навіть якщо їхня точка зору виявляється непопулярною. Їм властиве інтуїтивне розуміння, за які ідеї варто триматися, при цьому вони активно цікавляться всіма доступними даними. Їх не лякає незгода інших з ними.

7. Здатність до співробітництва. Успішно виконуючі свої функції лідери вміють придушувати свою ворожість і діяти ефективно, незважаючи на неї. Їм вдається нівелювати свої неприязні почуття. Такому керівникові властиве уміння розмовляти з людьми, такт, можливість спілкування на будь-якому рівні. Завдяки гарній здатності до міжособистісних контактів він домагається ґрунтовної підтримки в організації для себе і своїх ідей. Лідер уміє стримувати свою ворожість і агресивність.

8. Ініціативність. Успішно діючий лідер активний. Він веде в атаку. Йому зрозумілі можливості, що вислизають від уваги інших. Він знає, коли почати - це частина його інтуїтивного знання. Коли інші коливаються, він діє. Ініціативність такого керівника включає одне з основних якостей, що ведуть до успіху, - здатність ризикувати.

9. Енергійність. Керівникові важко домогтися успіху, не володіючи витривалістю, без фізичних і інтелектуальних можливостей. Запас фізичних і інтелектуальних сил поповнюється за рахунок величезної енергії успішно діючого лідера. Такий керівник продовжує справу, коли інші вже падають від втоми.

10. Ініціативність. Успішно діючий лідер активний. Він веде в атаку. Йому зрозумілі можливості, що вислизають від уваги інших. Він знає, коли почати - це частина його інтуїтивного знання. Коли інші коливаються, він діє. Ініціативність такого керівника включає одне з основних якостей, що ведуть до успіху, - здатність ризикувати.

Керування емоціями

10. Здатність робити ставку на інших.  Успішно діючий керівник охоче передає знання, дає поради, допомагає росту інших, не шкодуючи на цей час. Він завжди готовий допомогти професійному ростові і розвиткові, просуванню інших по службовій драбині.

11. Сензитивність. Керівники вищого рівня сприйнятливі до почуттів інших. Їм властива емпатія (співпереживання). Вони здатні поставити себе на місце іншого і випробувати його почуття. Сягаючого успіху лідери володіють свого роду особистим радаром, що дає їм можливість відчувати, що почувають і навіть думають їхнього колеги.

12. Ідентифікація себе зі справою. Найбільш успішні керівники здатні переносити невдачі без почуття поразки або приниження. Їх залучає сам процес досягнення результату; вони не прагнуть бути всемогутніми і всевідаючими, не намагаються бути всюди одночасно, робити всю роботу за інших, не намагаються здаватися тими, що все вміють. Лідери високого рівня вміють доручати роботу іншим. Їх не приваблює влада як така, вони скоріше зацікавлені в досягненні мети. Вони отримують справжнє задоволення від успіху інших, а не від власної необмеженої могутності. Влада, який вони користуються, походить з поваги, що вони вселяють. Вони не прагнуть зайняти якнайбільше керівних посад, знаючи, що їхній вплив і так достатнє і їм не потрібно застосовувати влада для досягнення успіху. Вони знають собі ціну і задоволені нею, у них повна впевненість у собі. Усе це дає такому лідерові сили протистояти небажаному розвиткові подій.  

13. Здатність до співчуття. Успішно діючі керівники виявляють співчуття до іншим, не очікуючи, що їхній за це будуть любити. Вони здатні точно оцінити своїх підлеглих, прекрасно розуміючи, що неможливо догодити усім. Вони вміють співчувати людині, не дозволяючи при цьому зробити себе безпомічними і невимогливими. Такий лідер прекрасно розуміє, що прагнення будь-що-будь подобатися підлеглим зробить його нездатним керувати ними. Завдяки сильному почуттю ідентифікації він здатний приймати непопулярні рішення.  

14. Зацікавленість в рості організації, а не у власній кар'єрі. Справжній лідер обов'язково зацікавлений у тому, що він залишить після себе. Його найдужче прагнення - не до особистої влади; йому не потрібно, щоб вся організація підганялася під його смаки. Ідучи, він хоче залишити результат своєї роботи, а не віднести усі із собою.  

15. Незалежність. Керівники, що домагаються успіху, усвідомлюють межі своїх можливостей, співпрацюють з іншими, прислухаються до них, але коли справа доходить до ухвалення остаточного рішення, вони виявляють незалежність. Прийнявши рішення на основі всіх наявних у їхньому розпорядженні фактів, вони дотримують його. Такого лідера не можна примусити приєднатися до рішення, з яким


Сторінки: 1 2