У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ В СИСТЕМІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ КОМПАНІЙ

Магістерська робота

ВСТУП

Актуальність теми дослідження Міжнародний туризм - найбільш прибуткова у частині експорту галузь, важлива складова платіжного балансу багатьох країн. Прибутки від міжнародного туризму випереджають експорт нафтопродуктів, автомобілів, телекомунікаційних матеріалів, текстильної продукції та інших видів товарів і послуг. Це стосується не тільки країн, де туризм становить основу господарської діяльності, а й найбільш розвинених індустріальних держав світу - США, Великої Британії, Франції, Італії, Іспанії, Мексики, Китаю.

Туристичний сектор щорічно приносить країнам сотні мільйонів доларів податкових прибутків за рахунок податків на прибуток, на землю, аеропортових і готельних зборів тощо.

В останні роки в Україні, яка має значний потенціал туристичного призначення, спостерігається підвищений інтерес вчених і фахівців-практиків до проблем розвитку туризму як високорентабельного і соціально орієнтованого сектора національної економіки. Предметом спеціального наукового дослідження туризм став нещодавно. Як внутрішній, так і зовнішній туризм сприяє підвищенню культурного рівня людей, взаємозбагачення культур народів. Туристична діяльність сприяє розвитку ділових стосунків, взаєморозумінню між державами.

Однак у вітчизняній туристичній сфері є багато проблем, які потребують нагального вирішення. Вони пов'язані з невідповідністю рівня якості послуг, які надаються готельними, туристичними організаціями, відсталою нормативною базою, невідповідністю підготовки персоналу до сучасних вимог, нерозвиненістю інфраструктури. Тільки після вирішення цих проблем туристична галузь може стати одним із найважливіших чинників розвитку економіки України.

Мета магістерської роботи полягає в тому, щоб дослідити особливості туристичної галузі в Україні, її роль для економіки країни та окреслити шляхи його розвитку до європейських та світових стандартів.

У відповідності до поставленої мети передбачається виконання таких завдань:

- проаналізувати стан розвитку.українського туризму та дослідити його розвиток у інших держава^:;

- розглянути характеристику туристичного потенціалу окремих перспективних регіонів та дати оцінку сучасного стану туристичних галузей України;

- розробити на основі світового досвіду шляхів покращення сучасного стану туризму в Україні та перспективи його розвитку.

Об'єктом даного дослідження є український ринок туризму.

Предметом дослідження є шляхи розвитку українського туризму у напрямах до європейських та світових стандартів.

Серед науковців, які приєдналися до вирішення названих проблем, можна виділити наступних О. Заікіну, В. Зінченка, Д. Рахлінського, Г. Пазенок, О. Величко, С. Сьомка, О. Аблязова, О. Костюкова, Л. Агафонова та ін. У своїх працях вони намагаються знайти шляхи вирішення проблем, які стоять на заваді розвитку українського туризму.

Наукова новизна роботи полягає у системному підході при дослідженні відносно нової галузі в Україні, а саме розвитку соціального, молодіжного, дитячого, сільського (зеленого), оздоровчо-спортивного, екскурсійного туризму та напрямів їх удосконалення у відповідності до світових вимог.

Структура роботи. Робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

У першому розділі «Теоретичні основи створення міжнародних стандартів в системі конкурентоспроможності туристичних компаній» проаналізовано особливості функціонування туристичних компаній в сучасному бізнес-середовищі, оцінено правові засади туристичної діяльності в Україні, визначено підходи до поняття стандарту діяльності туристичної компанії.

У другому розділі «Оцінка конкурентоспроможності туристичних компаній України в контексті наближення їх діяльності до міжнародних стандартів» проаналізовано розвиток туристичної галузі в Україні та оцінено державну систему сертифікації діяльності туристичних підприємств, оцінено можливості співробітництві України з Європейським Союзом та міжнародними організаціями у галузі туризму, а також оцінено конкурентоспроможність вітчизняних та зарубіжних туристичних компаній.

У третьому розділі «Шляхи та напрями підвищення конкурентоспроможності туристичних компаній України на основі впровадження міжнародних стандартів» розроблено пропозиції щодо удосконалення державного регулювання розвитку туризму в Україні, оцінено перспективи гармонізації вітчизняного туристичного законодавства до європейських стандартів, а також запропоновано рекомендації стосовно підвищення конкурентоспроможності туристичної послуги через забезпечення безпеки туристів.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СТВОРЕННЯ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ В СИСТЕМІ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ КОМПАНІЙ

1.1. Особливості функціонування туристичних компаній

Індустрія туризму - це міжгалузевий господарський комплекс, який спеціалізується на створенні туристичного продукту, здатного задовольняти специфічні потреби населення в проведенні дозвілля в подорожі шляхом виробництва та реалізації товарів і послуг туристичного призначення.

Індустріалізація передбачає широке впровадження техніки і технологій в процес виробництва, постійне оновлення виробничих потужностей, комплексну механізацію виробничих процесів, їх уніфікацію та стандартизацію з метою підвищення ефективності праці шляхом збільшення масштабів та скорочення строків виробництва. Зазначене цілком відповідає меті діяльності та характеризує процес обслуговування в туризмі.

Міжгалузевий комплекс є елементом функціонально-компонентної структури господарства і являє собою інтегровану систему галузей, виробництв і видів діяльності, об'єднаних загальною метою та програмою розвитку. Тобто, міжгалузевий комплекс (МГК) як в матеріальному виробництві, так і в сфері споживання, є цільовим утворенням, орієнтованим на задоволення певних суспільних потреб. В основі виокремлення МГК лежать об'єктивні системні функціональні, синергетичні, еволюційні та управлінські зв'язки. Спільність мети - задоволення специфічних потреб туриста у відпочинку і враженнях, отриманих під час подорожі, шляхом надання послуг та забезпечення товарами, які зроблять її комфортною і сприятимуть здійсненню мети подорожування, об'єднує різнорідні галузі та види діяльності як матеріального виробництва, так і невиробничої сфери в міжгалузевий комплекс, який характеризується значною взаємо зв'язністю компонентів та взаємозамінністю елементів.

Комплекс з суспільно-географічної точки зору є відкритою поліструктурною системою з переважанням тісноти внутрішніх зв'язків.

Міжгалузевий комплекс індустрії туризму вирізняється складністю внутрішньої структури, ієрархією цілей функціонування компонентів і елементів, різноманітністю зовнішніх та багаторівневістю внутрішніх комплексоутворюючих зв'язків, стадійністю споживання та організації обслуговування.

Елементами індустрії туризму є підприємства та установи, мета функціонування яких полягає в задоволенні певних туристичних потреб (мотиваційних, змістовних, комфортності тощо). Специфіка туристичної послуги обумовлює наявність значної кількості елементів, їх ієрархічність відповідно до обсягів діяльності, забезпечення виробничими потужностями і рівня розвитку матеріально-технічної бази,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32