У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Академія муніципального управління

Визначення шляхів підвищення ефективності експортних операцій на підприємстві ЗАТ СП «Промінь-Галичина»

ЗМІСТ

Вступ 4

РОЗДІЛ І. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ

ЕКСПОРТНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

1.1. Зовнішньоекономічна діяльність як частина господарської діяльності

підприємства 7

1.2. Принципи зовнішньоекономічної діяльності підприємства. Державне

регулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств в Україні 12

1.3. Оцінка ефективності експортних операцій 29

1.4. Управління зовнішньо-торгівельними операціями підприємства 33

РОЗДІЛ ІІ. УПРАВЛІННЯ ЕКСПОРТНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ

ЗАТ СП «ПРОМІНЬ - ГАЛИЧИНА»

2.1. Організаційна структура та господарська діяльність СП «Промінь

Галичина» 39

2.2. Дослідження експортної діяльності СП «Промінь - Галичина» 48

2.3. Удосконалення управління експортною діяльністю СП «Промінь -

Галичина» 69

РОЗДІЛ ІІІ. Визначення резервів (шляхів)

підвищення ефективності експортних операцій

3.1. Аналіз ефективності експорту товарів 74

3.2. Удосконалення управлінської структури як засіб підвищення

ефективності експортних операцій 82

3.3. Характеристика основних інноваційних продуктів та нововведень і ефективність їх застосування 99

Висновки та пропозиції 117

Список використаної літератури 121

Додатки 123

ВСТУП

Нові підходи до розвитку економіки у зв'язку з переходом до ринкових відносин мають місце у зовнішньоекономічній діяльності.

Зовнішньоекономічна діяльність - це діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, яка побудована на взаємовідносинах між ними, є сукупністю виробничо-господарських, організаційно-економічних та комерційних функцій, які забезпечують обмін продукцією в матеріально-речовій формі, та має місце як на території України, так і за її межами. Зовнішньоекономічна діяльність представляє собою заходи та дії по реалізації зовнішньоекономічних зв'язків.

Зовнішньоекономічні зв'язки - це сукупність всіх зв'язків між країнами у сфері економіки.

Найпоширенішим видом зовнішньоекономічної діяльності є торгівля [8. с. 7].

Зовнішня торгівля як вид зовнішньоекономічної діяльності є основним напрямом господарської діяльності суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Зовнішньоторговельні операції складають 80 % усіх зовнішньоекономічних операцій. Тому можна сказати, що у зовнішній торгівлі і розкривається основний зміст господарської діяльності суб’єктів міжнародних економічних відносин. Конкретний зміст зовнішньої торгівлі проявляється у діяльності різних суб’єктів світового господарства.

Вихід підприємства на світовий зовнішній ринок – це закономірність розвитку ринкової економіки. Діяльність підприємств на світовому ринку, тобто його міжнародна підприємницька діяльність, пов’язана з міжнародною виробничою та науково-технічною кооперацією, експортом та імпортом товарів, робіт і послуг. Вона також включає вивіз капіталу у формі інвестування в іноземні підприємства та залучення іноземних інвестицій, створення спільно з іноземними юридичними особами підприємств.

У законодавстві України міжнародна підприємницька діяльність (зовнішньоекономічна діяльність підприємств) визначається як діяльність суб’єктів господарювання України та іноземних суб’єктів господарювання, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Підприємства в Україні самостійно здійснюють міжнародну підприємницьку діяльність. Ця правова форма зафіксована у господарському Кодексі України.

Надання підприємствам права самостійного виходу на зовнішній ринок, встановлювати прямі зв’язки з іноземними партнерами створює умови для зростання ефективності їх функціонування через появу нових фінансових і технічних можливостей, швидшого оновлення матеріально-технічної бази та збільшення експортного потенціалу підприємств.

В умовах формування в Україні ринкового механізму, в якому саме підприємствам відводиться головна економічна роль актуальним є питання виходу вітчизняних підприємств на зовнішній ринок та форм роботи на ньому. Ефективність функціонування господарського суб’єкта на міжнародному ринку залежить від правильного вибору виду та форми здійснення міжнародної підприємницької діяльності та від організаційно-правової форми її здійснення.

У зв’язку з цим і обумовлено вибір визначеної теми та її розгляд у запропонованій Вам науково-дослідній роботі.

Тому в рамках даної випускної кваліфікаційної роботи розглянуті питання, що стосуються системи міжнародної підприємницької діяльності, видів і форм її здійснення та специфіки функціонування спільних підприємств як однієї з дієвих форм організації діяльності підприємств у рамках зовнішньоекономічних зв’язків Україні у процесі її інтеграції у світове господарство.

Аналіз діяльності спільного підприємства в Україні здійснений на основі фінансово-господарської діяльності (а саме фінансової звітності) спільного підприємства “Промінь-Галичина”.

Дипломна робота складається з вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків.

Метою даної роботи є дослідження управління зовнішньоекономічної діяльності підприємства, правові засади регулювання зовнішньоекономічної діяльності з боку держави, оцінка ефективності експортних операцій.

Для досягнення цієї мети ставляться наступні завдання дослідження:

вивчення основних принципів ЗЕД в Україні;

дослідження методів державного регулювання ЗЕД підприємств в Україні;

дослідження ефективності експортних операцій;

дослідження організаційної структури та господарської діяльності підприємства;

дослідження експортної діяльності підприємства;

надання рекомендацій щодо вдосконалення управління експортною діяльністю підприємства.

Предмет дослідження: економічні відносини, які виникають між підприємствами при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності.

Об’єктом дослідження є ЗАТ СП «Промінь Галичина».

Методи дослідження: статистичні, аналітичні.

При викладі змісту випускної кваліфікаційної роботи були використані законодавчо-нормативні акти, підручники, посібники, наукові статті.

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ЕКСПОРТНИМИ ОПЕРАЦІЯМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

1.1. Зовнішньоекономічна діяльність як частина господарської

діяльності підприємства

Міжнародна торгівля в широкому розумінні охоплює всяку обмінну діяльність, як товарами, так і іншими продуктами людської праці. Більше того, міжнародна торгівля охоплює і предмети, що не створюються людьми, а іноді й не зовсім досяжні для людей (наприклад, ділянки на Місяці). Тобто загалом міжнародну торгівлю можна визначити як систему відносин обмінного характеру (купівлі-продажу), що виникають та існують між суб'єктами МЕВ і базуються на міжнародному поділі праці.

Міжнародна торгівля є своєрідним проявом світового товарного ринку. Тому не дивно, що визначення світового товарного ринку майже співпадає за основним змістом з визначенням міжнародної торгівлі. Світовий товарний ринок — це частина світового ринку, система обмінних відносин якого побудована на організації купівлі-продажу продуктів матеріального виробництва.

Важливим напрямом розвитку ЗЕД України є її ефективна інтеграція до світового економічного простору. Від успіху ЗЕД України залежить її дальший економічний і соціальний розвиток як підсистеми світової економіки.

Нині у світовому господарстві “…торговельний обмін переріс у науково-технологічне


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28